Bezlepkový chleba Šumava
Klasický chléb Šumava, s tmavou kůrkou a krásně vonící kmínem, můžeme připravit i v bezlepkové verzi. Základ úspěchu tkví v poctivém překládání těsta a pečení v troubě s funkcí páry nebo dalším plechem, na kterém je voda.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 653 kJ / 1 829 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 37,25 g |
Tuky | 6,15 g |
Vláknina | 11,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,84 g |
Sůl | 12,00 g |
Sacharidy | 400,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve necháme nabobtnat psyllium. Vrchovatou lžíci dáme do velké sklenice a zalijeme cca 300 ml vody. Musí se vytvořit hutný gel - trvá to několik hodin, každý druh psyllia je trochu jiný, můžeme připravit již večer před pečením.
Krok 2: Droždí s cukrem zalijeme 100 ml vlažné vody a necháme na teplém místě vzejít kvásek, musí mít takovou čepici a trvá to asi 10 minut.
Krok 3: Jakmile máme psyllium nabobtnalé a vzešlý kvásek, dáme všechno do velké mísy a pořádně promícháme. Ideálně pokud máte kuchyňského robota. Jde to i bez něj, ale je to náročné.
Krok 4: Mísu přikryjeme potravinovou fólií, na kterou zespoda stříkneme trochu vody z rozprašovače a necháme kynout v troubě vyhřáté na 40 °C zhruba ¾ hodiny.
Krok 5: Po vykynutí těsto vyklopíme na dobře pomoučenou pracovní desku a budeme překládat. Okraj těsta vždy přeložíme přes střed, pak otočíme celé těsto o 90 °C a uděláme to samé. Takto vlastně přeložíme všechny okraje směrem do středu. Opakujeme dlouho, asi tak 90x. Pracovní desku v případě potřeby ještě pomoučíme (většinou dvakrát).
Krok 6: Vznikne krásná koule, která se už lepí o hodně méně než původně. Zakulatíme ji, ještě trochu posypeme moukou a dáme hezčí stranou dolů do vysypané chlebové ošatky na kynutí. Znovu přikryjeme fólií, zespod stříkneme vodu z rozprašovače a dáme kynout do trouby vyhřáté na 40 °C. Doba kynutí je tentokrát cca 30 minut.
Krok 7: Vykynutý chleba vyndáme a troubu rozpálíme na maximum. Necháme v ní dva plechy - nahoře ten, na kterém budeme péct chleba, a pod ní ještě jeden, ideálně s trošku vyšším okrajem.
Krok 8: Na horní rozpálený plech překlopíme z ošatky chleba a pořádně ho postříkáme z rozprašovače. Na spodní plech nalijeme cca 1 cm vody.
Krok 9: Pečeme na tuto teplotu asi 10 minut. Potom troubu otevřeme a necháme vyvětrat páru. Teplotu poté stáhneme na 200 °C a chleba dopečeme. Trvá to 30-45 minut, dokud kůrka nebude hnědá. Hotový chleba se také pozná tak, že když na něj zespod zaklepeme, krásně dutě zvoní.
Zveřejněno 27. 3. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bezlepkový chleba Šumava
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AlQ3
Moje poznámka
Bezlepkový chleba Šumava
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AlQ3
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 8 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 13 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 13 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 13 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 22 minutami
Banánová bábovka
Weer8 před 53 minutami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 1 hodinou
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 1 hodinou
Rajčatový salát s majonézou
Darwin před 2 hodinami
Tatarák z buřtů
Slavista62 před 5 hodinami
Hlávkový salát se škvarečky
Frana74 před 5 hodinami
Královská cukeťačka
trdlo před 6 hodinami
Polévka z růžičkové kapusty s klobáskou
oligarda před 6 hodinami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
LiborC před 6 hodinami
Tématické fráze:
bezlepkový chléb,
chléb z psyllia,
chleba z psyllia,
bezlepkový chléb recept,
psyllium recepty,
bezlepkovy chleba,
bezlepkový chleba recept,
recepty bezlepkový chléb,
recept na bezlepkový chléb,
psyllium do chleba,
psyllium chleba,
psylium recepty,
recepty z psyllia,
chleba z psyllium,
chléb z psyllia,
chleb z psylia,
recepty s psyllium,
psyllium chléb recept,
chleba z psylia,
chleba psyllium
Suroviny:
mouka schar mix,
voda,
psyllium,
olej,
cukr,
droždí,
sůl,
kmín celý
Komentáře (3)
Vypadá moc krásně. To my lenoši si asi takovou krásu tvaru a ruční práce nezasloužíme, když spoléháme na pekárnu.