Jablečný křehký koláč

Moučníky OstatníŘezy s ovocem, bublaniny Doba přípravy: 30 minut+chlazení+pečení 8 názorů

Moučníky OstatníŘezy s ovocem, bublaniny Doba přípravy: 30 minut+chlazení+pečení 8 názorů

Suroviny 10 porcí

Na těsto:
140 g hl. mouky
140 g másla
1 lžička prášku do pečiva
1 žloutek
1 lžička vody
1 lžička octa
špetka soli
náplň:
cca 5 nastrouhaných jablek
smíchaných se skořicí a oslazených dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Postup: Ze všech přísad vymícháme ručně nebo robotem hladké těsto, které odložíme cca na 30 minut do ledničky. Mezitím si připravíme jablka (můžeme postříkat citronovou šťávou, aby tolik nehnědly). Půlku těsta vyválíme do kulaté dortové formy a vytáhneme do krajů. Propícháme vidličkou a naplníme jablky, vyválíme kolo z druhé půlky těsta a překryjeme jím jablka. Po stranách se snažíme pospojovat se spodní vrstvou. Opět opatrně propícháme.

  2. Pečeme na 165°C cca 40 minut. Můžeme poprášit skořicovým cukrem. Je výborný ještě teplý, ale i po vychladnutí.

Poznámka od kuchařky

Více na http://zghettablog.blogspot.cz/2012/10/jablecny-kolac.html

Komentáře k receptu Jablečný křehký koláč

  • rebeka rebeka

    přímo srdeční záležitost:-K:-);-):yes::yes:

    Odpovědět

  • nigge nigge(autor receptu)

    A tady více k přípravě:
    http://zghettablog.blogspot.cz/2012/10/jablecny-kolac.html

    Odpovědět

  • nigge nigge(autor receptu)

    Zuzka:Dobrý den, nedalo mi to a dnes jsem ho dělala znova a opět se těsto přenášelo bez problémů, zkusila jsem si ale všímat toho, co by se mohlo pokazit.

    -máslo musí být nakrájené na opravdu maličké kousíčky, aby se dobře smísilo s moukou a nesmí být až příliš měkké
    - v lednici je lepší ho mít klidně i více jak hodinu
    -je nutné pak pracovat rychle a zkusit ho vyválet napoprvé (ještě studené), a když válime první půlku, tak druhou vrátit do ledničky

    To je tak všechno, co mě k tomu napadá :)

    Odpovědět

  • nigge nigge(autor receptu)

    Zuzka:Tak aspoň, že to nebyl takový porpadák, aby se nedal sníst :) Nižší ale je, mně ale ke konci pečení docela vyběhl. Tak snad někdy příště budě lepší :)

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    nigge: Nic se neděje, holt každý den se nevede:-) Každopádně už je snězený.;-)

    Odpovědět

  • nigge nigge(autor receptu)

    Zuzka: Dobrý den, to je mi líto, mně se těsto nelepilo skoro vůbec a přenést na plech šlo bez větších problémů. Nevím, co se mohlo stát, možná těsto nebylo dostatečně dlouho v lednici? Někdy je potřeba i víc, než hodina, aby bylo opravdu dost pevné.

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka

    Podobných receptů jsem taky dělala několik, tak jsem ho zkusila.... No, těsto se mi lepilo, o nějakém přenesení na plech nemůže být ani řeč, takže jsem ho "vytlačovala" prsty na plech a nahoru na náplň jsem přenášela po kouskách. Do náplně jsem ještě dala rozinky v rumu a ořechy aby to nebylo takové obyčejné. Není špatný, ale rozhodně to není bomba, je hodně nízký, zdobila jsem ještě šlehačkou a polívala čokoládovým topingem aby se to nějak dalo podávat.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Něco podobného jsem dělala a můžu potvrdit, že je to lahůdka:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: křehký jablečný koláč křehký jablečný koláč na plech recept na křehký jablečný koláč jablecny krehky kolac jablecny kolac jablecny kolac krehky křehky kolač jablečny krechky jablecny kolac jablečný koláč z křehkého těsta křehký koláč jalecny kolac křehky koláč s jablky křehký jableční koláč obyčejný jablečný koláč koláč do formy jalečný s ořechama krechky jablkovy kolac křehký jablečný dort jablečný koláč na plech top recepty křehky jablečny kolač krehke jablecne kolace