Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 399 kJ / 4 159 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 457,81 g |
Tuky | 165,34 g |
Vláknina | 82,10 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 17,21 g |
Sůl | 41,50 g |
Sacharidy | 142,03 g |
Postup přípravy
Takže přecházím k meritu věci. Všechno mám v tom největším domácím hrnci, přidávám švestky, rajský protlak, houby i s jejich vodou, víno. Osolím, jen opatrně, ale s pepřem nešetřím. Krok 7: Přikrývám pokličkou a všechno vařím na pomalém ohni několik, hodin. Nezapomínám čas od času promíchat, neboť připálené zelí chutná opravdu hrozně. Pokud by bigos v jakémkoliv momentu inklinoval k přichycování, přilévám vodu nebo vývar, podle toho co je po ruce. Krok 8: Konečně stahuji hrnec z plotny a ochutnávám. Je to velmi dobré, ale ještě ne ideální. Nechávám vychladit, pokud mám tu možnost a venku mrzne, nechám přejít mrazem. Druhého dne bafnu hrnec a znovu ještě tak hodinku povařím.
Bigos dosahuje ideálu a dokonalosti po několikanásobném zchlazení a opětovném ohřátí. Jenomže, málo kdy se to povede. Neb i u mne „bigos prchá jako vůně“ jak praví básník.....
Zveřejněno 16. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bigos pana Tadeusza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZjA
Moje poznámka
Bigos pana Tadeusza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZjA
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 10 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 13 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 18 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
upavla před 7 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 8 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 11 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 11 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 12 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 13 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 14 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 15 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 16 hodinami
Tématické fráze:
bigos nejlepší recepty,
bigos nejlepší recept,
výborný vynikající bigos bigoš,
bigos,
bigos.pl,
bigos.pl,
bigos recept,
povaření masa před uzením,
připálené zelí,
vepřový bigoš,
jak uvařit bigus,
bigos-nejlepší recept,
bigoš v pomalém hrnci,
kwaszona kapusta,
bigos z uzeného masa,
povareni klobas pred uzenim,
pravy bigos,
watch krvavý valentýn,
bigos recept sušené švestky,
bigos pl
Suroviny:
zelí kysané,
zelí hlávkové,
maso hovězí,
klobása,
bok uzený,
vývar masový,
švestky sušené,
houby sušené,
cibule,
víno červené,
protlak rajčatový,
list vavřínový,
jalovec,
sádlo
Komentáře (35)
Mě spíš zarazilo, že houby se dávají do velkého hrnce jako první. Ale pak jsou tam ještě jednou, až mezi posledními surovinami (myslím, že toto je správně).
Možná to špatně chápu
http://www.youtube.com/watch?v=8_Tbc_XTnPw
Už jsem bodovala, jen si dovolím přidat foto, aby receptík nebyl tak smutný
P.S. Návštěva zládovala tyto misky plné po okraj
Nevěsta pocházela ze 13 sourozenců. Na druhý den se konaly „popravky“, při kterých pochopitelně musel být i bigos. Všech třináct sourozenců + jeden novomanžel se rozhádali o nejlepší recepis na bigos. Pochopitelně, že se řešilo kdy dávat zelí a jaké. Kdyby to nerozstřihla šestadevadesátiletá maminka tak z toho byla „krvavá svatba“. V konečné fázi - to už maminka byla pryč – se pohádali o barscz, ale do toho jsem se musel taky vložit. Jasně nejlepší je můj.
Mimochodem v kostele Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Kde jsou uloženy ostatky sv. Valentýna, jim visí z klenby na řetěze jelení hlava s obrovskými parohy! Tak nevim jak to vlastně je…
Simon Syrenius v roce 1613 napsal:“ Mogłoby się wydawać, że wykonanie bigosu nie jest skomplikowane, Skladniky to kapusta i rozne rodzaje mięsa, ale diabeł tkwi w szczegółach, dla tego w każdym domu bigos szmakuje inaczej.“ Dále píše že: „kapusta ustom chętliwa i szmaczna, zwlaszcza kwaszona.”
Encyklopedia staropolska v roce 1900 zas uvádí: „ Stare gospodynie wiedzą z tradycji, że bigos robiono zawsze bądż z kapusty kwaszonej szatkowanej, bądż z niekwaszonej - ale na kwasie burakowim.
Tolik tedy k diskusi, jaké a kdy dávat zelí do bigosu.