Hospodský zelný salát
Nedostižný zelný salát, který vám v obyčejných hospodách a bufetech přidají k jídlu jako zeleninovou oblohu. Konečně si můžeme na tomto salátu pochutnat i doma podle jednoduchého a přesného receptu.
Suroviny pro 8 porcí
8 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 2 484 kJ / 594 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,00 g |
Tuky | 50,50 g |
Vláknina | 13,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 80 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 20,30 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 10. 2015 18:36
bofinka:Naše babičky spařovaly- dát vařit osolenou vodu a až vře vložíme nakrájené zelí, až trochu zesklovatí slejeme a uděláme sladkokyselou zálivku( dejte více cukru, má lepší chuť) a pepř, podle chuti ještě přisolit. přidat můžete kopr, nebo mrkev a kousek kapie a je výborný a jí se vychlazený. Když nechcete spařovat, tak posolte zeli a chvilku promačkejte a nechejte odstát , pak dochuťte, je to taky výborné. A oleje jen kapičku( sádlo je lepší, ale na studeném salátu ztuhne a není to pak dobré a jde to i bez tuku.
5. 10. 2015 17:54
Důvodů, proč dáváme olej do salátu, je několik. Přidává se do něj pro lepší chuť (coz je subjektivni), dále proto, aby se vitamíny rozpustné v tucích mohly vstřebávat. A také proto, že takový salát, ve kterém je přítomen olej, vydrží déle čerstvý než salát tímto způsobem neupravený.
5. 10. 2015 17:14
Astheart:
No jo, ale jenže tady ten se podává STUDENÝ. Proto ten olej
No jo, ale jenže tady ten se podává STUDENÝ. Proto ten olej
5. 10. 2015 15:55
Tedy, jen olej bych tam nikdy nedala. Ale, s osmaženou cibulkou nebo dokonce s drobnými škvarky (i s tukem) je to vyšší úroveň! Děláme ho velmi často k masu, jak k pečenému vepřovému, tak k pčenému kuřeti či k řízkům. Měl by se dát vychladit před podáváním.
4. 10. 2015 12:57
Tak moje babicka do toho zeli davala pred sparenim i kmin a s cibuli i jemne nakrajene kousky speku.
4. 10. 2015 09:23
bookmen:Dělala jsem ho každou chvíli v restauraci,kde jsem pracovala.Nakrouhat,dát do větší nádoby (větší mísa),přidala ingredience a rukou dlouhou dobu hňoucala až do té doby,co začlo pouštět šťávu.Bylo výtečné a mohla jsem ho jíst i samotné..Někdo do toho ještě přidavá kopr,to už je na každé restauraci,jak si ho dělá..
14. 6. 2015 13:50
srettka:Ono se tomu říká, aby se zelí vyplakalo. Já horozhodně nespařuju. Osolit a "hňácat". Jinak je to výtečná pochoutka.
14. 6. 2015 11:59
Tak tohle zelí dělám pravidelně k vepřovému masu,vlastně se to hodí ke všemu.Jen ještě je dobré osmahnout cibulku dozlatova na oleji a salát s tím podlít a promíchat a nechat vychladit.Dělala to tak moje maminka a dělám to tak i já a je výborný.Pavla
11. 5. 2014 17:51
Půl deci oleje se mi zdá moc...ubrala bych.
11. 5. 2014 12:27
nessi:Ano musíš cca.5 minut lít vařicí vodu na zelí přes cedník !!!
11. 10. 2013 11:51
Díky za radu! Už jsem ho udělal a přidal jsem ještě trošku nastrouhané mrkve a křenu. Je moc dobrý, ale na ten hospodský to ještě nemá. Nebo jsem ho nedochutil správně. Použil jsem i jen slunečnicový olej, tedy žádný olivový. Ten si myslím tam snad ani nepatří. Nessi.
10. 10. 2013 10:40
Je to správně jak píše jarda Kadic, jen se to nedělá kvůli změknutí zeleniny, ale spíše, že zelenina si tak uchová hezkou barvu a zlepší chuť )mimo jiné). 5 minut je dle mých znalostí maximum.
10. 10. 2013 09:57
nessi: Ač nejsem kuchařka :pochopil jsem to takto: nakrájené zelí dát do hrnce a na nej nalít vařící vodu,nechat asi 5 minut,pak scedit.Za výsledek však neručím,zelí bude asi ještě dost tuhé,což však může někomu vyhovovat
10. 10. 2013 09:36
Ahoj kuchařky! Potřeboval bych prosím jednu radu pro mě - nezkušeného. Není mi zcela jasné to zpaření. To zelí mám nasypat do hrnce a tam ho zalít vařící vodou? Nebo mám použít hrnec s otvory dole, aby ta horká voda ihned vytekla ven a nechat ho ještě vykapat? Není mi jasné jestli se má zelí "koupat" těch 5 minut, nebo má být bez vody. Předem díky za rychlou odpověď. Jura.
22. 8. 2013 09:17
moc dobrý!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené batáty
Přidáno před 43 minutami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 2 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Právě bylo uvařeno:
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 7 minutami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 9 minutami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 32 minutami
Uzené maso jako lahůdka
Jan Nemec uvařila před 52 minutami
Špagety s kuřecím masem
Martin87 uvařila před 57 minutami
Perníčky, které jsou hned měkké
AnetaZema uvařil před 59 minutami
Chilli con carne
jankohrasko uvařila před 2 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Kattyy uvařila před 2 hodinami
Čevabčiči do trouby
zuzana.vankova uvařila před 3 hodinami
TOP Banánový chlebík
magdalena66 uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: zelný salát zelný salát z hlávkového zelí zelný salát recept hospodský zelný salát s mrkví recept na zelný salát zelny salat z cerstveho zeli zelný salát s koprem zelový salát s koprem zelný salát s mrkví recepty zelný salát dobry zelný salát zelný salát z hlávkového zelí s koprem recept zelny salat salat z hlavkoveho zeli zelní salát salát z hlávkového zelí s mrkví zelný salát z čerstvého zelí s mrkví salát z hlávkového zelí s koprem zelné saláty zélový salat
Suroviny: zelí hlávkové, olej slunečnicový, cukr moučkový, ocet, sůl
Hospodský zelný salát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rj7Y
117 názorů