

Husí játra na víně se slaninou
Suroviny
- 600 g husích jater
- 50 g rozinek
- 50 g lupínků mandlí
- 50 g rajského protlaku
- 50 g kečupu
- 2 dcl červeného vína
- 50 g švestkových povidel
- 100 g cibule
- sůl
- pepř
- 250 g anglické slaniny
- 50 g másla
- 50 g oleje
- na špičku nože skořice mleté
- hvězdička badyánu
- cukr (podle potřeby)
- ocet (podle potřeby)
Postup přípravy receptu
Olej necháme ohřát a přidáme máslo. Játra z obou stran opečeme a vyjmeme. Dáme orestovat cibulku, lehce zalijeme vodou, přidáme kečup, protlak, povidla, špetičku skořice a badyán. Promícháme, dáme zpátky játra, opepříme a společně chvilku dusíme.
Přilijeme víno a na mírném ohni pomalu dokončíme. Osolíme, vyndáme játra, scedíme, dáme spařené rozinky a mandle a vrátíme játra do omáčky a ještě chvíli zredukujeme.
Podle chuti dosolíme, dosladíme nebo dokyselíme. Omáčka by měla být sladkokyselá asi jako burgundská.
Na pánvičce opražíme slaninu dokřupava, na sucho, tuk pustí sama. Dáme játra na talíř, přelijeme omáčkou a navrch dáme opraženou slaninu. Ideální s lokšema.
Poznámka od kuchařky
Na fotkách to mám s bramborem, protože lokše zmizely, ani nevím jak. Nikdo se mně neptal a zbaštili je i bez jater.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Husí játra na víně se slaninou
-
krásný způsob úpravy jatýrek
-
klukodvody:+Dakujem
-
Zdravím větší kousky.a nekrájet nechat v celku.Musí být větší kousky.A dobrou chuť.
-
Tie pečienky sa pokrájajú? Sú to pečienky z nevykŕmených husí predpokladám.Ale vypadá to dobre,
práve som si vyložila z mrazničky jedno balenie na zajtra.