Houbovo - bramborový guláš

Suroviny

500 g hub (dala som zamrazené václavky)
500 g brambor
150 g masitá uzená slanina
1 cibule
trochu oleje - 1 PL
mletá sladká červená paprika
feferonkový krém a
paprikový krém
sůl
pepř
4 stroužky česneku
majoránka
libeček
(ak máme 1 paprika a 1 paradajka pokrájané na kúsky)
voda podľa potreby a zvyku
kysaná smetana
5 - 6 ks vajec uvařených na tvrdo

Postup přípravy receptu

  1. Na olej dáme pokrájanú slaninu vytopiť, pridáme pokrájanú cibuľu, smažíme.

  2. Zasypeme mletou paprikou, pridáme huby, soľ, čierne korenie, feferónkový a paprikový krém, zemiaky na kocky. (V lete pridáme papriku a paradajku.)

  3. Zalejeme trochou vody. Pomaly varíme, ku koncu pretlačíme cesnak, pridáme majoránku a libeček.

  4. Servírujeme s kyslou smotanou a vajcami na tvrdo, k tomu čerstvý chlieb.

    (Moja mamka ku koncu varu do guláša vyklepla vajíčka a nechala pomaly bielka zatiahnuť. )

Poznámka od kuchařky

Maris uvarí s liškami.

Komentáře k receptu Houbovo - bramborový guláš

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Roman.roman: Kedysi som václavky tiež nezbierala...ale vtedy som zbierala huby pri Novoti. Nemusia každému václavky chutiť - v surovinách píšem o hubách a v zátvorke o václavkách, že som ich použila ja. Každý použije, čo má k dispozícii. Každopádne, mne václavky chutia viac ako šampiňóny...A hubový bujón sa u mňa v kuchyni nepoužíva.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Roman.roman:Taky mám plný mrazák lesních hub a václavky zvlášť, protože jsou zase trochu jiné;-) Je to přece o chuti každého, ale nemusíme hanit chutě jiných:-) Nemusíš se mi přece omlouvat, ani nejsem autorkou receptu;-)

    Odpovědět

  • Roman.roman Roman.roman(neregistrovaný)

    Možno som to,Andrejka,trošku prehnal,no ja pochádzam z kraja(z Oravy),kde máme václavku za podradnú hubu..Ja si každý rok namrazím zmes suchohríbov,lišiek,pravákov ale aj!vaclaviek do balíčkov a potom je to gulášik:-* Takže-prepáč. Roman.

    Odpovědět

  • x.XXX.x x.XXX.x

    Roman.roman: dle mě je HUMUS houbový bujon :-p

    Jinak guláš se mi líbí :yes::-K Nechápu, jak mi mohl uniknout :-O

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Roman.roman:Tak s tím teda zásadně nesouhlasím. Václavky nejsou vůbec bez chuti a rozhodně více aromatické než koupené žampiony, v tom případě se nedivím, že dochucujete ještě houbovým bujonem;-)

    Odpovědět

  • Roman.roman Roman.roman(neregistrovaný)

    Václavky sú HUMUS bez chuti!Ja dávam (keď nemám čerstvé hríby)čerstvé žampiňony a 1hubový bujon -ZKUSTE TO !

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Velmi zdařilé a pro mě neobvyklé jídlíčko...:yes:

    Odpovědět

  • yesica yesica

    :-p Mňamky mňam!!!:yes: Bodík už je přidaný!!!;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Vaše priaznivé reakcie ma potešili...

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Guláš bude určitě dobrý, protože kde jsou houby tak to nemá chybu:-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    magdalenka: Ahoj, přidávám bodík, o houbách se mi zdává a guláš z václavek vařím každý rok alespoň jednou. Máloco vařím jen pro sebe, ačkoliv o to ostatní moc nestojí- tento guláš a koprovku. Vždy uklohním hrnec a jím to 3 dny.
    Včera jsme se motali kolem Č.Brodu na cestě pro proutky na pomlázky a měla jsem tendenci zajet až na Vyžlovku a dloubat tam v lese v zemi. :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    zrovna jsem dojedla, jen bez rajcat a paprikove pasty (tu musim sehant na priste :) )

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Velmi povedené jídlo ;-);-);-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Vaclav Fronek::-K ďakujem za tvoju milú reakciu. Sušené huby sú niečo úžasné, neporovnateľné s čerstvými. Tak ako nemožno porovnať koňak s vínom. (Nemám to z vlastnej hlavy...)
    Manžela som naučila zbierať aj jesť huby, varím ich často, mäso obmedzujeme. A to mi kedysi v tomto smere absolut nedôveroval! Teraz mám ešte zásoby mrazených václaviek (uplynulá sezóna bola na ne u nás bohatá), tak ich pomaly likvidujem. Síce sú pre niektorých "podradné", ale ja varím s nimi a nám chutia. Taká "držkovka" z nich je úžasná, alebo rizoto, alebo hubový nákyp, alebo aj guláš - bez zemiakov, k tomu knedlík a navrch cibuľka.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: houbovy gulaš s bramborem bramborový guláš s houbami bramborový guláš houbovy gulas top recepty houbový guláš hubový guláš houbový guláš recept držkovka z václavek bramborový guláš top recepty guláš s houbami houbový guláš ze sušených hub houbovobramborový guláš recepty houbový guláš recept na dobrý bramborový guláš s s houbami bramborovohoubovy gulas houbovo-bramborovy gulas houbový guláš z václavek houbovo-paprikový guláš bramborovy guláš z václavek bramborový guláš se sušenými houbami