

Nakládané houby paní hajné ze „Šlajfu“
Suroviny
- 3 kg houby
- 2 ks menší cibule
- 1 ks mrkev
- 2 ks ostrá paprika (kozí roh)
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- hořčičné semínko
- kopr
- voda
- ocet
- cukr
- sůl
Postup přípravy receptu
Houby (hříbky různých druhů, lišky, ryzce, suchohřiby, atd. – vše známé a hlavně jedlé tvrdé druhy) 20 minut pokrájené na větší kousky (svaří se) povařím v osolené sladkokyselé vodě (více kyselejší).
Sbírám pěnu a pak scedím a důkladně propláchnu studenou vodou.
Svařím nálev z vody, octa (2:1), koření, soli (přiměřeně), cukru a cibule (nálev dělám kyselejší). Vařím cca 15 minut.
Do skleničky na dno naskládám cibuli na kolečka, očištěnou mrkev na kolečka a kozí roh, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře. Na to naskládám povařené zchladlé houby. Vrstvy prokládám kolečky cibule a kozím rohem. Na vrch přidám ještě kolečko cibule. Vše zaliji scezeným ještě horkým nálevem až po okraj.
Sklenici řádně uzavřu a sterilizuji na 80°C 25 minut.
Poté sklenice s houbami uložím do chladu a temna.
Po týdnu jsou připravené ke konzumaci.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nakládané houby paní hajné ze „Šlajfu“
K receptu nejsou žádné komentáře.