

Fatajer - satecky plnene cerstvym mangoldem
Suroviny 1 velky plech
- Na těsto:
- 1/2 kg hladké mouky
- 1/2 lžíce sušeného droždí
- 260 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- lžička soli
- špetka cukru
- Na náplň:
- 300 g nadrobno pokrájeného mangoldu
- 1 menší cibule
- 1 lžička mletého tymiánu
- 1/2 čerstvě mletého červeného paprikového lusku
- špetka koření Sumah
- citrónová šťáva
- 3 lžíce olivového oleje
- opražená sezamová semínka (nemusí být)
- sůl
Postup přípravy receptu
Ve 130 ml vlazne vody rozmichame drozdi, pridame spetku cukru a nechame vzejit kvasek. Mouku presijeme, pridame sul, olivovy olej, pripraveny kvasek a vypracujeme hladke testo, ktere ze vsech stran lehce potreme olejem a nechame hodinu kynout.
Zatimco nam testo kyne, muzeme si pripravit nadivku. Pokrajeny mangold osolime, nekolikrat promneme v dlanich a vymackame prebytecnou tekutinu. Paprikovy lusk bud umeleme na masovem strojku (doporucuji) nebo nastrouhame najemno a pridame k mangoldu. Dale prisypeme nadrobno nakrajenou cibuli, tymian, sumak, olej a citronovou stavu. Promichame, pripadne dosolime.
Z testa, ktere rozvalime na cca 2 mm, vykrajujeme kolecka o prumeru 10 cm. Na kazde kolecko dame lzicku nadivky a slozime do tvaru trojuhelniku tak, ze nejprve zalozime levou a pravou stranu a nakonec spodni stranu testa. Spoje a rohy dobre uzavreme, dlani lehce zplostime.
Takto pripravene satecky naskladame na olejem potreny plech. Olejem nesetrete, satecky musi po plechu jemne klouzat. Olejem potreme satecky i z vrchni strany a vidlickou nekolikrat propichneme.
Takto pripravene fatajer peceme pri 200 stupnich dozlatova, cca 10-15 minut. Na papirovem ubrousku nechame okapat prebytecny olej a vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Mangold lze nahradit spenatem. Nadivka se pripravuje za syrova, nijak se predem tepelne neupravuje.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Fatajer - satecky plnene cerstvym mangoldem
-
aisha:Marti, dneska jsem si objednala sumah, tak někdy vyzkouším
-
senky: Teda ani nevis, jakou jsi mi udelala radost..
..moc dekuji za vyzkouseni a krasnou fotecku..s cibuli to muselo byt paradni, tu ja muzu..
..tvarove jsou super, takove buclate, proste original..
-
Aishi
včera jsem vyzkoušela a
protože já špenát jaksi od školních let nemůžu, udělala jsem náplň z karamelizované cibule, ale od manžela jsem hned po prvním ochutnání slyšela: ale Násir dělal se špenátem
Až jsem se musela začít smát a příště budu muset udělat náplně dvě
Posílám do dálky díky a pochvalu od mého muže a ode mně 15. bod a foto
Tvarově tedy nejsou nic moc, ale snědly se všechny
-
To vypadá náramně. Po těch cukrovátkových orgiích je zde zas konečně na co koukat a čerpat inspiraci. Tohle ukládám
-
znam a je to jedno z mych oblibenych arabskych jidel. Bod jasny
. hned jak bude cas tak tohle udelam, stoji to za to.
-
Jako vždy
-
vladi: Dekuji, jsem rada, ze se recept libi
..sumah se da nahradit bud citronovou stavou, ktera se do naplne take pridava nebo spetkou kyseliny citronove..
..doporucuji druhou variantu, aby napln neobsahovala prilis tekutiny. Pokud budete volit spenat, pripravuje se take za syrova.
-
pěkné šátečky- hned bych se do nich pustila- jen nevím také čím mám nahradit koření "sumak" - jinak dávám ale bodíka - vyzkouším i když ale asi se špěnátem /listovým/.
-
chocolate: Dekuji prevelice..takovou chvalu si ani nezaslouzim..
..ale hezky se to posloucha..
-
chocolate: Tady se pridava i na sladko do moucniku..
-
aisha:Máš můj obdiv, zajímavé a autentické recepty, skvělý popis i fotodokumentace pracovního postupu
.
-
YJitkas: To se mi na tom take libi, ze je nadivka syrova..trochu skoda te vymackane tekutiny, ale bez toho by to bohuzel neslo.
Jeste jednou vsem dekuji za zajem a komentare.. -
Bibinka: To je pravda, tradice je tradice..
..a tady se obzvlast cti a nejen v kuchyni.
-
aisha:Akawi je běžně k sehnání, díky Aishi
.
-
chocolate: Syr by byl take skvely..klidne i v kombinaci se spenatem, treba ricotta. Arabove pouzivaji k plneni ruznych test syr typu akawi, ten je take vyborny. Jen se necha namoceny par hodin ve vode, ta vytahne sul a syr je pak chutnejsi.