Vypečený baklažán aneb tataráček z opečeného lilku

danielle72 Kuchařka: danielle72

Bezmasá jídla 8 názorů

Suroviny

400 g lilku
sůl (na vypocení lilku)
1/2 citronu (limetky)
3 stroužky česneku
2 lžíce sušené bazalky
olivový olej na opečení
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilek omyjeme a nakrájíme i se slupkou na centimetrová kolečka. Po obou stranách osolíme a necháme v míse aspoň 30 minut vypotit. Pak opláchneme a na utěrce usušíme. V rozpáleném oleji na pánvi plátky opékáme, dokud nezčervenají.

  2. Každý plátek potom potřeme česnekem, pokapeme citronovou šťávou a posypeme bazalkou. Skládáme na sebe do mísy, kterou pak zavřeme a vložíme nejméně na 4 hodiny (lépe přes noc) do lednice.

  3. Pak bud nahrubo rozmačkáme vidličkou nebo krátce proženeme mixérem a nasekáme. Podáváme nejlépe s topinkami, můžeme posypat cibulkou, ale třeba i sýrem.

Poznámka

Bazalku můžeme samozřejmě použít i čerstvou ;-)

Stejný recept jsem tu nenašla, ale do podobných přidávám jak jinak než jeden trochu podobný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vypečený baklažán aneb tataráček z opečeného lilku

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    danielle72:no fakt je,že kdyby se neřeklo,že je to z lilku,tak se to hned nepozná;-):yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Simona Kucerova: Díky, Simonko :-K Je pravda, že i v restauraci byl tento recept hodně oblíbený, dávali si jej nejen vegani a vegetariáni.
    Když jsem se chtěla trošku pobavit, rozdávala jsem jej jako vzoreček - "amuse bouche" (tedy takovou chuťovku) před jídlem. A i silní chlapi, kteří by se jinak lilku vzpírali (ale když to dostali darem, přišlo jim nezdvořilé alespoň neochutnat ;-) ), nakonec okoštovali - a pak na něj zvali své známé. Jeden z nich, typický masožravec a odpůrce zeleniny, prý dokonce uvedl manželku do mdlob, když přidal lilek do nákupního vozíku :-D

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Musím ještě jednou pochválit receptík,udělala jsem tataráček, jen jsem neměla bazalku,tak jsem na radu autorky dala majoránku,nemělo to cbybu,moc nám chutnalo.:-p;-),ale vyzkouším i s tou bazalkou,zas to bude jiné;-):yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Simona Kucerova: Jé, děkuji za pochvalu, to mám velkou radost:-K:-):-! Určitě se Ti podařil, to je jednoduchý recept ;-)

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tento receptík jsem měla možnost ochutnat přímo od autorky;-)musím říci,že to nemá chybičku!!!Zkusím sama udělat a doufám,že se mi podaří tak jako Danielce:-p;-)Neváhejte a zkuste jako super svačinku a nebo lehčí večeři,je to mňamka:-p;-);-)bodík dávám,neb je zasloužený;-):yes:

    Odpovědět

  • gypka gypka

    Dávám bodík :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Hezké, určitě i dobré :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: opečený lilek amuse-bouche recept vypocení lilku lilek jako tatarák amuse bouche recepty tatarák z lilků amuse bouche amuse bouche recept dobroty z lilku baklažan recept peceny lilkovy tatarak lilkový tatarák, lilkový kaviár tataráček ze zeleniny lilek recepty recept tatarák z lilku lilek opeceny recepty - tatarák z lilku amuse-bouche recepty vegetarián amous bouche baklazany