Pikantní znojemská roláda s vínem

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 2 hodiny 4 - 6 porcí Hovězí maso 17 názorů

Suroviny

1-1,5 kg hovězího zadního
3 lžíce plnotučné hořčice
4-8 okurky nakladačky sterilované
1 lžička červené mleté papriky
olej
sůl
pepř mletý bílý
koření Táborské od Samuela
2 větší cibule
100 g slaniny
mouka hladká
2 dcl bílé víno suché
vývar (voda) na podlití
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z masa si uděláme plát, který si naklepeme. Plát masa si osolíme, opepříme, posypeme kořením a silně potřeme hořčicí. Poté plát masa zavineme a zpevníme provázkem. Roládu zvenčí ještě trochu osolíme. Takto připravené maso, můžeme nechat přes noc v chladu, aby se odleželo.

  2. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno. Zapneme si troubu na 180°C. V pekáčku si rozehřejeme olej a na něm roládu ze všech stran opečeme, aby se nám zatáhla. Poté roládu vyjmeme stranou, do pekáčku vsypeme cibuli, polovinu slaniny taktéž nakrájené a restujeme dozlatova.

  3. Pak vložíme zpět roládu, vše podlijeme vroucím vývarem (vodou) a 1 dcl vína do poloviny výška masa a přiklopený pekáček vložíme do vyhřáté trouby.

  4. Maso v průběhu pečení otáčíme, ze stěn seškrabujeme nápečky a dle potřeby doléváme trochu vývaru. Měkké maso vyjmeme a výpek naředíme vývarem. Na pánvi si umícháme tmavší jíšku a tou zahustíme šťávu z masa.

  5. Tu pak necháme na mírném plameni 20 minut provářet. Mezitím si na pánvi roztavíme zbytek slaniny nakrájené na jemno, přidáme na jemné nudličky nakrájené okurky a zlehka je orestujeme.

  6. Pak vsypeme papriku, krátce orestujeme a zalijeme vodou. Jemně vše osolíme, přiklopíme pokličkou a chvilku asi 5 minut lehce dusíme.

  7. Poté šťávu přecedíme přes jemný cedník, přidáme podušené okurky, vlijeme zbytek vína a necháme ještě pár minut pomalu provářet, aby se nám chutě propojily a na povrch vystoupil glanc (tuk). Hotovou šťávu dle potřeby dochutíme solí, lákem z okurek, případně hořčicí.

Poznámka

Táborská směs - http://www.koreni-samuel.cz/smesi-koreni-samuel/ta...

Původně jsem do omáčky chtěla na závěr přidat ještě zakysanou smetanu, ale hotová omáčka byla příjemně, lehce nakyslá od vína i použitého nálevu, že už jsem jí nepoužila.

Maso na roládu jsem použila hovězí přední (tak nějak bylo po ruce) a maso bylo krásně měkké a celistvé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 533 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pikantní znojemská roláda s vínem

1 2

Tématické fráze: pikantní hovězí rolády pikantní roláda z mletého masa recepty s vínem masová roláda kluci v akci hovězí roláda kluci v akci táborská roštěná znojemská pečeně recept znojemska ruze pikantni hovezi rolada znojemska směs hovězí roláda hovězí roláda po znojemsku táborská hovězí pečeně znojemská směs pod maso rostena ze salamem hovězí roláda pikantní pikantní roláda recept na hovězí roládu znojemská masová směs hovezi rolada bez lepku

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít