Zeleninový kebab se sýrovým dipem

Eliza Kuchařka:

Zeleninová jídla 7 názorů

513

Suroviny

1 menší lilek
2 malé cukety
2 červené cibule
8 (středně velkých) žampiónů
cherry rajčátka
černé olivy
4 stroužky česneku
marináda:
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce červeného vinného octa
3 stroužky česneku
1 vrchovatá lžička koření na gyros
pepř
sůl
omáčka:
1 zakysaná smetana
50 g strouhané nivy
1 stroužek česneku
pepř
sůl
olivový olej na opečení zeleniny
lžíce másla (na opečení žampiónů)
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na větší kousky (viz foto), posolíme, necháme půl hodiny vypotit a poté osušíme.

  2. Mezitím očistíme žampióny (stačí utěrkou), nakrájíme cukety na cca 2 cm silné plátky a z uvedených ingrediencí vymícháme marinádu, kterou vlijeme do velké - nejlépe ploché - mísy.

  3. V pánvi rozpálíme olivový olej, vložíme celé neoloupané česneky a osušené kousky lilku. next>Opečeme, lilky přendáme do mísy s marinádou a česnek ponecháme v pánvi.

  4. Následně opečeme i cukety a cherry rajčata a přidáme k lilku.

  5. Česnek opět ponecháme, přidáme lžíci másla a osmahneme žampióny.

  6. Vše dobře, ale opatrně promícháme s marinádou a marinujeme nejméně hodinu, občas promísíme.

  7. Troubu rozehřejeme na 250°C a cibule pokrájíme na čtvrtiny.

  8. Připravíme studenou omáčku smícháním zakysané smetany, nivy, lisovaného česneku, soli a pepře.

  9. Marinovanou zeleninu a cibuli napichujeme na špejle nebo špízové jehly a pečeme asi půl hodiny.

  10. Podáváme horké s dobrým pečivem a vychlazenou omáčkou.

Poznámka

Kebaby lze také grilovat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zeleninový kebab se sýrovým dipem

  • renski renski(neregistrovaný)

    Nezlobte se na mne, ale KEBAB je kebabem pravě kvůli masu KEBAB! Tohle je zeleninový špíz!!!
    Nejsem fanouškem, přebírání cizích nazvu na něco, co s tím vůbec nesouvisí! To jako kdyby Angličan převzal název knedlo vepřo zelo, a vepřo zaměnil za rybu!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    To bude výborné ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Po přečtení předchozích komentářů už nemám co dodat. Úžasné :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    No jo, Eliza a její zeleninka!;-) Už jenom ty fotky jsou fantazie!:yes:
    Ukládám, brzy udělám a bodík je tam, šikulko!:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jendo, nápady...:-) Sbírám recepty a kuchařky už spoustu let, v podstatě od dětství, když jsme měly (jen holky, nevím proč :-//) na základní škole vaření a zakládaly si sešítky. Ale moc podle nich stejně nevařím, beru je jako inspiraci a nejraději si vymýšlím sama :-).
    Tohle jídlo jsem měla poprvé v jedné restauraci blízko nás (Bílá vrána, Praha 3), kde je skvělý šéfkuchař a já se od té doby pokouším o něco podobného...:-p
    Děkuji za body a ať vám chutná!!

    Odpovědět

  • maris maris

    Zeleninové špízy v létě často děláme na grilu. Posílám bodík a mohu jen doporučit:yes:;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Eliz, kam chodíš na ty nápady.:-? TO nemá chybu.:-) A třešničkou na "dortu" je studená omáčka.:-p:-p
    Vše umocňují krásné fotky.:-)):yes:
    Posílám bodíka.:-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo