Odkoukaná pegingská polévka

Michalesa Kuchařka: Michalesa

Doba přípravy: 20 min 5 porcí Polévky 2 názory

Suroviny

1 velká cibule
1/2 hlávkového zelí
30 g rajčatového protlaku nebo 1-2 na jemno nasekaná rajčátka
1 šálek cukru (více i méně, záleží jak moc chcete polévku sladkokyselou)
2 vejce
1 kedlubna (náhražka bambusu)
chilli
čerstvá paprika
mrkev
bujón nebo kuřecí vývar
kuřecí maso (může i nemusí)
ocet nebo citronová šťáva
olej
pepř
sojová omáčka
bramborový škrob jemný
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme a osmahneme, můžeme při smažení přidat trochu cukru, aby došlo k lehké karamelizaci. Mrkev nastrouhanou nahrubo či na plátky přihodíme spolu s nasekanou paprikou, masem, kořením, naplátkovanou kedlubnou a rajčatovým základem do hrnce a po pár minutkách zalijeme vývarem nebo vodou (a přidáme bujon).

  2. Přilijeme bramborový škrob, který si předtím rozmícháme ve větší sklenici spolu se studenou vodou. Mícháme, jinak nám škrob žmolkuje. Čím víc chcete polévku hustou a "slizkou", tím víc dejte škrobu.

  3. Na závěr rozklepneme do polévky dvě vejce, povaříme a po odstavení z vařiče přidáme dle chuti ocet nebo citronovou šťávu, sojovou omáčku a sůl.

  4. Někdo má raději slanější, někdo sladko-kyselejší, jak už je zkrátka zvyklý ze svého oblíbeného asijského bistra. Proto hodně ochutnávejte, stačí trošku přestřelit a už to nebude "ono".

Poznámka

Recept jsem odvodila z toho, že jsem vehementně zkoumala fotku polévky v mém oblíbeném asijském bistru. Dělám ji už několik let a mnoho přátel po mně chtělo recept, proto s ním přicházím i sem. Způsob přípravy je pro mnoho lokalit specifický, proto se může rozcházet s tím, jaký standard podávají ve vašem městě. Pište inovace či konkretizace dalších úprav, máte-li zájem. :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Odkoukaná pegingská polévka

  • badak badak

    Nevypadá to špatně, některá bistra používají jako vložku místo masa "krabí tyčinky" z makrel a kukuřici z konzervy. Jen dvě připomínky: asi by neměl chybět čerstvý zázvor a převaření polévky po přidání škrobu rozmíchaného ve vodě považuji za chybu - polévka zřídne.

    Odpovědět

  • Michalesa Michalesa(autorka receptu)

    Ah, tak ještě dodatek - do polévky můžete klasicky přidat i jidášovo ucho. Porce, kterou popisuji, vychází na cca 2 litry, ale je to dost individuální. Někdy jí mám méně, někdy více. Na odhady litrů i cukru moc nejsem. :D

    Odpovědět

Tématické fráze: odkoukaná pekingská polévka polávka s paprikovým základem odkoukaná pekingská polévka recept asijské bistro polévka recept škrob do asijských polévek karamelizace cukru s masem polevka z asijského bistra škrob do polévky