Kaštanový krém s hříbky

Dooga Kuchař: Dooga

Doba přípravy: 60 minut 6 porcí Polévky 10 názorů

Suroviny

1 l zeleninového vývaru
asi 800 g jedlých kaštanů - potřebujeme 600 g vyloupaných
3 lžíce másla
450 g čerstvých hříbků nebo mražených hříbků (sušených stačí 125 g)
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
hrst petrželky
200 ml smetany ke šlehání
6 krajíčků tmavé bagety
chilli olej
olivový olej na dozdobení popř ořechový olej
sůl
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kaštany si na nejzaoblenější části nařízneme do kříže. Klidně můžeme říznout i do jádra - nevadí to. Kaštany vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Pak vyndáme vždy jen pár kaštanů a horké je oloupeme. Při chladnutí slupka opět tvrdne. Pokud by se nám to stalo, tak kaštan vrátíme do horké vody.

  2. Když máme všechny oloupané, dáme jádra do vývaru a vaříme asi 30 minut - do změknutí.

  3. Mezitím si nakrájíme hříbky, rozpustíme máslo a houby na něm dozlatova opečeme. Pokud máme sušené, tak je nejdříve namočíme na 10 minut do vlažné vody, pak slijeme, vymačkáme vodu a pokračujeme jako s čerstvými.

  4. Česnek nakrájíme na malinké kostičky a chvilku před dokončením vmícháme do hub. Totéž i s petrželkou. Promícháme, lehce přisolíme a stáhneme z ohně.

  5. Uvařené kaštany rozmixujeme s vývarem, přilijeme smetanu, přidáme na jemno nasekanou chilli papričku a podle chuti dosolíme. Prohřejeme a podle hustoty, můžeme doředit smetanou nebo vývarem.

  6. Plátky bagety nasucho opečeme.

  7. Krém rozdělíme do talířů, ozdobíme restovanými hříbky s petrželí, opečeným toustem a zakápneme olejem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kaštanový krém s hříbky

  • maris maris

    Vašku - Ty stoupáš s vařením do hvězdných výšin;-):yes:+

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • zizala zizala

    cathleen: U nás taky ne :-(:-p:-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Moc hezké:-K u nás asi nerealizovatelné - mně by žádné kaštany po vyloupání nezbyly:-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    V Maďarsku mají už vyloupané mražené kaštany tam se to používá na zákusky a plnění krůtího masa /recept nemám/ale už jsem to jedla, naprosto vynikající a chutné i když cena je vysoká. Vždycky koupím sáček a uložím do mrazáku pro strýčka příhodu. Používám jenom na zákusky,ale vidím,že dělám chybu.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Smekám maestro :-O

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    danielle72:JJ. Při loupání trochu popálené prsty, ale jak říkáš - stálo to za to. :yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    Vašku, moc pěkné :yes: Kaštany jsem zkoušela (a práce s nimi byla, slušně řečeno, docela pakárna) :-)) Nicméně výsledek za to stál a šla bych do toho klidně znovu ;-):-p

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    hosta: Musíš vyzkoušet. Nevím jak popsat - snad jen luxusní ??? :-O;-):-))

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Tak tohle je vyšší dívčí:yes: - vůbec si nedovedu tu chuť představit:-O

    Odpovědět

Tématické fráze: kastanovy krem vyloupání kaštanů hříbek kaštanový zákusek jako hříbky kasranovy krém jedlé kaštany vyloupání kastanovy krem recepty kastanovy krem polevka recept na kaštanový krém

Zapomněl/a jsem heslo