Větrníky pečené v košíčku

Veronika.Hrozna Kuchařka: Veronika.Hrozna

Doba přípravy: 60 minut 9 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 40 názorů

Suroviny

Těsto:
140 g hrubé mouky
na špičku příborového nože prášek do pečiva - do mouky
250 ml vody
špetku soli
90 g másla
4 celá vejce
1 vanilkový cukr nebo vanilková tresť - pár kapek
formičky na košíčky 9 kusů o průměru 10 cm - velké
Žloutkový krém, karamel na šlehačku a polevu dělám den dopředu.
Krém žloutkový na plnění větrníků:
500 ml mléka - nebo smetany na vaření 10%
1 sáček Zlatý klas nebo 50 g Maizeny
1 balíček vanilínového cukru, když máme vanilkový lusk, tak tam kousek přidáme (vybereme před plněním)
2-3 žloutky
6 PL cukr krupice
80 g másla
2 lžíce pískového cukru
rum ,ale v málo a chutnat, aby to nebylo příkře rumový, jenom váneček rumíku ,/dávám dvě čajové lžičky /
Šlehačka s karamelem na plnění větrníků:
(autor Casino) - velmi dobrá
130-150 g cukru krupice /doporučuji 130 g/
120 ml šlehačkové smetany - do karamelu, nebo odlít z rostlinné šlehačky do karamelu, je to jedno
380 ml rostlinné šlehačky
Karamelová poleva na větrníky:
120 g cukru krystal
voda dle potřeby
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Necháme svařit na sporáku vodu se se špetkou soli, přidáme máslo a až se rozpustí, tak najednou vsypeme mouku.
    Mícháme dřevěnou vařečkou, až se vše spojí. Dáme hořák na minimum a těsto vařečkou stále provalujeme v kastrůlku asi 8 minut aby se propařilo - je to důležité, jinak nevyběhne. Po všem tom provalování a paření necháme těsto částečně vystydnout asi na teplotu ruky. Můžeme ho přeložit do mísy robota a pak k němu přidáváme po jednom vajíčka a vždy vajíčko dobře přimícháme do těsta. Do posledního vajíčka přimícháme vanilkový cukr - tresť rozpustíme a zapracujeme do těsta. Vajíčka nesmí být ledová z lednice. Těsto dáme do cukrářského sáčku a dvakrát dokola uděláme hada ve formičce o průměru 10 cm. Nahřejeme troubu na 200°C, strčíme do ní plech a když je ohřátý, naskládáme na něj košíčky s těstem. Zapneme horkovzduch a pečeme 35 minut. Pak vypneme troubu a necháme v troubě ještě 10 minut dojít. Dobu pečení je nutné přizpůsobit velikosti košíčku. menší pečeme kratší čas cca 25 minut a taky zkrátíme dobu po vypnutí trouby na 7 minut. V žádném případě troubu po celý čas neotevíráme!
    Větrníčky budou mít pěkné tmavé plamínky na vrcholcích - viz. foto.

  2. Žloutkový krém: všechny suroviny smícháme v mléce nebo smetaně a uvaříme do velmi hustého pudinku. Máslo s cukrem dobře našleháme a přidáme studený pudink, spolu vyšleháme do hladka. Uvařený pudink přikryjte potravinářskou folií a až tak ho dejte do lednice chladit. Pokud vaříme ze smetany na vaření, už máslo nepřidáváme! Jen prošleháme a plníme větrníky.

  3. Karamelová šlehačka: cukr necháme za stálého míchaní zkaramelizovat do hnědé barvy. Do teplého karamelu přilijeme opatrně šlehačku, rozvaříme do hladka, pokud je potřeba, šlehačku přidáme, konzistence musí být lehce tekutá. Necháme vychladit a dáme do lednice.

  4. Na druhý den vyšleháme rostlinnou šlehačku do tuha, do kastrůlku s karamelem přidáme tři lžíce ušlehané rostlinné šlehačky, promíchneme metlou a vylijeme k vyšlehané rostlinné šlehačce. Spolu důkladně promícháme stěrkou, aby nezůstal karamel u dna mísy a prošleháme znovu do tuha. Šlehačka by měla mít barvu lískového oříšku a být velmi jemně sladká. Chutnáme, aby nebyla proslazená moc.

  5. Karamelová poleva: upálíme krystal na tmavě hnědý karamel, necháme trošku zchladnout, přilijeme trošku vody a rozvaříme na hustotu polevy. Vodu přilévejte postupně, aby nebyla poleva řídká, pak nedrží. Nechte v kastrůlku a před upotřebením mírně ohřejte. Já rozřežu větrníky a vršek namáčím rovnou v kastrůlku a nechám je vedle a pak uložím na větrníky. Poleva trošku lepí, ale nevadí, je velice chutná.

Poznámka

Jelikož jsem "šikula" a všechny větrníky byly ode mne všelijak veliké, tak jsem tomu zatnula tipec!

Byla to hrůza, když rodinka projevila chuť na větrníky, prostě stres a jak to bude zase vypadat, proto jsem je nerada pekla.

Teď bez stresu přesně nadávkované těsto a rovnoměrně upečené dozlatova. Paráda. Formičky nemyjte saponátem, jenom horkou vodou a nechat usušit.

