Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opičí bábovka

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tessinka1

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 636 kJ /
3 737 kcal
Bílkoviny69,95 g
Tuky171,16 g
Vláknina20,20 g
Cholesterol 646 mg
Sodík 147 mg
Sůl0,29 g
Sacharidy458,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme obě mouky a špetku soli, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Krok 2: Necháme vzejít kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek cukru, lžíci rumu a vlažnou vodu, zaděláme vláčné těsto, které necháme 40 minut kynout. Krok 3: V kastrůlku rozpustíme 100 g másla, 110 g třtinového cukru a 2 lžíce mléka, zahříváme dokud se cukr nerozpustí, pak přidáme skořici. Krok 4: Vymažeme si sádlem bábovkou formu. Krok 5: Z vykynutého těsta vyválíme obdélník (tloušťka 1 cm), nakrájíme čtverečky, z kterých tvarujeme kuličky. Krok 6: Kuličky namáčíme ze všech stran do vlažné polevy a rovnáme do formy, každou vrstvu posypeme nasekanými mandlemi. Krok 7: Bábovku necháme na teplém místě 30 minut kynout. Krok 8: Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 - 40 minut dozlatova. Špejlí zjistíme, jestli je bábovka upečená. Necháme vychladnout a potom vyklopíme.

Zveřejněno 6. 12. 2014

Poznámka autorky tessinka1

Cukr v polevě se mi nechtěl rozpustit, tak jsem přidala 2 lžíce mléka. Formu naplňte tak do 3/4, těsto hodně nabude.

Recept jsem našla na internetu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opičí bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G25Q

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opičí bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G25Q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

tak se nemumu dělat obdelníčky stačí odkrajovat

Maryla337: přeložíte mi slovo - nemumu;-)

"Monkey bread" peču už x let, ale nikdy by mě nenapadlo těsto válet, vykrajovat z něj čtverečky a pak z nich tvořit kuličky - vždyť to jde odebírat jednoduše rovnou z hotového těsta rukou nebo lžící...

Moc zajímavé, určitě zkusím:yes::-p

Proč opičí není známo. Možná je to podle způsobu, jakým se může konzumovat. Odtrhávání kousků, může připomínat, jak si opice uždibují jídlo.
scribbler.cz/jidlo-2/monkey-bread-americky-opici-chleb/
My ho krájíme klasicky jako bábovku, těsto je i druhý den měkké a vláčné s příchutí karamelu a mandlí.

Proč válet a krájet čtverečky, rovnou bych lžicí ukrajovala z mísy kousky a ta poleva mi připomíná karamel. Opičí ?

hihihi, když chodím do ZOo , podívat se na gorily, ony dostávají k obědu kuličky, sice ne z těsta ale z tvarohu doplněném vitamíny. Kdyý jsem viděla postup a tam bílé kuličky, hned jsem si na gorilky vzpomněla a ještě ten název. Úsměvné.:-))

:-):yes::yes::yes: Proč opičí?;-)

Tématické fráze:
opičí máslo, opice druhy fotky, opičí chlieb recept, opičí chleba, opičí chléb recept, opici chleb, bábovka z kuliček, scribbler.cz, monkey bábovka, opice z těsta, http//scribbler.cz/jidlo, top recepty opičí chleba, opiči chleb-monkey bread, obsah cukru babovka, opici tvarohová bábovka, opici ruka, bábovka recepty, recepřt na opičí máslo, opičí máslo bez cukru, bábovka z kuliček recept

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, sůl, kvasnice, cukr krupice, máslo, vejce, voda, mléko, rum, máslo, cukr třtinový, mléko, skořice, mandle sekané

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu