Medovník (jiný)
Věděli jste, že medovník je tradiční pochoutka z Gruzie? Postupem času si ale i u nás vydobyl své čestné místo a stal se jedním z nejoblíbenějších dezertů.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 29 412 kJ / 7 030 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 114,33 g |
| Tuky | 403,99 g |
| Vláknina | 37,40 g |
| Cholesterol | 1,42 g |
| Sodík | 375 mg |
| Sůl | 0,80 g |
| Sacharidy | 715,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce, cukr, med a jedlou sodu dát do hrnce a ve vodní lázni nechat rozpustit. (Nesmí se to vařit, jinak se zdrcnou vajíčka!!!) Směs musí být teplá a nesmí v ní být hrudky.
Krok 2: Celou tuto směs nalijeme do hladké mouky a zaděláme těsto. Konzistence by měla být zhruba jako u lineckého těsta. (Pokud se těsto drolí, přidám syrové vajíčko a zase dohustím moukou.)
Krok 3: Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme na pomoučeném válu placku cca na velikost plechu.
Krok 4: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na pečicím papíru na 150 °C dozlatova (bacha, netrvá to moc dlouho).
Krok 5: Na krém uvaříme puding z mléka a 100 g cukru a necháme vychladnout. Postupně do vychladlého přidáváme 150 g másla. Já to dělám tak, že si 100 g rozdělím na malé části a postupně přidávám do mixéru s pudingem a zbylých 50 g si rozpustím a nechám vychladnout a nakonec to tam přiliji, krém se nezdrcne. A vyšleháme do hladka.
Krok 6: Dort skládáme tak, že dáme na plech jednu placku, potřeme půlkou krému, na to položíme druhou placku, tu potřeme marmeládou (povidly, nebo něčím spíš kyselejším), zase na to připlácneme placku, na tu dáme zbytek krému. Poslední placku uložíme na krém její spodní stranou nahoru, protože je rovná.
Krok 7: Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření (2 malé nebo jednu velikou) a hodíme do ní cca 50-100 g másla (to co zbylo z celkového množství) a případně do toho přilijeme ještě trochu smetany (tak půl kelímku). Jakmile je to rozpuštěné a teče to ze lžíce, tak tím polijeme celou buchtu a posypeme mandlovými lupínky.
Krok 8: Počkáme až čokoláda zatuhne, zabalíme celý dort i s plechem do igelitu (já používám pytle na odpadky) a dáme na balkon tak na 24 hodin zvlhnout.
Krok 9: Pak krájíme horkým nožem, aby nepopraskala čokoláda.
Zveřejněno 6. 2. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník (jiný)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEyz
Moje poznámka
Medovník (jiný)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEyz
Nejnovější recepty
Sytá bramboračka naší babičky
Přidáno před 4 hodinami
Smažený pórek v těstíčku
Přidáno před 4 hodinami
Jednohubky s tresčími játry, červenou cibulí a řeřichou
Přidáno před 5 hodinami
Rolky ze šunkového salámu
Přidáno před 5 hodinami
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 12 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí vývar s ořechovými nudlemi
Kajkajak před 1 hodinou
Ledvinky dušené
josef.ridic před 1 hodinou
Kuřecí prsa na paprice s barevnými paprikami
bajoo před 2 hodinami
Těsto na pizzu
[email protected] před 3 hodinami
Tvarohová pizza
veronika_straka před 3 hodinami
Salát Coleslaw
ivanc před 4 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Stesticko před 4 hodinami
Asijský pikantní zelný salát
Fitulka před 4 hodinami
Roládky z toustového chleba
Fitulka před 4 hodinami
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Fitulka před 4 hodinami
Tématické fráze:
mini medovníčky,
mini medovnik,
buchta ala medovnik,
mini medovníčky bez mouky,
minimedovníčky,
minimedovník,
kávový medovník,
mini medovníčky recept,
medovník recept,
maminčiny recepty medovník,
buchta medovník,
mini medovník bez mouky,
minimedovníky,
medovník buchta,
mini medovník recept,
maminčiny recepty chci zhubnout,
buchta jako medovnik,
mini medovníky,
recept na minimedovníčky,
medovnik jiny
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
med,
soda jedlá,
mouka hladká,
mléko,
pudink vanilkový,
cukr,
máslo,
marmeláda,
čokoláda na vaření,
smetana ke šlehání,
máslo,
lupínky mandlové
Komentáře (11)
Ale co je důležitější je to,že podle tvého receptu musí upéct naprosto každý.
Výřečněji to napsat nelze.To je skvělé.
A opravdu se mi tvůj recept tak líbí,že se do něj pustím.
Nu, tak mi zbývá jen lednice
Na medovník se chystám už roky a ještě jsem se k tomu nedokopala a tento vypadá jednodušeji, tak že bych? Konečně? Vyzkoušela?
Jenže já potřebuji zhubnout, tak si ho ukládám a vyzkouším až nějaké to kilčo shodím