Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husička "ála kachnička", s červeným zelím s brusinkami a domácím bramborovým knedlíkem

Pečená husa s jablky, červeným zelím a bramborovými knedlíky je klasika, která si žádá čas i trpělivost. Pomalu pečené maso doplní zelí, dochucené slaninou a brusinkami, a poctivé domácí bramborové knedlíky.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mersy mersy

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 160 min - bez doby vaření brambor (den předem)

210 min (50 min příprava + 160 min tepelná úprava, - bez doby vaření brambor (den předem))

Suroviny pro 6 porcí

dle velikosti husy i více

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 463 kJ /
6 325 kcal
Bílkoviny80,40 g
Tuky480,51 g
Vláknina47,00 g
Cholesterol 924 mg
Sodík 3,49 g
Sůl8,42 g
Sacharidy399,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme den předem ve slupce, necháme vychladnout a uložíme do chladu. Krok 2: Husu důkladně omyjeme a pořádně osolíme jak uvnitř, tak na povrchu. Krok 3: Pekáč vymažeme sádlem. Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Krok 4: Jablka zbavíme jádřinců, jedno vložíme do břišní dutiny husy. Druhé nakrájíme na měsíčky a rozložíme kolem masa v pekáči. Husu posypeme kmínem. Krok 5: Prvních 10 minut pečeme odkrytě, poté pekáč přiklopíme a pečeme doměkka přibližně 120 minut. Asi po 90 minutách potřeme husu lehce medem – chuť se nezmění, ale kůrka získá krásně zlatavou barvu. Krok 6: Na přípravu zelí oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a slaninu, a osmažíme dozlatova. Krok 7: Přidáme červené zelí, nakrájené na menší kousky, i s nálevem. Osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka přibližně 20 minut. Poté přidáme brusinky a krátce společně provaříme. Krok 8: Pokud se nám zdá zelí řídké, zahustíme ho jednou lžící hladké mouky a dochutíme dle vlastní chuti cukrem a octem. Krok 9: Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, krupičku, vejce, ocet a sůl. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Krok 10: Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 5 cm. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme přibližně 20 minut. Během vaření je jednou otočíme. Po uvaření knedlíky vyjmeme, necháme chvíli odpočinout a nakrájíme nití nebo ostrým nožem. Krok 11: Porce husy podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

TIP: Husa nebo kachna? Jak se liší

Zveřejněno 29. 1. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Husička "ála kachnička", s červeným zelím s brusinkami a domácím bramborovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r7BK

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Husička "ála kachnička", s červeným zelím s brusinkami a domácím bramborovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r7BK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
červené zelí k huse, červené zelí k huse recept, sterilované červené zelí k huse, zeli k huse, kysané zelí k huse, dušené červené zelí ke kachně, brusinkove zeli, zelí s brusinkami, sterilovane červene zeli, sterilované červené zelí ke kachně, sterilované zelí recept, sterilované červené zelí s brusinkami, červene zelí sladké, vepřová husička, ervené zelí, svatomartinská husička recept, zelí s brusinkama, recept červené zelí k huse, recept co khuse, zelí a brusinky

Suroviny:
husa, jablko, kmín drcený, med, sůl, sádlo, zelí sterilované červené, slanina anglická, cibule, sádlo, brusinky, cukr krupice, kmín celý, sůl, brambory, mouka polohrubá, krupice dětská, vejce, ocet, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu