Jehněčí kolínko na víně s celerovou kaší

Suroviny 4 porce

Na kolínka:
1,8 kg jehněčích kolen
4 lžíce másla
240 g cibule
6 stroužků česneku
12 kuliček černého pepře
4 bobkové listy
4 lžíce rajského protlaku
2 snítky rozmarýnu
700 ml suchého červeného vína
4 L drůbežího vývaru
100 g celeru
100 g mrkve
100 g petržele
sůl
pepř
Suroviny na celerovou kaši:
700 g celeru
120 g cibule
500 g brambor
2 lžíce másla
2 lžíce másla na dokončení
600 ml mléka
100 ml smetany 33%
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kolena nařízneme nožem a prošpikujeme česnekem. Důkladně do nich vetřeme sůl.

  2. Cibuli pokrájíme na větší kousky a v rozpáleném hrnci na středním ohni ji orestujeme na dvou lžících másla. Přidáme kuličky pepře, bobkové listy a kolena a zprudka orestujeme.

  3. Jakmile kolena ztmavnou, přidáme protlak a rozmarýn a ještě krátce orestujeme. Poté zalijeme vínem, přivedeme k varu, oheň stáhneme na a víno varem zredukujeme na polovinu.

  4. Přidáme zbytek česneku a přilijeme vývar, osolíme, opepříme a zavaříme.

  5. Přiklopíme pokličkou a vložíme ho do trouby rozehřáté na 160°C. Pečeme 1 hodinu a 40 minut.

  6. Upečené kolena vyjmeme z kastrolu a ponecháme na teplém místě. Omáčku přecedíme přes jemné sítko a v původním hrnci na plotýnce na středním ohni zredukujeme témeř na konzistenci sirupu.

  7. Očistíme mrkev, celer a petržel, nakrájíme je na kostičky 0,5x0,5 cm a vložíme do omáčky. Vaříme ještě cca.10 minut na mírné ohni. Omáčku dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

  8. Do omáčky vrátíme kolínka, aby se obalila omáčkou a prohřála. Podáváme s celerovou kaší.

  9. Postup na celerovou kaši: V osolené vodě uvaříme neoloupané, pouze očištěné brambory. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky 2x2 cm. Celer očistíme a nakrájíme ho na větší kostky 3x3 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo.

  10. V rendlíku orestujeme cibuli spolu s celerem zlehka na 2 lžících rozehřátého másla (restujeme pomalu na menším ohni cca. 20 minut, ne do tmavé barvy, jen aby celer změkl. Přidáme uvařené brambory, přilijeme mléko a osolíme. Přivedeme k varu a chvilku provaříme.

  11. Stáhneme z ohně a propasírujeme, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. K pyré přilijeme smetanu, krátce povaříme na mírném ohni (stačí 2 minuty) a nakonec přidáme zbylé rozpuštěné máslo. Kaši vymícháme dohladka a případně dochutíme solí.

Poznámka od kuchařky

Opět z mé oblíbené kuchařky od pana Vaňka "Kouzlo kuchyně Čech a Moravy". Kolínka byly součástí našeho velikonočního menu :) Bylo to opravdu výborné...

Komentáře k receptu Jehněčí kolínko na víně s celerovou kaší

Tématické fráze: jehneci kolena jehněčí kolínko jehneci koleno jehneci koleno recept pečené jehněčí koleno jehněčí kolínko recept jehněčí na víně recepty jehněčí koleno koleno na vine jehněčí koleno na víně pecena jehneci kolinka jehneci kolinko vanek jehněčí vaněk recept na jehněčí koleno pečené kolínko na víně jehněčí koleno recept vaněk jehněčí kolínko pomalu pečené pečené jehněčí na víně pomalu pečené jehněčí kolínko jehněčí koleno na červenem vine