Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 831 kJ / 3 545 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 99,54 g |
| Tuky | 208,86 g |
| Vláknina | 12,85 g |
| Cholesterol | 2,04 g |
| Sodík | 3,81 g |
| Sůl | 9,26 g |
| Sacharidy | 310,27 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozpustíme v misce s vodou a cukrem. Přidáme rozšlehaná vejce, 15 g rozehřátého vlažného másla a mouku. Vypracujeme hebké nelepivé těsto (měla jsem asi větší vejce a musela jsem mouku přidávat - musíte ale postupně, aby těsto nebylo příliš hutné).
Krok 2: Těsto potřeme lehce olejem ze všech stran, aby nelepilo, a necháme asi 1 hodinu vykynout. Pak do těsta hnětačem zapracujeme všechno změklé máslo. Když je máslo dokonale zapracované, necháme těsto odpočinout asi 5 minut (ale úplně ideální je dát těsto v této fázi dobře zakryté do chladničky a nechat do rána.
Krok 3: Ráno pak začít péct a máte čerstvé briošky ke snídani. Briošky, chlazené přes noc jsou ještě jemnější), mezitím si vymažeme formičky košíčků (pokud nemáme originál brioškové) máslem.
Krok 4: Těsto rozdělíme na dílky a z každého ještě uštípneme asi 1/4. Z větších kousků vytvoříme kuličky a posadíme je do košíčků. Do kuliček uděláme palcem důlek a do něj posadíme malou kuličku z odštípnutého kousku těsta. Necháme dokynout asi 30 minut.
Krok 5: Pak potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C, dokud nejsou briošky zlaté a lesklé. Vyklopíme a necháme vychladnout. Briošky jsou jemné a vláčné, nepříliš sladké.
Zveřejněno 3. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Briošky - klasický francouzský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NjXL
Moje poznámka
Briošky - klasický francouzský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NjXL
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 7 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 14 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 15 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 16 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 16 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 1 hodinou
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 2 hodinami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 2 hodinami
Vánočka II
Sojkal před 3 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 4 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 4 hodinami
Uherská pěna
Daami před 6 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 7 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 7 hodinami
Tématické fráze:
briosky,
francouzská brioška sladká,
brioškové těsto,
recept na briošky,
briošky recept,
brioška,
francouzske briosky,
brioška recept,
francouzská brioška,
slané briošky,
francouzská brioška s krémem,
těsto na briošky,
briozky,
recept briosky,
sladke briosky,
recept brioška,
briošky slané,
brioškové těsto recept,
briošky sladké,
briozka
Suroviny:
droždí čerstvé,
voda,
mouka hladká,
cukr krystal,
sůl,
vejce,
máslo,
máslo,
máslo,
vejce,
voda
Komentáře (15)
Moje kámoška miluje vlažný croissant a na něj si položí plátek anglické ... a je jí blaze