Zelený květák s bramborem dušený v zakysance

spagetka Kuchařka: spagetka

3 porce Zeleninová jídla 10 názorů

Suroviny

1 květák
2 větší brambory
2 bobkové listy
pár kuliček černého pepře
nové koření
špetka muškátového květu
sůl
180 g zakysané smetany
50 g hladké mouky
60 g másla (na jíšku)
2 vařená vejce
jarní cibulka
pažitka
kopr
petrželka
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květák a brambory očistíme. Květák rozdělíme na růžičky, brambory nakrájíme na osminky. Vložíme do vroucí vody, kam dáme i veškeré koření a mírným varem vaříme do poloměkka (cca 15 minut).

  2. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, zředíme vývarem z vařené zeleniny, mícháme do hladké konzistence a povaříme ještě 15 minut.

  3. Poté vlijeme rozšlehanou smetanu s troškou horkého vývaru (omáčka se nesrazí). Vložíme zeleninu a dodusíme asi 5 minut (do požadovaného změknutí).

  4. Dochutíme, vypneme sporák a ještě necháme 5 minut spojit chutě. Na talíři bohatě posypeme cibulkou, pažitkou, koprem apod. Větším jedlíkům do omáčky přidáme vařené vejce nakrájené na čtvrtky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelený květák s bramborem dušený v zakysance

  • danielle72 danielle72

    Mám ráda zeleninu na jakýkoli způsob a tohle vypadá moc dobře :-K:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    hosta: chybí, ale čerstvý jsi mi nedovezla, víííš :-p;-):-D:-D:-D:-D:-D, né vážně, ani ti holka nechyběl ;-);-);-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    hosta::yes::yes::-D:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Sympatické odlehčené jídlo - nechybí ti tam libeček?:-D;-):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Bílé podkolenky já teda taky né :-D:-D:-D, ale vyzkoušej, jak píšu níž, je to spíš zajímavé z hlediska barvy, chuťově jemnější.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Zelený karfiol u nás zvykne mať METRO, ale ešte som ho nikdy nekúpila. Mám medzery, asi tým, že som nikdy nenosila biele podkolienky a tak som v nižšom leveli. :-D:-D:-D Myslíš, že to doženiem? Karfiol vyzerá veľmi lákavo...:-D:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    I já ho v pátek držela v Kauflu v ruce a taky nekoupila:-D, jsem si říkala, že je nějaký nedozrálý:-D Vidím ale, že jsem udělala chybu.
    Recept vypadá hodně lákavě:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca

    spagetka: věřím!:-) A máš pravdu,ta barvička je fakt krásná:-*:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Danca: já ho právě mám dneska z kaufu. No vyloženě velký rozdíl v chuti není, snad jemnější. Já ho koupila spíš ze zvědavosti, fialový jsem už taky měla, ale myslím, že je to spíš o barvě než o jiné chuti. Ale dobré to bylo :yes::yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca

    Ten zelený květák teď měli u nás v Kauflandu...váhala jsem nad ním, nakonec jsem ho nekoupila (a pak litovala, jako se mi to často stává:-D). Zajímalo by mě, jestli se chuťově nějak liší od "obyčejného" bílého:-?
    Recept je fajn, dala bych si určitě sypané koprem, ten miluju a asi se k tomu bude i hodit:-p:-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: zeleny kvetak zelený květák recept zelený květák recepty květák zelený recepty na zeleny květák recept zelený květák recepty zelený květák recept na zelený květak květák zelený recept zelený květák-recepty zelený květák, recept jak se vaří zelený květák kvetak bily nedozraly zelený květák - recepty kvetak zeleny recepty zelený květák recepty recept va zeleny kvetak jak se připravuje zelený květák rozdil bily a zeleny kvetak rezept zeleny kvetak