Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Ma'alubi, známá také jako "obrácený hrnec," je tradiční blízkovýchodní pokrm, který spojuje jemné kuřecí maso s opečeným lilkem a voňavou rýží. Tento jedinečný recept, kde se pokrm po uvaření převrátí vzhůru nohama, přináší nejen bohatou chuť díky směsi koření, ale také vizuální zážitek.
Suroviny pro 1 dávka
1 hrnek = 200 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 674 kJ / 3 268 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 124,09 g |
| Tuky | 108,82 g |
| Vláknina | 30,27 g |
| Cholesterol | 235 mg |
| Sodík | 454 mg |
| Sůl | 1,15 g |
| Sacharidy | 435,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži dobře propláchneme, necháme okapat, přidáme kardamom, nové koření, šafrán, promícháme a na trošce oleje na pánvi opečeme.
Krok 2: Neoloupaný lilek nakrájíme na plátky (cca 1 cm), posolíme a necháme 20 minut vypotit. Poté ubrouskem osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na pánvi dozlatova.
Krok 3: Cibulí nakrájíme na kostičky, na oleji necháme zesklovatět, přidáme na větší kousky pokrájené maso a krátce orestujeme (necháme zatáhnout). Osolíme, opepříme.
Krok 4: Do vyššího hrnce dáme nejprve masovou směs, poté poklademe plátky osmaženého lilku, posypeme cizrnou a nakonec přisypeme opraženou rýží. Nemícháme. Jednotlivé vrstvy dobře prosolíme.
Krok 5: Přidáme studenou vodu, tak 2 cm nad úroveň rýže a pod pokličkou (na mírném ohni) dusíme doměkka, cca 50 minut. Podle potřeby dále podléváme.
Krok 6: Po uplynuti doby sundáme poklicí, hrnec přikryjeme větším podnosem nebo talířem, obrátíme dnem vzhůru a necháme tak 20 minut odpočívat. Poté hrnec opatrně odděláme.
Krok 7: Podáváme se zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany.
Zveřejněno 10. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Zrng
Moje poznámka
Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Zrng
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 2 hodinami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborové knedlíky IV
Beruna před 20 minutami
Žemlovka s jablky a tvarohem
jitule123 před 31 minutami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Supak28 před 32 minutami
Valašská kyselice
Topmoni před 1 hodinou
Linecké těsto 3 2 1
kimlo před 1 hodinou
Rychlá falešná slepičí polévka z mrkve
Denula před 1 hodinou
Veka domácí na chlebíčky
lena1403 před 2 hodinami
Brambory na cibulce se zelím
lukadu před 2 hodinami
Langoše z Maďarska
nomia před 2 hodinami
Buchta Rafaelo
Thebes před 3 hodinami
Tématické fráze:
lilek s masem,
pilaf s lilkem,
duseny lilek s kurecim masem
Suroviny:
lilek,
stehno kuřecí,
cibule,
cizrna sterilovaná,
rýže,
koření nové koření mleté,
šafrán,
kardamom mletý,
mouka hladká,
olej olivový,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (21)
Tanicka: Safran je temer bez zapachu, spise se pouziva jako barvivo, krasne vse obarvi do zluta. Ve vetsim mnozstvi chutna horce, proto ho staci troska. Barvivo, ktere obsahuje se dobre rozpousti ve vode.