Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolková francouzská polévka

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 001 kJ /
956 kcal
Bílkoviny21,17 g
Tuky60,65 g
Vláknina22,35 g
Cholesterol 123 mg
Sodík 158 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy70,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očistíme fazolku a mrkvičku nakrájíme na 2 cm a mrkvičky na kolečka. Do většího hrnce dáme 1,2 litru vody, přidáme bujón, dva bobkové listy, kuličky pepře a nastrouháme půlku z muškátového oříšku a nakonec lžičku soli. Krok 2: Struhadlo neodkládáme a ani oříšek, na závěr se bude dochucovat. Do vařícího přidáme fazolky, po 10 minutách mladou mrkvičku a vaříme. Krok 3: Očistíme brambory, nakrájíme. Nové na větší kousky, ať se nerozvaří. Po 20 minutách přidáme připravené brambory k polévce. Krok 4: Na suché pánvičce uděláme jíšku, mouku jenom nechat rozvonět, přidáme lžíci oleje, rozmícháme a po minutě vypneme. Do horké jíšky přidáme bohatou lžíci másla a mícháme do jeho rozpuštění. Krok 5: Přilijeme smetanu, vše rozmícháme a počkáme, až se nám fazolky uvaří doměkka a přidáme k nim jíšku. Provaříme a přidáme půlku připraveného nasekaného kopru. Krok 6: Teď dochutíme 1 lžičkou cukru, 2-3 lžíce octa, osolíme. Ochutnáme a přidáváme ocet nebo cukr a muškátový oříšek dle chuti. Vypneme, dáme navrch lžíci másla a necháme 20 minut dojít. Krok 7: Ochutnáme, někdy je potřeba po 20 minutkách ještě dosolit. Před podáváním přidáme zbytek kopru anebo ho dáme až na talíři do polévky.

Zveřejněno 9. 7. 2013

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Recept je z kalendáře, autorka je Jana Horecká. Postup receptu je podstatně upraven. Jsou ponechány a přidány některé suroviny. V původním receptu nebyl kopr, což si nedovedu představit, fazolka a bez kopru , to se nepočítá. V původním receptu nebyl muškátový oříšek, ale mletý muškátový květ, což se neosvědčilo! Jeho nahrazení oříškem byla dobrá volba. Vzhledem k podstatným úpravám receptu a autorství jeho fotografie mohu dát souhlas s jeho volným šířením, jak textu i fotky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolková francouzská polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m0DR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolková francouzská polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m0DR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

tejaja:Ver mi,že by boli s veľkou vďakou prijaté a zožr..é! :-D

Veronika.Hrozna: Škoda, že si tak ďaleko,podelila by som sa s tebou, mám je ešte asi 15 sáčkov. :-)

tejaja: Já letos určitě budu sadit fazolky. Ta mražená doma nám chutná !
Měla jsem v mrazáku jeden pytlík asi 400 g ,ale kde ten je...! :-((
Takže nic! :-(

Veronika.Hrozna: Ja si tiež mrazím sama, sadím jej veľa do záhrady, máme ju radi;-)

tejaja: U nás jenom s koprem !:-* Bez jsem zkusila jenom jednou ,nikdo mi to nejedl. Léto ,fazolka ,kopr :-D ;-):-p V zimě z mražené tuto polévku nevařím. Jedině když si mrazím fazolky sama už předvařené. Mražené z obchodu mají nějakou divnou pachuť,tak je radši nekupuju.

Veronika, fazuľka bez kôpru sa počíta :-D Aj keď do mnohých jedál k fazuľke kôpor pridávame, práve ku kyslej fazuľkovej polievke sa u nás kôpor nedáva. A veríš či nie, je vynikajúca. ;-) Preto ani Jana Horecká ju neudáva. ;-)

1974andrea: Mrkvička je jenom na ozdobu,proto mladou a jemnou, aby to nebylo "mrkvové" nýbrž fazolkové.:-D

magdalenka:Oriešok daj podľa vlastnej chuti ! Dávam hneď do vody na varenie fazuľky, aby sa chuť oriešku uvoľnila a potom iba dochutím, ak je treba a nechám 20 minút postáť. :-D Polovička oriešku je pre tých ,ktorí majú radi výraznejšie chute ! Tá smotana a maslo tú chuť oreišku neutralizujú !:-p

Zaujal ma muškátový oriešok, ja s ním manipulujem opatrne, je chuťovo výrazný, ale asi ho máte radi viac ako my...:-D
S kôprom máš pravdu, fazolky s ním sú ako dvojčatá, patria k sebe.

Já dělám vlastně stejně, krom té mrkvičky, takže bodík ode mě, protože bude dobrá:-p:yes:

:yes::yes::yes:

To vypadá dobře :-p určitě vyzkouším,dávám prvního bodíka :yes:

Tématické fráze:
francouzská fazolová polévka, fazolková polévka recept, francouská fazolková polévka, francouzská polévka, francouzska polevka s fazolemi, mladé fazolky polévka, bejby fazolky, francouská fazolova polevka, francouzská fazolová, francouzská polévka recept, recepty-fazolková polévka, fazolková polévka z mrazenych fazolku, fazolková polévka, francouzká fazolka, fazoová polevka, francouzka fazolová polévka, polévka z fazolku mungo, francouzská fazolová polévka recept, fazolková polévka na kyselo bez kopru, jak nechat lžíci po polevce

Suroviny:
fazolky zelené, brambory rané, mrkvičky, olej, mouka hladká, smetana na vaření, máslo, cukr, ocet, sůl, kopr, bobkový list, pepř, bujón zeleninový

Přidat fotografie receptu