Rizoto z hnědé rýže s cherry rajčátky, mozzarellou a čerstvou bazalkou

BarbaraP Kuchařka: BarbaraP

Doba přípravy: 35 minut 2 porce Bezmasá jídla 5 názorů

Suroviny

400 g hnědé rýže (Basmati nebo Natural)
250 g cherry rajčátek
1 větší červená cibule
100 g mozzarelly
2 dcl rajčatové šťávy (passaty)
sůl
pepř čtyř barev
olivový olej
čerstvá bazalka
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rýži dáme vařit do vroucí osolené vody, já osobně rýži neproplachuji, myslím, že na rizoto to ani není vhodné. Jelikož tmavá rýže potřebuje k uvaření podstatně delší dobu než rýže světlá, nerestuji ji s ingrediencemi jako klasicky, ale vařím ji zvlášť.

  2. Cibuli nasekáme na tenké plátky, cherry rajčátka rozkrájíme na půlky nebo můžeme klidně nechat vcelku, já je krájím, protože z nich odstraňuji tzv. „bubáka“.

  3. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji cibuli a cherry rajčátka, přidáme uvařenou hnědou rýži, osolíme a opepříme dle chuti. Rýže by měla zůstat vláčná, ne suchá, proto přidáme rajčatovou šťávu, která dodá nejen správnou konzistenci, ale také více rajčatovou chuť.

  4. Nakonec přidáme na drobno nakrájenou mozzarellu a nasekané lístky čerstvé bazalky, párkrát prohodíme na pánvi a můžeme podávat.

    Pozn.: Bazalku používám zelenou i červenou, dodá jídlu zajímavější šmrnc i vzhled

Poznámka

Jelikož mám velice ráda italskou kuchyni a hlavně rajčata a rajčatové omáčky na všechny způsoby, rozhodla jsem se místo do těstovin zakomponovat tyto ingredience do rizota a myslím, že se výsledek opravdu povedl a Italové by se neurazili :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rizoto z hnědé rýže s cherry rajčátky, mozzarellou a čerstvou bazalkou

  • LinaKucharka LinaKucharka

    Já úplně cítím, jak tloustnu, jen se na to dívám. To je na první pohled báječný. Teď nevím, co doma vařit dřív!:-K

    Odpovědět

  • BarbaraP BarbaraP(autorka receptu)

    Jitkas: Děkuji za poznatek, italské rizoto z rýže arborio dělám také, avšak jelikož se hnědá rýže vaří podstatně déle než ta bílá, tak by se to na způsob klasického rizota dělalo celkem složitě a zdlouhavě, proto jsem zvolila tuto jednodušší variantu :-8

    Jana Remková: Rýže basmati, různé druhy tmavé bio rýže nebo třeba rýže natural jsou hnědé, chuťově je velice dobrá, avšak se vaří déle než bílá rýže, ale je to taková ta "zdravější" varianta zase ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Taky se mi moc líbí. Jen fakt neznám hnědou rýži:-O

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    BarbaraP: Italove by se urcite neurazili, naopak, jen by to nenazvali rizoto (risotto), lec ochucena ryze s rajcaty (riso condito al pomodoro). A tez by nepouzili ryzi Basmati, lec kulatozrnnou celozrnnou ryzi. Tvoje "rizoto" ovsem vypada hodne dobre!!

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    Moc pěkné! +1 :yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: tmava ryze rizoto s mozzarelou jak se vaří hnědá rýže hnědá rýže příprava přírodní hnědá rýže příprava jak uvařit hnědou rýži ryze s mozzarelou červená rýže natural recept rizoto rýže natural červená rýže příprava chléb z hnědé rýže rizoto basmati tmavá rýže recepty červená rýže natural hnědá rýže natural rizoto z rýže natural bazalkové rizoto rizoto z basmati rýže s mozzarellou jak se vaří přírodní ryze

Zapomněl/a jsem heslo