Pikantní znojemská roláda s vínem

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 2 hodiny 4 - 6 porcí Hovězí maso 18 názorů

Suroviny

1-1,5 kg hovězího zadního
3 lžíce plnotučné hořčice
4-8 okurky nakladačky sterilované
1 lžička červené mleté papriky
olej
sůl
pepř mletý bílý
koření Táborské od Samuela
2 větší cibule
100 g slaniny
mouka hladká
2 dcl bílé víno suché
vývar (voda) na podlití
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z masa si uděláme plát, který si naklepeme. Plát masa si osolíme, opepříme, posypeme kořením a silně potřeme hořčicí. Poté plát masa zavineme a zpevníme provázkem. Roládu zvenčí ještě trochu osolíme. Takto připravené maso, můžeme nechat přes noc v chladu, aby se odleželo.

  2. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno. Zapneme si troubu na 180°C. V pekáčku si rozehřejeme olej a na něm roládu ze všech stran opečeme, aby se nám zatáhla. Poté roládu vyjmeme stranou, do pekáčku vsypeme cibuli, polovinu slaniny taktéž nakrájené a restujeme dozlatova.

  3. Pak vložíme zpět roládu, vše podlijeme vroucím vývarem (vodou) a 1 dcl vína do poloviny výška masa a přiklopený pekáček vložíme do vyhřáté trouby.

  4. Maso v průběhu pečení otáčíme, ze stěn seškrabujeme nápečky a dle potřeby doléváme trochu vývaru. Měkké maso vyjmeme a výpek naředíme vývarem. Na pánvi si umícháme tmavší jíšku a tou zahustíme šťávu z masa.

  5. Tu pak necháme na mírném plameni 20 minut provářet. Mezitím si na pánvi roztavíme zbytek slaniny nakrájené na jemno, přidáme na jemné nudličky nakrájené okurky a zlehka je orestujeme.

  6. Pak vsypeme papriku, krátce orestujeme a zalijeme vodou. Jemně vše osolíme, přiklopíme pokličkou a chvilku asi 5 minut lehce dusíme.

  7. Poté šťávu přecedíme přes jemný cedník, přidáme podušené okurky, vlijeme zbytek vína a necháme ještě pár minut pomalu provářet, aby se nám chutě propojily a na povrch vystoupil glanc (tuk). Hotovou šťávu dle potřeby dochutíme solí, lákem z okurek, případně hořčicí.

Poznámka

Táborská směs - http://www.koreni-samuel.cz/smesi-koreni-samuel/ta...

Původně jsem do omáčky chtěla na závěr přidat ještě zakysanou smetanu, ale hotová omáčka byla příjemně, lehce nakyslá od vína i použitého nálevu, že už jsem jí nepoužila.

Maso na roládu jsem použila hovězí přední (tak nějak bylo po ruce) a maso bylo krásně měkké a celistvé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 554 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pikantní znojemská roláda s vínem

Předchozí 1 2

Tématické fráze: pikantní roláda z mletého masa pikantní hovězí rolády recepty s vínem masová roláda kluci v akci hovězí roláda kluci v akci táborská roštěná znojemská pečeně recept znojemska ruze pikantni hovezi rolada znojemska směs hovězí roláda hovězi rolada na vině top recepty znojemská omáčka s za vínem pikantni masova rolada recepty hovězí roláda po znojemsku táborská hovězí pečeně znojemská směs pod maso rostena ze salamem hovězí roláda pikantní pikantní roláda