

Medailonky "kulikuli" ve slaninovo-cibulové omáčce
Suroviny
- 670 g býčích žláz
- 100 g zauzené slaniny (špeku pokrájené na širší nudličky)
- 100 g Gazdovské slaniny pokrájené na širší nudličky
- 2 velké cibule nadrobno
- 250 g 30% sladké smetany (1 celá krabička trvanlivé smetany)
- 150 ml vývaru (postačí z kostky zeleninového nebo slepičího bujónu)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Žlázy opláchneme, osušíme a z každého kusu si ukrojíme 4 plátky do tvaru motýlka tak, že vždy zakrojíme cca 1 cm široký plátek, nedořízneme až do konce a další stejně široký plátek ukončíme řezem viz obrázek v postupu. Takto připravené medailonky na stranách nařízneme, abychom zabránili pokroucení při restování.
Na rozpálené velké pánvi si dáme dozlatova osmažit všechnu slaninu. Část puštěného tuku slijeme do kastrolu a na zbytku i se slaninou prudce restujeme medailonky. Po chvíli, kdy maso pustí větší množství tekutiny, dáme pánev na největší hořák na plný výkon a necháme tekutinu za občasného promíchání vydusit.
Mezitím si v kastrolu rozpálíme slitý tuk ze slaniny a nakrájené cibule osmahneme do světle žluté barvy.
Do osmažené cibule vlijeme obsah z pánve, přidáme smetanu a vývar, promícháme a pod pokličkou na mírném plameni vaříme 15 minut. Poté dírkovaným podběrákem vybereme medailonky na talíř a ponorným mixérem omáčku trochu rozmělníme. Pokud se nám omáčka bude zdát příliš hustá, můžeme naředit převařenou vodou. Medailonky vložíme do omáčky, dle potřeby dochutíme solí a pepřem a necháme prohřát. Jako příloha se hodí špecle, bramborové noky nebo těstoviny.
Poznámka od kuchařky
Ráda vymýšlím recepty z býčích žláz, které jsou u nás velice oblíbené:-) Tato verze se také povedla, my jsme si opět pochutnali a o recept se jdu s příznivci tohoto druhu masa podělit.
Já jsem na přílohu dělala z těstíčka na noky do polévky takové jako "špecle" /1 hrnek=200 ml/ 2 hrnky polohrubé mouky, 1/4 sáčku prášku do pečiva, 3/4 hrnku mléka, 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla, 1 celé vejce a špetka soli. Do polévky dělávám bez prášku do pečiva.
Chutné špecle má také Drobekhttp://www.toprecepty.cz/recept/4231-specle-noky-s...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Medailonky "kulikuli" ve slaninovo-cibulové omáčce
-
suslajda:Haničko,tak to můžeš vyzkoušet z vepřových ledvinek
chutná to podobně
Díky -
-
Jako vždy parádní já bych si moc pochutnala jen ty žlázy sehnat u nás nejsou k mání coz je velká škoda
, ale bodík posílám
+9
-
Děkuji všem za pochvalu
Potěšilo mě to
-
A ty nočky k tomu.....hmmmmm, nádhera!
-
No to by v tom byl čert, abych tuhle surovinu, přímo podatatu toho zvířete
, nesehnala a nevyzkoušela některý z Tvých receptů. Porce na talíři na pohled vypadá chutně a fotodokumentace přípravy je úžasná. Posílám 6. bodík
-
Dala bych si "kulikuli",jako vždycky Aničko,moc hezké i na pohled
-
yanull:
Děkuji za hezkou rýmovačku,yanullko
-
Anička z kulikuli ráda vaří a dobrůtky z nich se jí daří
+4
-
rebeka:Rebuško domácí
takové těstíčko na kapání do polévky.Valím to od oka,ale někde na Top je receptík od Drobka,tak ho najdu a dám do odkazu
-
Anna Kocikova: no to věřím, že jste měli bene
a špeclíky jsi dělala nebo to je polotovar
vypadají ale jako domácí
-
rebeka:
Holky díky
Pochutnali jsme si mocNechala jsem omáčku trochu hustější a špeclíky se do ní hezky obalily
-
šretíííííí
Anni, musela to být lahoda, copro ty, co mají tyto "věci" rádi, určitě príma recept
-
kulikuli se Aničko moc povedly