Carbonara
V hedvábně hladké omáčce z vajec, slaniny a tvrdého sýra a vonící po česneku, takové jsou lahodné těstoviny carbonara. Chcete-li si opravdu pochutnat, použijte právě pancettu, sýr pecorino a parmezán a rázem budete na sluném italském pobřeží.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 026 kJ / 2 874 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 126,65 g |
Tuky | 149,38 g |
Vláknina | 18,16 g |
Cholesterol | 888 mg |
Sodík | 3,84 g |
Sůl | 8,31 g |
Sacharidy | 247,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu na těstoviny dáme vařit do velkého hrnce. Slaninu nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme na jemno. Vejce vyklepneme do mísy a prošleháme vidličkou v misce se smetanou. Osolíme a opepříme.
Krok 2: Do vroucí vody na těstoviny přidáme lžíci soli a jakmile začne voda znovu vřít, vložíme do ní špagety. Vaříme podle návodu na obalu nebo podle vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
Krok 3: Oloupané stroužky česneku zmáčkneme plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Ve velké pánvi rozpustíme máslo a přidáme nudličky slaniny a česnek.
Krok 4: Na středním ohni restujeme zhruba 5 minut, až je slanina zlatavá a křupavá. Po 5 minutách vyndáme česnek pryč.
Krok 5: Pod pánví udržujeme mírný plamen. Jakmile jsou těstoviny uvařené, pomocí kleští nebo naběračky na špagety je vyjmeme z hrnce a přendáme do pánve. Na špagetách může zůstat i trocha vody z vaření, přispěje k jemnosti omáčky.
Krok 6: K vejcím v misce zašleháme většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavíme a přilijeme k nim vajíčka se smetanou a sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promícháme tak, aby se co nejlépe obalily vaječnou směsí. Vaječná směs se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet.
Krok 7: Přidáme pár lžic horké vody z vaření těstovin, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně hladká, nikoli vodnatá. Je-li třeba, dosolíme.
Krok 8: Pomocí dlouhé vidličky namotáme jednotlivé porce špaget na talíř a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Opepříme.
Zveřejněno 11. 9. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Carbonara
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/97Mz
Moje poznámka
Carbonara
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/97Mz
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 3 hodinami
Krkovička na česneku
Přidáno před 14 hodinami
Liptovská pomazánka
Přidáno před 17 hodinami
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvový krém
Přidáno před 22 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno 16. 10. 2025 07:42:15
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
renata.keles před 11 minutami
Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
Alzbetina Prk. před 32 minutami
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 3 hodinami
Loštická cibulačka
Sahula před 11 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 12 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 12 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 13 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 13 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 16 hodinami
Tématické fráze:
carbonara,
carbonáre,
carbonara recept,
karbonara,
karbonare,
brambory carbonara,
carborana,
recept na carbonára,
recept carbonara,
recepty carbonara,
špagety carbonara s eidamem,
recept carbonare,
carbonada,
recept na karbonara,
carbonata,
cabonara,
karbonaro,
recepty nudle carbonara,
brambory carbnana,
recept nudle carbonara
Suroviny:
těstoviny špagety,
pancetta,
pecorino,
parmazán,
vejce,
smetana ke šlehání,
česnek,
máslo,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (8)
Kombinácia Parmezánu a Peccorino tiez nie je bezná, pretoze sú to 2 velmi odlisné chute.
K tomu nelze mít žádné připomínky
Dokonce i ta smetana se v severní Itálii, kde už žijí spíše Germáni než Románi, semotamo používá
Možná jen zdůraznit: česnek nemá zhnědnout a těstoviny vařit méně než al dente - dojdou ještě na pánvi.