Krémy a polevy:

dle vlastního výběru

https://www.toprecepty.cz/recept/42500-kremy-do-od...

https://www.labuznik.cz/recept/vanilkovy-cukrarsky...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 286 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Větrníky pečené v košíčku

  • casino: Casino, ta vaše karamelová šlehačka na plnění, to je nebe v hubě! Za ni zasluhujete veliké ++++!<3

    Odpovědět

  • zizala: Místo tresti jsem šoupla do krému dvě polévkové lžíce rumu , ve kterém mám vanilku. Konečně mám vanilkový krém, jaký má být. A tu sušenou si pro jistotu koupím! Co když ani ta nebude!:-((

    Odpovědět

  • casino: Ale když už se s tím nimrám a dělám tu vaši karamelovou šlehačku a karamelovou polevu, tak mě to docela naštvalo, že nemám vanilku. A tak jsem potřebovala , aby to tentokrát bylo opravdu, jako z cukrárny, ale z té kde to ještě před desítkami let uměli upéct !

    Odpovědět

  • zizala: To jsem dopadla.;-( Poslední vanilkový lusk jsem přidala do lahvinky rumu, mám tam asi 4 lusky .V tom rumu koupu rozinky a přidávám do krémů. Asi je vyberu a nechám usušit . Bůhví jaké budou. Dneska jsem opravdu vybrala takový usušený kousek vanilky z cukru , teda krém do tohoto receptu nic moc, teď jsem chutnala. Nedávám vanilku často, ale do tohoto receptu se opravdu musí přidat. S vanikovým krémem ty větrníky opravdu chutnají jinak. A tak jsem si chtěla dát záležet , aby byly dobré.;-( To je jako naschvál ! Zkusím přidat trošku trestě, uvidím! ;-(

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Veronika.Hrozna: Kupuju mletou ve zdravé výživě, ale hodně podražila. Dříve sklenička kolem 100,-, nyní 250,-. Ale už jsme si na ni tak zvykli, že nic jiného nechci.

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    Vanilka?
    No, neurodila se a cena (už tak dost vysoká) stoupla řádově o stovky procent...
    Edit:
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/vanilka-...

    Odpovědět

  • Víte někdo , proč není vanilka ? Dneska jsem chtěla udělat krém a včera jsem po obchodech marně hledala vanilkový lusk.
    Nakonec , jsem vybrala jeden usušený kousek z cukru ve špajzu a to jsem vařila s krémem. Neuviřetelné! Prodavačky na mne zírali, jako na blázna , že prý už rok neměli vanilku.

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Děkuji za nápad, ulehčí to práci, Mnoho kuchařek ti bede za recept vděčný, je vynikající.

    Odpovědět

  • Bibinka:Právě naopak ! Jen aby byly ty formičky dost hluboké ! Můžeš dělat banánky , nebo na co máš formičky.Přizpůsob množství těsta. Dokonce můžeš zkusit i formu na muffiny s tím ti neporadím,ješté jsem to nezkusila.;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Veronika.Hrozna:Verunko, to je úžasný nápad a hodně to ulehčí práci, já tolik věnečků nemám, mám jiné tvary, tak to nad nevadí....;-) Máš 11.bod:yes:

    Odpovědět

  • maiva: Fakt to funguje a bez patlání! Kolik jsem se natrápila s věnečky a větrníky. A toho nadávání ......,když se nedařilo!:-((

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Zajímavá vychytávka:-Omoc se mi líbí:-p+:yes: :yes:

    Odpovědět

  • casino:Casino to těsto,které tam v receptu je je opravdu řidší a když přidáte ješté jedno vajíčko tak se bude vytlačovat úplně lehce. Z formičky nikam nezdrhne "potfora"!

    Já nedala kompletní recept schválně . S těstem je ta největší potíž,jak to udělat hezké i od neprofesionálního cukráře.
    Hlavní je upéct ten korpus! Náplň si dá každý svoji a ta Vaše karamelová šlehačka je opravdu boží ,tak já časem ten recept na ni dopíšu do tohoto receptu.:-D
    Nemusíte na mě bručet ,kvůli dvěma odkazům!:-D A psát něco o nudlích.:-D:-D:-D Žádný recept na nudle nemám v portfóliu.:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    Ta vychytávka s formičkami je OK:yes: Největší makačka (pro slabé žínky, či i muže s ubývajícími silami) je s těstem, jak ho dostat ze sáčku na plech....;-) Zde by šlo udělat ho i řidší - z mističky nikam nezdrhe, že.:-*
    No, doufám ale, že tento váš rcp na TOP nenastolí nový trend: příště sem někdo šoupne např. ve slané vodě uvařené nudle a bude čekat co kdo přidá do komentářů, zda boloňskou omáčku, či mák s cukrem...:-D:-D:-D

    Zde máte tu onú šlehačku http://www.labuznik.cz/recept/karamelova-slehacka/
    a pro sichr přidávám odkaz i na základní cukrářský krém, protože tento smíchaný se šlehačkou 1:1 též do větrníků patří http://www.labuznik.cz/recept/vanilkovy-cukrarsky-...
    Prosím, nějak se s tím popasujte a napasujte to do svého rcp a já posléze požádám některou rozumnou moderátorku, aby tento zbytečný koment anihilovala;-):-D

    Odpovědět

  • casino:Kde je šlehačka s karamelem ????? Ta sem patří taky ! Mě se podařila už dvakrát,ale nejsem její autor,tak ji sem prosím dejte!Možná více hospodyněk s touto šlehačkou do větrníků zápasí, tak jak se nedařila mě.;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: slané větrníky hanácký větrník pečené košíčky náplń do větrníků větrníky z karamelem pečené košíčky recept pečené věnečky větrníky recept slané náplně do větrníků pečené mističky z těsta slané větrníky recept větrníky formičky na větrníky vase vyzkousene recepty pečené košíčky cena karamel na větrníky větrníky-pečení šlehačkové krémy do větrníků karamelové plnění venecky pecené dopředu