Rakouský makovec bez mouky
Pro milovníky máku a nadýchaných dezertů je tento recept ideální volbou. Rakouský makovec bez mouky je krásně vláčný a šťavnatý, a mohou si jej dopřát i ti, kteří nesmí lepek. Limetková poleva dodává makovci svěží chuť.
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 22-24 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 616 kJ / 3 493 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 71,05 g |
Tuky | 215,85 g |
Vláknina | 32,06 g |
Cholesterol | 1,35 g |
Sodík | 410 mg |
Sůl | 0,84 g |
Sacharidy | 300,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
Krok 3: Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny.
Krok 4: Do pěny postupně (po jednom) zašleháme žloutky.
Krok 5: Přidáme nastrouhanou kůru z 1 limetky, mletý mák a dobře promícháme.
Krok 6: Nakonec do těsta lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Krok 7: Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Ke konci pečení zapíchneme do makovce špejli, abychom se ujistili, že je dobře propečený. Špejle by po vytažení měla být suchá a čistá.
Krok 8: Upečený makovec necháme vychladnout a potřeme polevou. Tu připravíme smícháním šťávy z 1 limetky s prosátým moučkovým cukrem. Cukr přisypáváme postupně, dokud není poleva krásně lesklá a hustá tak, aby se dala rozlévat.
Krok 9: Polevu necháme zcela zaschnout (v lednici to jde nejlépe) a makovec nakrájíme na úhledné klínky.
Zveřejněno 27. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rakouský makovec bez mouky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O6ZL
Moje poznámka
Rakouský makovec bez mouky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O6ZL
Nejnovější recepty
Kynuté knedlíky podle Těhotnýho kuchaře
Přidáno před 6 hodinami
Cuketový perník
Přidáno před 9 hodinami
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno před 21 hodinami
Mladé zelí s klobásou à la bigos
Přidáno před 21 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky s jogurtovým přelivem
Přidáno před 22 hodinami
Grilovaná cuketa s masovým válečkem a párkem
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Borůvkový koláč s tvarohem
Janicevlcice před 46 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Aruna před 1 hodinou
Vynikající pizza
bigbys před 1 hodinou
Špagety à la carbonara
Bensat před 1 hodinou
Filé z tresky zapečené v omeletě s pažitkou
Zazie před 5 hodinami
Kmínová polévka s cizrnou
Kakoska před 5 hodinami
Nepečený tvarohový dort s ovocem
janzam před 6 hodinami
Srbské rizoto z mletého masa
Fitulka před 8 hodinami
Čočková polévka s uzeninou
Fitulka před 8 hodinami
Tématické fráze:
bezlepkový makovec,
výborný vláčný makovec,
dietní makovec,
bezlepkový makovec recept,
makovnik bez mouky,
makovec raz dva,
makovec bezlepkový,
recept na bezlepkový makovec,
vláčný makovec,
makovec bez mouky a cukru,
šťavnatý makovec,
makovec recept,
makovec bez lepku,
makovnik,
rakouský makovník,
rakouský makovník,
pečení bez mouky,
zdravy makovec,
makovec bez muky,
makovec dietní
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
mák mletý,
vejce,
limetka,
cukr moučkový
Komentáře (37)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Moc děkuji za krásný recept… 😉
akurat uvazujem ubrat trochu cukru, bezne to robievam, takze risknem aj teraz