Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Bavorské špecle jsou oblíbenou přílohou, která si nachází své místo i v české kuchyni. Příprava není složitá, nicméně vyžaduje trochu zručnosti. Ale není důvod k obavám, s naším receptem se povedou každému.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 467 kJ / 2 263 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 93,40 g |
Tuky | 42,80 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 2,11 g |
Sůl | 5,05 g |
Sacharidy | 368,50 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 8. 4. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmZM
Moje poznámka
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmZM
Nejnovější recepty
Škvarkové pagáčky
Přidáno před 6 hodinami
Meruňkové řezy s pudinkem
Přidáno před 23 hodinami
Banánová bábovka bez cukru
Přidáno 21. 6. 2025 14:16
Chilli cukety
Přidáno 21. 6. 2025 12:00
Cizrnové kari s brokolicí a rajčátky
Přidáno 21. 6. 2025 10:12
Piškotová bublanina míchaným ovocem
Přidáno 20. 6. 2025 21:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Borůvkový máslový koláč
MisaVysa před 4 minutami
Babiččiny blbouny
Dejnaj před 12 minutami
Jahodová zmrzlina
sidonie před 28 minutami
Pikantní kuřecí křídla
vakl1 před 45 minutami
Hrnková buchta
Fatima2 před 1 hodinou
Butter chicken podle Pavla Berkyho
Suzy8 před 1 hodinou
Rybízová piškotová buchta
bobina.c před 1 hodinou
Segedínský guláš v papiňáku
radbastim před 2 hodinami
Bramborové knedlíky
LukyRi před 3 hodinami
Kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle Čiriny
Valis před 4 hodinami
Tématické fráze:
špecle,
specle recept,
spatzle,
noky příloha špercle,
jak se dělají špecle,
domaci specle,
špecle recepty,
recept na špecle,
špecle video,
spatzle recept,
spetzle,
špecle recepty video,
recept špecle,
recepty na spätzle,
šprecle,
spätzle recepty,
špecle videorecept,
recepty špecle,
špecle recept video,
spätzle recept se zeleninou
Suroviny:
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
voda,
olej,
máslo
Komentáře (44)
1) V "topkách" je několik receptů, kde v názvu nebo v komentářích je použit název špecle, ale v těstě je jen jedno vejce. Špecle jsou ale těstoviny vícevaječné, podíl vajec v těstě bývá kolem 20%. To je pro ně typické. Takže až zde kolegyně Výbušná dala opravdu recept na špecle.
2) Kuchař Glabsi (0 receptů, jen komentáře) zde poučuje, že "Spätzle nejsou bavorske ale svabske (Schwäbisch)". Má pravdu, ty švábské jsou nejznámější a nejproslulejší. Vaří se však tradičně i v Bavorsku. Když jsem byl před asi 25 lety služebně v Horních Francích poblíž Bayreuthu (severní Bavorsko), jedl jsem poprvé špecle a moc mi chutnaly. Poptal jsem se, co to je, a řekli mi, že je to místní specialita - špecle. Takže i Bavoráci je považují za své.
3) Výbušná má pravdu, že se těsto shrnuje do vody (když se vaří doma) nožem z prkýnka. Špecle (bavorské i švábské) mají totiž tvar delších tlustších nudlí, ne nočků. Ty průmyslově vyráběné se vytlačují "jako provázky" strojově přes kruhové otvory průměru několika milimetrů. Dnes si je můžete koupit chlazené v Lidlu nebo v Kauflandu, opravdu originál z Německa (Schwäbische Spätzle).
4) S polohrubou moukou je ale v Německu trochu problém (možná ne všude). Já konkrétně musím dceři do Německa kupovat polohrubou mouku u nás v ČR, tam ji prý nesežene.
Díky za recept, posílám fotku :)
máš toho na http opravdu hodně - šikovná holka