Bezlepkový chleba Šumava
Klasický chléb Šumava, s tmavou kůrkou a krásně vonící kmínem, můžeme připravit i v bezlepkové verzi. Základ úspěchu tkví v poctivém překládání těsta a pečení v troubě s funkcí páry nebo dalším plechem, na kterém je voda.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 653 kJ / 1 829 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 37,25 g |
| Tuky | 6,15 g |
| Vláknina | 11,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 4,84 g |
| Sůl | 12,00 g |
| Sacharidy | 400,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve necháme nabobtnat psyllium. Vrchovatou lžíci dáme do velké sklenice a zalijeme cca 300 ml vody. Musí se vytvořit hutný gel - trvá to několik hodin, každý druh psyllia je trochu jiný, můžeme připravit již večer před pečením.
Krok 2: Droždí s cukrem zalijeme 100 ml vlažné vody a necháme na teplém místě vzejít kvásek, musí mít takovou čepici a trvá to asi 10 minut.
Krok 3: Jakmile máme psyllium nabobtnalé a vzešlý kvásek, dáme všechno do velké mísy a pořádně promícháme. Ideálně pokud máte kuchyňského robota. Jde to i bez něj, ale je to náročné.
Krok 4: Mísu přikryjeme potravinovou fólií, na kterou zespoda stříkneme trochu vody z rozprašovače a necháme kynout v troubě vyhřáté na 40 °C zhruba ¾ hodiny.
Krok 5: Po vykynutí těsto vyklopíme na dobře pomoučenou pracovní desku a budeme překládat. Okraj těsta vždy přeložíme přes střed, pak otočíme celé těsto o 90 °C a uděláme to samé. Takto vlastně přeložíme všechny okraje směrem do středu. Opakujeme dlouho, asi tak 90x. Pracovní desku v případě potřeby ještě pomoučíme (většinou dvakrát).
Krok 6: Vznikne krásná koule, která se už lepí o hodně méně než původně. Zakulatíme ji, ještě trochu posypeme moukou a dáme hezčí stranou dolů do vysypané chlebové ošatky na kynutí. Znovu přikryjeme fólií, zespod stříkneme vodu z rozprašovače a dáme kynout do trouby vyhřáté na 40 °C. Doba kynutí je tentokrát cca 30 minut.
Krok 7: Vykynutý chleba vyndáme a troubu rozpálíme na maximum. Necháme v ní dva plechy - nahoře ten, na kterém budeme péct chleba, a pod ní ještě jeden, ideálně s trošku vyšším okrajem.
Krok 8: Na horní rozpálený plech překlopíme z ošatky chleba a pořádně ho postříkáme z rozprašovače. Na spodní plech nalijeme cca 1 cm vody.
Krok 9: Pečeme na tuto teplotu asi 10 minut. Potom troubu otevřeme a necháme vyvětrat páru. Teplotu poté stáhneme na 200 °C a chleba dopečeme. Trvá to 30-45 minut, dokud kůrka nebude hnědá. Hotový chleba se také pozná tak, že když na něj zespod zaklepeme, krásně dutě zvoní.
Zveřejněno 27. 3. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bezlepkový chleba Šumava
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AlQ3
Moje poznámka
Bezlepkový chleba Šumava
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AlQ3
Nejnovější recepty
Svatomartinské rohlíčky s ořechy podle Kamily Nývltové
Přidáno před 5 hodinami
Polévka z řapíkatého celeru
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí medailonky se slaninou, rajčaty a mozzarellou
Přidáno před 6 hodinami
Bramborák plněný masovou směsí s čedarem
Přidáno před 11 hodinami
Gulášek z hlívy ústřičné
Přidáno před 12 hodinami
Pórková polévka
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt
magdalenka před 27 minutami
Dršťky na paprice
magdalenka před 34 minutami
Okurkový salát
magdalenka před 38 minutami
Domácí nudle a flíčky
magdalenka před 39 minutami
Česnečka se sýrem
magdalenka před 45 minutami
Červená řepa v těstíčku
Endy2011 před 50 minutami
Fazolová polévka
Kajkajak před 52 minutami
Tataráček
magdalenka před 53 minutami
Beskydský bigos
magdalenka před 53 minutami
Rychlé nudlové těsto
magdalenka před 54 minutami
Tématické fráze:
bezlepkový chléb,
chléb z psyllia,
chleba z psyllia,
bezlepkový chléb recept,
psyllium recepty,
bezlepkovy chleba,
bezlepkový chleba recept,
recepty bezlepkový chléb,
recept na bezlepkový chléb,
psyllium do chleba,
psyllium chleba,
psylium recepty,
recepty z psyllia,
chleba z psyllium,
chléb z psyllia,
chleb z psylia,
recepty s psyllium,
psyllium chléb recept,
chleba z psylia,
chleba psyllium
Suroviny:
mouka schar mix,
voda,
psyllium,
olej,
cukr,
droždí,
sůl,
kmín celý
Komentáře (4)
Vypadá moc krásně. To my lenoši si asi takovou krásu tvaru a ruční práce nezasloužíme, když spoléháme na pekárnu.