Fazolková francouzská polévka

Polévky Doba přípravy: 1 hodina 12 názorů

Polévky Doba přípravy: 1 hodina 12 názorů

Suroviny 4 porce

300-400 g fazolek
200 g nových brambor nebo 5 středních brambor/
3 malinkaté čerstvé mrkvičky - mrkvičkové bejby, nemusí být
20 g oleje (ne olivový)
1,5 PL hladké mouky
200 ml sladké smetany na vaření
2 PL másla
cukr
ocet
sůl na dochucení
kopr dle chuti minimum 2 PL vrchovatě
2 střední bobkové listy
8 kuliček pepře ,dávám víc
1/2 celý muškátový oříšek, ne mletý
1 bujón zeleninový - kvalitnější

Postup přípravy receptu

  1. Očistíme fazolku a mrkvičku nakrájíme na 2 cm a mrkvičky na kolečka. Do většího hrnce dáme 1,2 litru vody, přidáme bujón, dva bobkové listy, kuličky pepře a nastrouháme půlku z muškátového oříšku a nakonec lžičku soli.

  2. Struhadlo neodkládáme a ani oříšek, na závěr se bude dochucovat. Do vařícího přidáme fazolky, po 10 minutách mladou mrkvičku a vaříme.

  3. Očistíme brambory, nakrájíme. Nové na větší kousky, ať se nerozvaří. Po 20 minutách přidáme připravené brambory k polévce.

  4. Na suché pánvičce uděláme jíšku, mouku jenom nechat rozvonět, přidáme lžíci oleje, rozmícháme a po minutě vypneme. Do horké jíšky přidáme bohatou lžíci másla a mícháme do jeho rozpuštění.

  5. Přilijeme smetanu, vše rozmícháme a počkáme, až se nám fazolky uvaří doměkka a přidáme k nim jíšku. Provaříme a přidáme půlku připraveného nasekaného kopru.

  6. Teď dochutíme 1 lžičkou cukru, 2-3 lžíce octa, osolíme. Ochutnáme a přidáváme ocet nebo cukr a muškátový oříšek dle chuti. Vypneme, dáme navrch lžíci másla a necháme 20 minut dojít.

  7. Ochutnáme, někdy je potřeba po 20 minutkách ještě dosolit. Před podáváním přidáme zbytek kopru anebo ho dáme až na talíři do polévky.

Poznámka od kuchařky

Recept je z kalendáře, autorka je Jana Horecká. Postup receptu je podstatně upraven. Jsou ponechány a přidány některé suroviny. V původním receptu nebyl kopr, což si nedovedu představit, fazolka a bez kopru , to se nepočítá. V původním receptu nebyl muškátový oříšek, ale mletý muškátový květ, což se neosvědčilo! Jeho nahrazení oříškem byla dobrá volba. Vzhledem k podstatným úpravám receptu a autorství jeho fotografie mohu dát souhlas s jeho volným šířením, jak textu i fotky.

Komentáře k receptu Fazolková francouzská polévka

  • tejaja:Ver mi,že by boli s veľkou vďakou prijaté a zožr..é! :-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Škoda, že si tak ďaleko,podelila by som sa s tebou, mám je ešte asi 15 sáčkov. :-)

    Odpovědět

  • tejaja: Já letos určitě budu sadit fazolky. Ta mražená doma nám chutná !
    Měla jsem v mrazáku jeden pytlík asi 400 g ,ale kde ten je...! :-((
    Takže nic! :-(

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Ja si tiež mrazím sama, sadím jej veľa do záhrady, máme ju radi;-)

    Odpovědět

  • tejaja: U nás jenom s koprem !:-* Bez jsem zkusila jenom jednou ,nikdo mi to nejedl. Léto ,fazolka ,kopr :-D ;-):-p V zimě z mražené tuto polévku nevařím. Jedině když si mrazím fazolky sama už předvařené. Mražené z obchodu mají nějakou divnou pachuť,tak je radši nekupuju.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Veronika, fazuľka bez kôpru sa počíta :-D Aj keď do mnohých jedál k fazuľke kôpor pridávame, práve ku kyslej fazuľkovej polievke sa u nás kôpor nedáva. A veríš či nie, je vynikajúca. ;-) Preto ani Jana Horecká ju neudáva. ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea: Mrkvička je jenom na ozdobu,proto mladou a jemnou, aby to nebylo "mrkvové" nýbrž fazolkové.:-D

    Odpovědět

  • magdalenka:Oriešok daj podľa vlastnej chuti ! Dávam hneď do vody na varenie fazuľky, aby sa chuť oriešku uvoľnila a potom iba dochutím, ak je treba a nechám 20 minút postáť. :-D Polovička oriešku je pre tých ,ktorí majú radi výraznejšie chute ! Tá smotana a maslo tú chuť oreišku neutralizujú !:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Zaujal ma muškátový oriešok, ja s ním manipulujem opatrne, je chuťovo výrazný, ale asi ho máte radi viac ako my...:-D
    S kôprom máš pravdu, fazolky s ním sú ako dvojčatá, patria k sebe.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Já dělám vlastně stejně, krom té mrkvičky, takže bodík ode mě, protože bude dobrá:-p:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

  • m.lumicek m.lumicek

    To vypadá dobře :-p určitě vyzkouším,dávám prvního bodíka :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: francouzská fazolová polévka fazolková polévka recept francouská fazolková polévka francouzská polévka francouzska polevka s fazolemi mladé fazolky polévka bejby fazolky francouská fazolova polevka francouzská fazolová francouzská polévka recept recepty-fazolková polévka fazolková polévka z mrazenych fazolku fazolková polévka francouzká fazolka fazoová polevka francouzka fazolová polévka polévka z fazolku mungo francouzská fazolová polévka recept fazolková polévka na kyselo bez kopru jak nechat lžíci po polevce