Mleté maso v tukové vepřové bláně (bránici, košilce, závoji, necu)

Merylas Kuchař:

Mleté maso 31 názorů

57
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Suroviny

500 g mletého vepřového masa (spíše hrubě mletého - libovější bůček, nebo bůček + plecko)
Nyní v akci
1 vejce
Nyní v akci
3 - 4 stroužky česneku
Nyní v akci
sůl
pepř
trochu mléka (podle potřeby)
80 - 100 g tukové vepřové blány
drcený kmín
1 cibule
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso smícháme s vejcem, solí, pepřem, rozetřeným česnekem, špetkou drceného kmínu, podle potřeby přidáme trochu mléka.

  2. Blánu rozprostřeme a rozdělíme na 4 díly. Z masa vytvoříme 4 placičky, zabalíme je do bránice a stlačíme do šířky. Při pečení se stáhnou.

  3. Naskládáme do pekáčku na nahrubo nakrájenou cibuli, malinko posypeme kmínem, přidáme trošku vody, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby.

  4. Zhruba po půlhodince odklopíme a dopečeme. Podle potřeby přidáváme horkou vodu a přeléváme výpekem.

  5. Placičky nám chutnají se zelím ve všech úpravách, nebo jen s bramborovou kaší a taky studené s chlebem. Tuková blána dá tomuto jídlu specifickou chuť a vůni.

  6. Taky se může mleté maso dát na plátek vepřového masa a celé zabalit do bránice, nebo do mletého masa vložit plátek vepřových jater a zabalit.

    Někdy tyto placičky připravuji na bramborách v římském hrnci.

Poznámka

Tukovou blánu kupuji v menších řeznictvích, nevím, jestli je k dostání někde v marketech. U nás je pro tuto blánu zažitý název - bránice, i když nesprávně.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mleté maso v tukové vepřové bláně (bránici, košilce, závoji, necu)

  • voduska voduska

    U nás na Severní Moravě konkrétně v Orlové...minimum v 4 řeznictvích jí mají...bezva věc...zrovna peču 2 šišky....

    Odpovědět

  • janatka janatka

    U nás se nedá vůbec sehnat a to jsem se ptala i u známého řezníka.Soused zabíjel vietnamáky(čuníky),tak mi ji nechal.Nikdy jsem s tím nepracovala.Bylo to dost jemné,ale zvládla jsem to.sekaná byla super a to blána se do toho masíčka úplně zapekla a nikdo nic nepoznal;-),hlavně mladší dcera ta by dělala ofrky,protože si z našich a sousedovic čuníků nic nevezme(děcka si je je hladí a mají je za oblíbené zvířátka tak proto).;-)Už mám vyzkoušenou a tu policejní čalamáduhttp://www.toprecepty.cz/recept/34991-policejni-ca...( cathleen):-pJedna sklenička byla hořká(to ty větší okurky)jinak dobré!!:-)

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Lze nahradit tuto blánu něčín jiným ,dosud jsem ji v obchodě neobjevila:-//;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Ještě dodám, že jsem tuhle dobrotu podávala s čalamádou http://www.toprecepty.cz/recept/34991-policejni-ca...:-p

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    cathleen: nic než souhlas a pochvala +bodík 4

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Maruško, k tomuhle receptu (měli jsme včera k obědu) mě napadá jen slovo -perfektní- :-)
    Perfektně se balilo (práci to žádnou nedá, karbanátky mi přijdou pracnější - blánu jsem normálně nastříhala nůžkama), perfektně to vypadá (krásně kulaté, úhledné balíčky - i oko se "najedlo") a perfektně to chutná.
    Za mě - :yes::yes:, přidávám fotky (nevěděla jsem, kterou, tak si ty případně nadbytečné smázni:-8 )

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    šamanka: Jsem z jiného konce republiky, tak neporadím, kde seženeš:-( U nás ve městě to taky nemají všude, v tom jednom řeznictví to mají i třeba mražené v takových kuličkách. Dá se zmrazit dobře, tak jestli někde seženeš, můžeš vzít i víc a zamrazit;-) Tak snad někde uspěješ:-)

    Odpovědět

  • šamanka šamanka

    no u nás tomu říkáme závoj..je to uplně jedno jak to kdo jmenuje,,stále jde o tu jednu prorostlou blánu do níž cokoliv zabalíte tak nemá porovnání..akorát tedy nevím taky tady na Příbramsku jsem to u řezníka neviděla a když se ptám kroutí hlavou..tak jestli někdo víte kde poradte.jo dokud jsme měli své čuníky tak to byla pohoda..:-?:-?:-?

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    magdalenka: Asi to tak bude, já si už fakt nevzpomínám;-):-KKdyž jsem byla dítě, tak naši chovali kde co, i čuníky. Později, co si už pamatuju, tak se dělalo spoustu různých výrobků, tak to vyškvařené vnitřní sádlo šlo do nich. I se švarkama, ty se mlely.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Merylas:kedysi sa lístkové cesto robilo s takým brušným tukom z prasiat. Táto košilka je podobná. A piekli sa z toho aj sladké veci - kremrole, krémeše a iné, alebo slané pagáče. Určite aj vo vašich končinách. Nevytápala sa z nich masť s ostatnou slaninou, vždy extra. Tú jahňaciu košilku si neviem predstaviť, ale nemám dôvod penzionu neveriť.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    penzionruze: Tak to si vůbec nedovedu představit:-O Ovlivnilo to nějak chuť těch buchet? Tady na Topkách jsem nedávno v nových receptech něco podobného - sladkého, zahlédla. Já balím jen masové věci.

    Odpovědět

  • penzionruze penzionruze

    Merylas::-)naše krkonošské babičky, balily do jehněčí košilky klasické buchty, vydržely poté neuvěřitelně dlouho křehké

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    penzionruze: Já vím, je to vazivově tuková vepřová blána;-) U nás se ji jinak neřekne, než teda nesprávně - bránice. Zboží je takto popsané i v řeznictví a pod tímto názvem je u nás známá. Ještě nikde jsem neviděla, že by u této blány bylo napsáno - košilka. Ale samozřejmě máš pravdu;-) Asi budu muset recepty s použitím této blány přepsat. podobných diskuzí už tady pár proběhlo;-):-)U nás je to ale opravdu velmi vžitý a zaužívaný název i mezi řezníky.

    Odpovědět

  • penzionruze penzionruze

    dovoluji si upozornit, že tuková košilka není bránice, která odděluje srdce a plíce od dutiny břišní a pomáhá svým stahováním a roztahováním plícím dýchat, ale právě čistým vnitřním tukem, který obklopuje celý žaludek.Bránice je sval a ne tuk.

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    u nás se tomu jednoduše říká blána... Mám čtyři kousky v mražáku. A bránice, i když se ten název používá asi nejčastěji, to opravdu nnení. Tak tenká blanka, a tak křehká, by asi neudržela bušící srdce a pumpující plíce velkého prasete, že? Ale na každý pád je to dobrota...:-)

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo