Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husička "ála kachnička", s červeným zelím s brusinkami a domácím bramborovým knedlíkem

Pečená husa s jablky, červeným zelím a bramborovými knedlíky je klasika, která si žádá čas i trpělivost. Pomalu pečené maso doplní zelí, dochucené slaninou a brusinkami, a poctivé domácí bramborové knedlíky.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mersy mersy

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 160 min - bez doby vaření brambor (den předem)

210 min (50 min příprava + 160 min tepelná úprava, - bez doby vaření brambor (den předem))

Suroviny pro 6 porcí

dle velikosti husy i více

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 463 kJ /
6 325 kcal
Bílkoviny80,40 g
Tuky480,51 g
Vláknina47,00 g
Cholesterol 924 mg
Sodík 3,49 g
Sůl8,42 g
Sacharidy399,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme den předem ve slupce, necháme vychladnout a uložíme do chladu. Krok 2: Husu důkladně omyjeme a pořádně osolíme jak uvnitř, tak na povrchu. Krok 3: Pekáč vymažeme sádlem. Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Krok 4: Jablka zbavíme jádřinců, jedno vložíme do břišní dutiny husy. Druhé nakrájíme na měsíčky a rozložíme kolem masa v pekáči. Husu posypeme kmínem. Krok 5: Prvních 10 minut pečeme odkrytě, poté pekáč přiklopíme a pečeme doměkka přibližně 120 minut. Asi po 90 minutách potřeme husu lehce medem – chuť se nezmění, ale kůrka získá krásně zlatavou barvu. Krok 6: Na přípravu zelí oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a slaninu, a osmažíme dozlatova. Krok 7: Přidáme červené zelí, nakrájené na menší kousky, i s nálevem. Osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka přibližně 20 minut. Poté přidáme brusinky a krátce společně provaříme. Krok 8: Pokud se nám zdá zelí řídké, zahustíme ho jednou lžící hladké mouky a dochutíme dle vlastní chuti cukrem a octem. Krok 9: Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, krupičku, vejce, ocet a sůl. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Krok 10: Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 5 cm. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme přibližně 20 minut. Během vaření je jednou otočíme. Po uvaření knedlíky vyjmeme, necháme chvíli odpočinout a nakrájíme nití nebo ostrým nožem. Krok 11: Porce husy podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

TIP: Husa nebo kachna? Jak se liší

Zveřejněno 29. 1. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Husička "ála kachnička", s červeným zelím s brusinkami a domácím bramborovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r7BK

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Husička "ála kachnička", s červeným zelím s brusinkami a domácím bramborovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r7BK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
červené zelí k huse, červené zelí k huse recept, sterilované červené zelí k huse, zeli k huse, kysané zelí k huse, dušené červené zelí ke kachně, brusinkove zeli, zelí s brusinkami, sterilovane červene zeli, sterilované červené zelí ke kachně, sterilované zelí recept, sterilované červené zelí s brusinkami, červene zelí sladké, vepřová husička, ervené zelí, svatomartinská husička recept, zelí s brusinkama, recept červené zelí k huse, recept co khuse, zelí a brusinky

Suroviny:
husa, jablko, kmín drcený, med, sůl, sádlo, zelí sterilované červené, slanina anglická, cibule, sádlo, brusinky, cukr krupice, kmín celý, sůl, brambory, mouka polohrubá, krupice dětská, vejce, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu