Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý smrkový med

Mladé smrkové výhonky představují doslova bombu plnou vitamínu C. Jsou měkoučké, a proto se dají konzumovat jen tak nebo přidat například do salátu. My pro vás máme recept, jak si jejich chuť uchovat ve formě medu.

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min + doba louhování výhonků

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, + doba louhování výhonků)

8. 5. 2009 09:50

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie29 286 kJ / 7 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 750,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Používá se například do čaje. Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci. Výhonky se dají naložit i do alkoholu a tím získat účinnou tinkturu užívanou taky např. na revmatické klouby.

Zdroj: Knihovnička Recepty - To nejlepší z bylinek.

Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť. Dělala jsem i sirup ze smrkových výhonů, recept je tady přidaný do podobných receptů, tam je ovšem chuť o moc intenzívnější a jiná, o hodně výraznější, sirup je dělaný po studenu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jana

14. 5. 2012 00:48

rennat:Med zčervená asi po hodině vaření.Můj med je skoro černý,dávám na 1 dávku 1/2kg smrkových a 1/2kg jedlových výhonků,1 citron a 1 litr vařící vody.Svařím 30 min.a nechám 24 hod.louhovat.Potom vymačkám štávu do čistého hrnce,přidám 1 a půl kg cukru a vařím hodinu.Sbírám pěnu.:-p

Bibinka Bibinka

4. 5. 2012 13:29

Zrovna stříhám smrky a mají tolik výhonů, mám med ještě z lońska, ale není ho moc a chutná víc, než pampeliškový a krásně voní, tak je otrhám a bude další medík;-)

spagetka spagetka

4. 5. 2012 12:56

rennat:Podle mě jsi dala málo těch výhonků, jinak nevím, ale červený byl u nás vždy;-);-);-)

rennat

4. 5. 2012 12:51

ja ho nemam červenej jako na obrazku:-((

Jarous

4. 5. 2012 00:08

lze pouzit vyhonky ze stribrnych smrku nebo jen z "obycejnych" :-??

hani

14. 7. 2011 15:53

tak tohle musim vyzkoušet ,,,to bude dobrůtka ..dělala jsem ze sedmikrasek ..a věřte nevěřte ,....trochu do sklenice a vodu a byla z toho luxusni limonada ...

Merylas Merylas

20. 5. 2011 18:13

mirca75: Miruš, děkuji, jsem opravdu moc ráda a těším se na fotečku od Tebe:-*:-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

18. 5. 2011 15:14

Jojo, taky musím jít na to!! je lepší a voňavější než pampeliškový;-)

mirca75 mirca75

18. 5. 2011 15:00

Merylas:-), tak rok se s rokem sešel a mě tu bytem krásně voní les;-). Medík letos dělám ze 2,5 kg výhonků a už se nemůžu dočkat, až bude hotový. Ještě mám z loňska 2 lahvičky (šetřila jsem s ním:-8), ale letos bude zásoba pěkná. Vojtík tenhle med doslova miluje a já ho ráda používám i v teplé kuchyni - v kombinace s masem je vynikající:yes:. Snad už letos dodám i fotku;-).

Merylas Merylas

26. 11. 2010 23:19

Sarovka, díky, jsem moc ráda, že jsi vyzkoušela a jsi spokojená;-):-K

Sarovka

24. 11. 2010 20:23

Merylas, med jsem udělala, ale ochutnala až nyní - na kašel. Je výborný:-8:-K:yes:
Použila jsem třtinový cukr, med má krásnou barvu;-) Díky

Merylas Merylas

24. 10. 2010 21:47

Děkuji za milé komentáře:-K
Jinak se omlouvám Angelice, její dotaz jsem opravdu přehlédla a to si nechávám upozornění na komentáře posílat emailem:-8 Těžko přesně odpovědět, já si to už opravdu nepamatuju, jak dlouho jsem u toho stála. Dělám to už tak nějak od oka, plním do sklenic jak trochu zhoustne;-)

Ivana Ch

24. 10. 2010 12:27

Recept na tento báječný med jsem získala ani nevím od koho už před lety. Přesto že preferuji hlavně včelí med tak tenhle vařím každý rok. Dělám ho hodně, moc nám chutná.

Pajaska Pajaska

24. 10. 2010 12:07

Už jsem tu psala jako neregistrovaná.Teď můžu i ohodnotit.Já měla pak ještě zbytek výhonků,ale nestačilo by to a tak jsem ostříhala meduňku a použila do výluju tu.Nic jsem nevážila ,prostě co bylo.Je také moc dobrý.:yes::-K

Angelika

26. 6. 2010 23:50

Dobrý den,medík je fajn,jen nevím jestli ho nevařím přliš dlouho muže mi někdo napsat jak dlouho u toho míchaní stojite ?:-?:-)www toprecepty

1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: smrkový med med ze smrku smrkový med recept med ze smrkovych med ze smrku recept recept na med ze smrku med ze smrkových výhonků smrckovy med recept na smrkový med podbělový med med ze smrčků med smrkový med z vyhonku smrku recepty na med hustý smrkový med med ze sedmikrasek domácí smrkový med recept med z smrkových výhonků sirup ze smrkových výhonkú med recept

Suroviny: smrkový v ýhonek, citron bio, voda, cukr

TopRecepty.cz

Rychlý smrkový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O76N