

Vepřové kostky v mrkvi na anýzu a fenyklu
Suroviny 8 porcí
- 75 dkg vepřové kýty - (hrubé kostky)
- 75 dkg mrkve
- 1 velká cibule
- olej slunečnicový
- máslo
- fenykl
- anýz
- sůl
- směsný škrob
- kapka octa
- 1/2 citrónu
Postup přípravy receptu
Drobně nakrájenou cibuli zpěním v pekáčku.
Na velké pánvi zprudka opeču hrubé kostky vepřové kýty, jen lehce poprášené směsným škrobem - nesolit, nekořenit. Zatažené maso vysypu z pánve na vydýchanou cibuli, vydatně okořením rozdrceným anýzem, lehce osolím, opatrně podliji a vložím do vyhřáté trouby.
Na stejné pánvi pečlivě orestuji očištěnou mrkev, nakrájenou na hrubé špalíky - pozor, mrkev je sladká a snadno se připálí. Když je její povrch lehce opečený, vydatně ji okořením rozdrceným feniklem, osolím a zaleji menším množstvím vařící vody s kapkou octa, který má zabránit totálnímu změknutí mrkve, přidám plátek citronu s kůrou, ten dokreslí vůni a přejde i do chuti. Odstavím z varu a nechám 5 - 10 minut pod poklicí.
Kostky masa v troubě otočím, teplou mrkev i se šťávou vysypu do pekáčku na vepřové maso, které zatím změklo a získalo kůrčičku. Navrch mrkve přidám trochu másla, dosolím a mrkev s masem ještě krátce přikryté zapeču. Hlídám si, aby mrkev byla uvnitř ještě svěží, lehce chrupavá. Je-li šťáva příliš řidká, zahustím ji, ale velmi opatrně, směsným škrobem ve vodě, nebo hotovou jíškou. Podle chutí dosolím a zakyselím citronem. Podávám s rýží nebo s vařeným bramborem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřové kostky v mrkvi na anýzu a fenyklu
-
ZDRAVÍM..
Směsný škrob - bramborový,obilný,kukuřičný. Jejich kombinace např.obilný/kukuřičný, bramborový/kukuřičný a pod. je na pultech OD pod různými názvy jednotlivých producentů.
Rozdílná kombinace-určení/užití!
Vemi příkladná je v jejich užítí asijská kuchyně...
MRKEV/ANÝZ/FENIKL jsem včera zapekl ve šťávě vykapané z "medové kachny". Naučil mne to zeť, rodilý číňan z Honkongu, dnes angličan...
RECEPT: Kachna(zdrezůrovaná) dlouho macerovaná v nálevu "mentolového koření", pak zahřívat (skoro jak předvařeno), osušená, natírána/zaschnout - vývarem ze směsi čín.koření, směsného škrobu, soj. omáčky a medu/povařeno na husto.
KACHNA zdrezůrovaná aby se dala obracet, pečená na jednoduchém roštu odspodu, velmi zvolna nad pekáčkem s vodou, občas dělat páru, obracet, potírat a karamelizující konce chránit alobalem. Tuk z vykapané šťávy sebrat, část šťávy odebrat, na troše k.tuku se ve voku opraží 1/2kg špalíčků karotky,osolíme, přilejeme hustý medový potěr se směsným škrobem,rozdrcené koření, vysypat na šťávu do pekáčku přisolit a v troubě dopéct tak, aby nerozbředla ale uvnitř ještě lehce chrupla.
Kachnu zatím rozvážeme,vykostíme, řez podél v středu prsou odhalí centr.kost, pokud je měkká oddělíme hrudní koš takřka bez nástrojů, pánev oddělit od kyčlí a kříla od hrudi, klíční kost je jen jedna, kdo umí, tak i končetiny...rozřezat na drobné porce/hůlky, zbylou šťávu přiložit..upečenou karotku ...to je vůůůně... Rýže, brambory nebo tarhoňu...dobrou chuť!
Příště vám prozradím jak udělat tradované "KOŇAKOVÉ KOULE " které byly k mání v cukrárně prodejny "PRAHA PAŘÍŽ". Ano, ty krémové,
s tenkou slupkou čokolády, obalené v opražených lístcích mandlí... chcete? -
Recept jsem přeřadila do kategorie Vepřové maso (v Zeleninových by ho nikdo nehledal), nějak se přešel bez povšimnutí, ale vím, že kombinace mrkve, anýzu a fenyklu je velmi chutná.
Jen dotaz - směsným škrobem myslíš co?