Linecké těsto z cukrářského učiliště "pro začátečníky"
Bez lineckého cukroví by nebyly pravé Vánoce. Křehké máslové těsto spojené rybízovou marmeládou nejenže oku lahodí, ale také se rozplývá na jazyku. Podle tohoto podrobného receptu je snadno zvládnete.
Suroviny pro 1 dávka
1 kg hotového těsta
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 202 kJ / 4 111 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 62,73 g |
| Tuky | 202,96 g |
| Vláknina | 14,10 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 476 mg |
| Sůl | 1,14 g |
| Sacharidy | 501,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do velké hluboké mísy dáme mouku a cukr. Dlaní utvoříme důlek a přidáme do něj vejce. Tuk pokrájíme na menší kousky a také přidáme do misky. Přidáme nastrouhanou kůru a vše dobře propracujeme v hladké těsto.
Krok 2: Těsto necháme chvíli odpočinout (v lednici lze i zabalené v mikrotenu několik dní, podle času).
Krok 3: Připravíme plech a vyložíme ho silikonovou podložkou nebo pečicím papírem. Troubu zapneme nahřívat na 170 °C.
Krok 4: Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly. Vál mírně poprášíme moukou, váleček na těsto také a lehkým tlakem každý kus těsta rozválíme na tloušťku cca 4 mm.
Krok 5: Vedle připraveného plátu si nasypeme trošku mouky, do které máčíme vykrajovátka a do těsta vytlačujeme oblíbené tvary. Příborovým nožem každý kousek podebereme a přeneseme na připravený plech.
Krok 6: Pečeme do slabého zrůžovění, cca 8 minut (každý podle své trouby, jak je zvyklý). Necháme vychladnout.
Krok 7: Hotové, vychladlé cukroví potřeme z jedné strany marmeládou a lehce přitiskneme druhý, stejný díl.
Krok 8: Narovnáme do uzavíratelné nádoby a necháme uležet. Moučkovým cukrem sypeme před podáváním.
Zveřejněno 19. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecké těsto z cukrářského učiliště "pro začátečníky"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rVz6
Moje poznámka
Linecké těsto z cukrářského učiliště "pro začátečníky"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rVz6
Nejnovější recepty
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 8 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Lískooříškové kuličky
Přidáno 12. 12. 2025 08:00:02
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno 12. 12. 2025 07:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuličky z medového těsta
David Machalec před 1 hodinou
Kuře neskutečně dobré
Vaha 1972 před 1 hodinou
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Marire před 1 hodinou
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Ashelin před 1 hodinou
Křenová omáčka
Pavel M před 1 hodinou
Kuřecí játra s kukuřicí v rajčatech
Gabi277 před 1 hodinou
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 2 hodinami
Vepřová játra koloniála Jíry
Olympus před 2 hodinami
Vanilkové rohlíčky (bez vajec)
Cerpes před 3 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
LenkaF. před 3 hodinami
Tématické fráze:
linecké těsto recepty babicky,
cukroví pro začátečníky,
linecké těsto od babičky,
linecke cukrovi pro zacatecniky,
linecké těsto tloušťka,
linecké těsto,
linecké těsto recepty,
testo na linecke cukrovi,
hotové línecké těsto,
cukroví bzenec,
linecké těsto kupované,
kupovane linecke testo,
linecké těsto recepty z 1kg mouky,
linecké cukroví z kupovaného těsta,
linecke testo hotove,
linecké z 1kg mouky,
linecke testo z 1 kg mouky,
recepty cukrářskécukroví,
cukrářské linecké cukroví,
dokonale linecke cukrovi
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
tuk hera,
vejce,
citron,
mouka hladká,
marmeláda rybízová,
cukr moučkový
Komentáře (30)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Po Vašem dotazu jsem název"hladká výběrová" upravila podle toho,jakou mouku používám já
Děkuji a přeji pohodový adventní čas
Někdy o víkendu,když je mlsná na něco sladkého,tak dělávám z menší dávky a aby to nebyla taková titěrná práce,tak do silněji vyváleného plátu 200ml sklenkou vykrájím kolečka a po upečení slepím
Rozmarýnko,když jsem byla nástiletá
Ještě jednou díky všem a hezky si užívejme předvánoční pohodu v klidu a radosti
Danuško61-s těmi vykrájenými středy to byla největší piplačka