Kapustový bochník

Zeleninová jídla Doba přípravy: 1,5 hod 10 názorů

Zeleninová jídla Doba přípravy: 1,5 hod 10 názorů

Suroviny 4-6 porcí

1 malá hlávka kapusty
1 cibule
100 g uzené slaniny
1 hrst sušených hub
kmín
sůl
pepř
1 hrnek rýže
2 vejce
100 g hrášku
100 g kukuřice
100 g nahrubo nastrouhaného sýra

Postup přípravy receptu

  1. Huby namočíme do vody (tak, aby boli zakryté). Ryžu klasicky udusíme, len s trochou soli. Vrchné listy kelu oberieme a obvaríme vo vode tak, aby zmäkli (listov toľko, aby sme mali na vystlanie formy + zakrytie). Necháme dobre odkvapkať.

  2. Slaninu narežeme na kocky a rozpražíme. Pridáme narezanú cibuľu a orestujeme. Vložíme na jemné rezance narezanú polovicu kelu (druhú použijeme inak), namočené a nasekané huby aj s vodou, v ktorej sa namáčali, ochutíme rascou, osolíme a dusíme asi 15 minút. Nepodlievame, aby nebolo veľa tekutiny.

  3. Do uduseného kelu vmiešame ryžu, zakryjeme a necháme všetko vychladnúť. Ryže by malo byť asi toľko, koľko kelu. Potom pridáme kukuricu, hrášok, vajíčka, strúhaný syr, podľa chuti dosolíme a dokoreníme.

  4. Hranatú formu vyložíme listami tak, aby časť z nich vyčnievala nad okraj formy. Masu jemne natlačíme do formy a zarovnáme.

  5. Preložíme vyčnievajúce časti listov cez masu a prikryjeme ďalším listom. Pečieme zakryté alobalom pri 180°C asi 45 minút.

  6. Necháme 10 minút vo forme, potom vyklopíme. Narežeme na rezy asi 1,5 cm hrubé. Podávame teplé s pečenými zemiakmi (tie nemusia byť vôbec) a zeleninou, ale chutné je to aj studené so zeleninovým šalátom.

Komentáře k receptu Kapustový bochník

Tématické fráze: květákový mozeček fotopostup vepřové hody moderní, recepty