Jelení guláš s červenou kapií a šípkovou chutí

varilamyskakasicku Kuchařka: varilamyskakas…

Jiné maso 14 názorů

Suroviny

800 g jeleního masa z kýty
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
3 snítky rozmarýnu
olej na naložení masa
1 malý rajský protlak
4-5 cibulí ( nejlépe je dávat množství a váhu cibule podle váhy masa- kvůli pěkné barvě guláše )
1,5 polévkových lžic gulášového koření
4 dcl červeného vína ( Rulandské nebo jiné a množství podle každého )
sádlo
čerstvý mletý pepř
sůl
+
1,5 polévkové lžíce šípkového extra džemu nebo zavařeniny (může být i švestkový džem nebo povidla)
zelená petrželová nať
2 polévkové lžíce naložené okapané sterilované kapie
domácí chlebová strouhanka na zahuštění podle potřeby
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky, přidáme koření – 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 2 snítky rozmarýnu, zakápneme olejem,promícháme a necháme přes noc odležet.

  2. Na druhý den si pokrájíme všechny připravené cibule na drobné kostičky, vložíme je do větší nádoby,/ kterou je možné vložit do trouby/ a opečeme je na rozehřátém sádle pěkně dohněda.

  3. Zasypeme je gulášovým kořením a do tohoto základu vložíme zprudka opéci naložené maso. Orestujeme jej pěkně ze všech stran, dokud maso nepustí všechnu šťávu.

  4. Pak přidáme malý rajský protlak a stále mícháme. Když se maso zatáhne a pustí dostatečné množství šťávy, podlijeme ho červeným vínem a vložíme s nádobou do trouby na 180°C a necháme dusit pod pokličkou v troubě. Podle potřeby podléváme vodou.

  5. Když je maso téměř měkké, vyndáme ho s nádobou zpět nahoru na varnou plochu.

  6. Do guláše vložíme okapanou sterilovanou, na proužky pokrájenou, červenou kapii a podusíme ještě chvíli doměkka.

  7. Nakonec přidáme do guláše šípkový džem (nebo marmeládu) a ještě krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Guláš je dost hustý, ale můžeme ho podle potřeby zahustit domácí chlebovou strouhankou. Hotový guláš na talíři posypeme nakrájenou zelenou petrželkou nebo zdobíme snítkou rozmarýnu. Podáváme s knedlíkem.

Poznámka

.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jelení guláš s červenou kapií a šípkovou chutí

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dostala jsem kousíček jeleního masíčka ,ale jenom 750 gr. ;-(a jdu to v sobotu risknout ! Fotečku pošlu !

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Ivanko, tak ten se Ti teda povedl:-!:-K Hned bych si dala :yes::yes::-p:-p:-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    úžasná barva - mňam:yes::-D

    Odpovědět

  • Iness Iness

    To je ale parádní gulášek:-p:yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova::-D:-))ty Jani, to není špatný nápad:-))

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já se naštvu a asi půjdu na lov!!:-p:-)):-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: aha, tak to je zase jedna bezva vychytávka, děkuji Veru:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    varilamyskakasicku: Gulášek ze srnčího nechej uvařený den uležet.
    Srnčí nabere do sebe chuť z omáčky až za 12 hodin. Takže vařit den napřed a schovat!!!!!!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna::-D díky za vyčerpávající informaci, viděla jsem také dančí, ale vzala jsem si srnčí, jelení a kančí, tak něco mám v mrazáku, časem zkusím to srnčí, když píšeš, že je jemnější, tak uvidíme ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    varilamyskakasicku: Dančí je skoro jako hovězí,někdy dost tuhé musí se dýl péct a nebo vařit je takové dietní ! Má málo charakteristickou vuni i chuť.Není docela špatné ,ale na ten tvuj recept se bohužel nehodí! Ono na guláš klasický to ano,ale na tento určitě ne ! Jelen je jemnější po vláknu a umím si ho docela představit ze srnčího je jemnější a při pečení se nevysuší,dančí ano! Nemáám ! Sežráno!:-D:-((

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Ivi, to je nádhera:-O Zajímavý receptík:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: já zase dančí neznám, tak až se namane, dlouho jsem Tě neviděla;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    :-p Letos jenom dančí ! Ksakru! Ale jde do vyzkoušení ! Velice se mi líbí !
    Až se nějaký jelen namane !;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: srnčí guláš v troubě jelenní guláš jelení guláš jeleni gulas z trouby jeleni guláš v troubě gulas z jelena recept na jelení guláš klasický jelení guláš hovězí guláš s kapií jak naložit jelena jelení ořech dietní recept na jelena jak varit z jelena jelení recepty kančí guláš s kapii recept na jelení guláš s marmeládou hovezi gulas s kapiji jelení cibulář jelení guláš na pivě pokrmy z jeleního masa