

Houbovo - bramborový guláš
Suroviny
- 500 g hub (dala som zamrazené václavky)
- 500 g brambor
- 150 g masitá uzená slanina
- 1 cibule
- trochu oleje - 1 PL
- mletá sladká červená paprika
- feferonkový krém a
- paprikový krém
- sůl
- pepř
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- libeček
- (ak máme 1 paprika a 1 paradajka pokrájané na kúsky)
- voda podľa potreby a zvyku
- kysaná smetana
- 5 - 6 ks vajec uvařených na tvrdo
Postup přípravy receptu
Na olej dáme pokrájanú slaninu vytopiť, pridáme pokrájanú cibuľu, smažíme.
Zasypeme mletou paprikou, pridáme huby, soľ, čierne korenie, feferónkový a paprikový krém, zemiaky na kocky. (V lete pridáme papriku a paradajku.)
Zalejeme trochou vody. Pomaly varíme, ku koncu pretlačíme cesnak, pridáme majoránku a libeček.
Servírujeme s kyslou smotanou a vajcami na tvrdo, k tomu čerstvý chlieb.
(Moja mamka ku koncu varu do guláša vyklepla vajíčka a nechala pomaly bielka zatiahnuť. )
Poznámka od kuchařky
Maris uvarí s liškami.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Houbovo - bramborový guláš
-
Roman.roman: Kedysi som václavky tiež nezbierala...ale vtedy som zbierala huby pri Novoti. Nemusia každému václavky chutiť - v surovinách píšem o hubách a v zátvorke o václavkách, že som ich použila ja. Každý použije, čo má k dispozícii. Každopádne, mne václavky chutia viac ako šampiňóny...A hubový bujón sa u mňa v kuchyni nepoužíva.
-
Roman.roman:Taky mám plný mrazák lesních hub a václavky zvlášť, protože jsou zase trochu jiné
Je to přece o chuti každého, ale nemusíme hanit chutě jiných
Nemusíš se mi přece omlouvat, ani nejsem autorkou receptu
-
Možno som to,Andrejka,trošku prehnal,no ja pochádzam z kraja(z Oravy),kde máme václavku za podradnú hubu..Ja si každý rok namrazím zmes suchohríbov,lišiek,pravákov ale aj!vaclaviek do balíčkov a potom je to gulášik
Takže-prepáč. Roman.
-
Roman.roman: dle mě je HUMUS houbový bujon
Jinak guláš se mi líbíNechápu, jak mi mohl uniknout
-
Roman.roman:Tak s tím teda zásadně nesouhlasím. Václavky nejsou vůbec bez chuti a rozhodně více aromatické než koupené žampiony, v tom případě se nedivím, že dochucujete ještě houbovým bujonem
-
Václavky sú HUMUS bez chuti!Ja dávam (keď nemám čerstvé hríby)čerstvé žampiňony a 1hubový bujon -ZKUSTE TO !
-
-
Velmi zdařilé a pro mě neobvyklé jídlíčko...
-
Mňamky mňam!!!
Bodík už je přidaný!!!
-
Vaše priaznivé reakcie ma potešili...
-
Guláš bude určitě dobrý, protože kde jsou houby tak to nemá chybu
-
magdalenka: Ahoj, přidávám bodík, o houbách se mi zdává a guláš z václavek vařím každý rok alespoň jednou. Máloco vařím jen pro sebe, ačkoliv o to ostatní moc nestojí- tento guláš a koprovku. Vždy uklohním hrnec a jím to 3 dny.
Včera jsme se motali kolem Č.Brodu na cestě pro proutky na pomlázky a měla jsem tendenci zajet až na Vyžlovku a dloubat tam v lese v zemi. -
zrovna jsem dojedla, jen bez rajcat a paprikove pasty (tu musim sehant na priste :) )
-
Velmi povedené jídlo
-
Vaclav Fronek:
ďakujem za tvoju milú reakciu. Sušené huby sú niečo úžasné, neporovnateľné s čerstvými. Tak ako nemožno porovnať koňak s vínom. (Nemám to z vlastnej hlavy...)
Manžela som naučila zbierať aj jesť huby, varím ich často, mäso obmedzujeme. A to mi kedysi v tomto smere absolut nedôveroval! Teraz mám ešte zásoby mrazených václaviek (uplynulá sezóna bola na ne u nás bohatá), tak ich pomaly likvidujem. Síce sú pre niektorých "podradné", ale ja varím s nimi a nám chutia. Taká "držkovka" z nich je úžasná, alebo rizoto, alebo hubový nákyp, alebo aj guláš - bez zemiakov, k tomu knedlík a navrch cibuľka.