Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepkový chleba Šumava

Klasický chléb Šumava, s tmavou kůrkou a krásně vonící kmínem, můžeme připravit i v bezlepkové verzi. Základ úspěchu tkví v poctivém překládání těsta a pečení v troubě s funkcí páry nebo dalším plechem, na kterém je voda.

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vylizanytalir vylizanytalir

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 55 min bez doby kynutí

130 min (75 min příprava + 55 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 653 kJ /
1 829 kcal
Bílkoviny37,25 g
Tuky6,15 g
Vláknina11,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,84 g
Sůl12,00 g
Sacharidy400,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve necháme nabobtnat psyllium. Vrchovatou lžíci dáme do velké sklenice a zalijeme cca 300 ml vody. Musí se vytvořit hutný gel - trvá to několik hodin, každý druh psyllia je trochu jiný, můžeme připravit již večer před pečením. Krok 2: Droždí s cukrem zalijeme 100 ml vlažné vody a necháme na teplém místě vzejít kvásek, musí mít takovou čepici a trvá to asi 10 minut. Krok 3: Jakmile máme psyllium nabobtnalé a vzešlý kvásek, dáme všechno do velké mísy a pořádně promícháme. Ideálně pokud máte kuchyňského robota. Jde to i bez něj, ale je to náročné. Krok 4: Mísu přikryjeme potravinovou fólií, na kterou zespoda stříkneme trochu vody z rozprašovače a necháme kynout v troubě vyhřáté na 40 °C zhruba ¾ hodiny. Krok 5: Po vykynutí těsto vyklopíme na dobře pomoučenou pracovní desku a budeme překládat. Okraj těsta vždy přeložíme přes střed, pak otočíme celé těsto o 90 °C a uděláme to samé. Takto vlastně přeložíme všechny okraje směrem do středu. Opakujeme dlouho, asi tak 90x. Pracovní desku v případě potřeby ještě pomoučíme (většinou dvakrát). Krok 6: Vznikne krásná koule, která se už lepí o hodně méně než původně. Zakulatíme ji, ještě trochu posypeme moukou a dáme hezčí stranou dolů do vysypané chlebové ošatky na kynutí. Znovu přikryjeme fólií, zespod stříkneme vodu z rozprašovače a dáme kynout do trouby vyhřáté na 40 °C. Doba kynutí je tentokrát cca 30 minut. Krok 7: Vykynutý chleba vyndáme a troubu rozpálíme na maximum. Necháme v ní dva plechy - nahoře ten, na kterém budeme péct chleba, a pod ní ještě jeden, ideálně s trošku vyšším okrajem. Krok 8: Na horní rozpálený plech překlopíme z ošatky chleba a pořádně ho postříkáme z rozprašovače. Na spodní plech nalijeme cca 1 cm vody. Krok 9: Pečeme na tuto teplotu asi 10 minut. Potom troubu otevřeme a necháme vyvětrat páru. Teplotu poté stáhneme na 200 °C a chleba dopečeme. Trvá to 30-45 minut, dokud kůrka nebude hnědá. Hotový chleba se také pozná tak, že když na něj zespod zaklepeme, krásně dutě zvoní.

TIP: Čím a jak ochutit chléb, aby byl pokaždé jiný

Zveřejněno 27. 3. 2016

Poznámka autorky vylizanytalir

Bez lepku, ne bez chuti! Inspirace nejenom pro "bezlebkáče," ale pro všechny, co jedí rádi, dobře a zdravě. http://vylizanytalir.cz/ Kvásek nechte na teplém místě (třeba na topení či za oknem do kterého pálí slunce). Kvásek musí bublat a mít takovou čepici. Trvá to tak 10 minut. Ošatku vysypávám bramborovým škrobem, někdo vykládá pečícím papírem, ale já mám ráda, když je ta struktura ošatky do těsta hezky vytlačená. Pokud nemáte chlebovou ošatku, můžete použít i cedník či mísu vyloženou pečícím papírem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový chleba Šumava

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AlQ3

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový chleba Šumava

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AlQ3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Ahoj, pochopila jsem správně, že v okamžiku, kdy nechávám "vyvětrat páru" z trouby, tak i vyndávám ten plech s vodou ?

To opravdu z tak světlé mouky jako je Schär B vznikne takto tmavý chléb nebo má Schär B ještě nějakou tmavou alternativu?
Vypadá moc krásně. To my lenoši si asi takovou krásu tvaru a ruční práce nezasloužíme, když spoléháme na pekárnu. :-)

No ten je:yes: Chystám se taky dceři udělat podobný, jen s BL kváskem ;-p.s. Jaký je na řezu?

Tématické fráze:
bezlepkový chléb, chléb z psyllia, chleba z psyllia, bezlepkový chléb recept, psyllium recepty, bezlepkovy chleba, bezlepkový chleba recept, recepty bezlepkový chléb, recept na bezlepkový chléb, psyllium do chleba, psyllium chleba, psylium recepty, recepty z psyllia, chleba z psyllium, chléb z psyllia, chleb z psylia, recepty s psyllium, psyllium chléb recept, chleba z psylia, chleba psyllium

Suroviny:
mouka schar mix, voda, psyllium, olej, cukr, droždí, sůl, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu