Zablafuňky
I z obyčejných surovin je možné připravit vynikající jídlo. Tuto omáčku uvaříme z brambor, které zalijeme vývarem z koření, zahustíme a zalijeme smetanou. Omáčku můžeme ochutit octem. Podáváme s rozšlehanými vejci v omáčce nebo s vejci natvrdo.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 5 249 kJ / 1 255 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,35 g |
Tuky | 35,03 g |
Vláknina | 27,70 g |
Cholesterol | 461 mg |
Sodík | 308 mg |
Sůl | 0,52 g |
Sacharidy | 181,83 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tohle jídlo vařila moje prababička, babička, mamka a teď ho vařím já, děti ho milují.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 2. 2024 19:26
Dneska jsem dělal na večeři a moc jsem si pochutnal. Dávám bodík a foto.
20. 10. 2015 13:29
Docela mi to připomíná dětství, kdy nám tohle vařívala maminka a říkali jsme tomu bramborová omáčka. Já ji pak vařívala svým dětem, ale postupem času se na ni nějak zapomnělo. Pro kyselejší chuť jsme do ní přidávali zavařené okurky a na ozdobení vařené vejce. Děkuji připomenutí tohoto levného a úžasného jídla dávám palec nahoru a přikládám foto
15. 10. 2015 13:43
Zablafuňky, Gabra a Málinka - vždycky jsem chtěla vědět, co to je. Děkuju.
Nezná náhodou někdo ještě recepty na ty další bramborové dobroty z této knihy?
Nezná náhodou někdo ještě recepty na ty další bramborové dobroty z této knihy?
7. 10. 2015 13:20
snazilka:Jsem ráda,že Vám to chutná. Já je miluju a dokonce když jsem čekala své děti tak to bylo to jediné co jsem při Těch šílených nevolnostech mohla pozřít. Teď je učím svou 14-ti letou dceru aby recept putoval dál do dalších generací. A jen je v naší rodině už více jak 100 let
6. 10. 2015 12:02
Uvařeno a snědeno Všechno koření jsem vařila rovnou s bramborama (bylo pouhým okem viditelné, nebyl problém je později vyndat a kdyby přece jen - nejsou to kapsličky jedu a případné skousnutí by každý strávník přežil), vodu už jsem nedolévala, jen zahustila smetanovou záklechtkou (o tu mouku mi v jídle tolik nejde). Ocet jsem směle zamíchala do celého kastrolku, bez něho to nebylo ono. Občas mi zablafuňky určitě přijdou k chuti, už jen kvůli tomu názvu
18. 9. 2015 19:03
Vyndavá se jen nové koření, celý pepř a bobkový list - to dá rozum, že tymián ne ale Kateřino, zapomněla jsem včera napsat, že nedáváme hřebíček - snad mě omlouvá pozdní noční hodina, kdy jsem příspěvek psala - ten musí chuť výrazně pozměnit a určitě k dobrému, to musím prubnout Ale opravdu té naší verzi této husté polévky ( bez hřebíčku ) švagrova rodina - ob tři vesnice od nás, říká zablafuňky a my kyselky - to ještě se sestrou měli před svatbou, jednou zůstal na večeři a nad kouřícím talířem se ozvalo - áá zablafuňky, mamince ztuhly rysy, my zůstali koukat - co tím myslí - jako že je to nějaký blaf ? No nasmáli jsme se, když vysvětlil, že to je název jeho oblíbené polévky.Takže tuhle variantu někdy vyzkouším.
18. 9. 2015 12:33
miliana:Zajímalo by mne jak vyndaváte potom ten tymián?
18. 9. 2015 07:33
Děláte polévku ale my omáčku i postup je trochu jiný
17. 9. 2015 23:09
U nás tomu říkáme kyselky, u švagra zablafuňky a všichni jsme od Mělníka. Je to hustá polévka, podobná kulajdě, brambory dáváme vařit na zesklovatělou cibuli, přidáme rovnou i koření, po uvaření se koření z hrnce vyloví, proto je polévka i tak rychlá, nikdy jsme nic extra nepředvářeli a nepředváříme. Ke konci varu zakvedlám smetanovou záklechtku a rozšlehaná 1-2 vajíčka. Na talíři si každý dochutí troškou octa, aby polévka byla mírně navinulá - proto kyselky. Je výborná.
17. 9. 2015 21:58
Dodám fotku hned zítra
17. 9. 2015 20:41
Škoda že není fotka . Nevím co si pod tímto pokrmem mám představit, podle litrů vody snad polévku , nebo bramborovou omáčku - soudím dle kategorie ve které je recept zařazen .
17. 9. 2015 20:27
Zajímavé - ráda vyzkouším, díky za recept
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 13 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 3 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 9 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 9 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 10 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 11 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 11 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 11 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 13 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zdeněk Pohlreich radí, jak zvýšit kvalitu školního stravování: Nechte děti jíst, co chtějí, organismus si z toho něco vybere
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Další recepty
Tématické fráze: polévka zablafunky co jsou zablafuňky zablabunky recept-zablafunk zavlafunky zabkafunky polévka - zablafuňka zablafuňky polévka co to jsou zablafuňky recept na zablafundy zablafunky jídlo zbrambor polévka zablažuňka brambory na kyselo zablafunky recept na zablafánky zablavky zlalblafuňky bramborová rajda zalafunky zaplafunky zablafunjy
Suroviny: brambory, cibule, kmín celý, sůl, voda, koření nové koření, pepř celý, koření hřebíček, bobkový list, tymián sušený, cibule, smetana, mouka hladká, vejce, ocet
Zablafuňky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PAZ1
12 názorů