Chleba - hvězda

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 15 názorů

Suroviny

30 g pravidelně krmeného kvásku
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
– smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
Dále:
200 g vody
250 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
olej
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V podstatě se dá použít jakékoliv pevnější těsto na chleba (toto bylo kváskové). Tohle těsto je snad nejjednodušší, používám ho nejen na denní chleba, ale kdykoliv chci vyzkoušet tvarování. Dobře se s ním pracuje.

    K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísímě těsto, které necháme nakynout - u kváskového to trvá déle, něco kolem 1,5-2 hodin.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, oddělíme z něj čtvrtinu a vyválíme na větší, tenký plát.
    Střed plátu potřeme olejem.
    Z většího zbytku těsta uděláme bulku, kterou položíme doprostřed naolejovaného místa.

  3. Podle fotek kouli těsta zabalíme, překrývající se okraje můžeme máznout vodou, aby se lépe přilepily.

  4. Tak, jak leží balíček na stole (spojem nahoru) ho přeneseme na plech s pečící fólií.
    Nerez kartou nebo jakoukoliv širší rovnou hranou balíček rozřežeme a všechny cípy obrátíme ven ze středu - jako je vidět na fotce.

  5. Necháme vykynout, zastříkneme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě.

Poznámka

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chleba - hvězda

  • mysulka mysulka

    :-O nádhera :yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    cathleen: ;-):yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    mika59: doplním suroviny na jednoduché (základní) těsto - postup je snad rozepsaný srozumitelně:-p

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Teda nic proti, ale tohle je návod a ne recept a ten Vy tady dáváte vždy všem do zdobení:-):-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Jsem ráda, že se hvězda líbí - kolikrát už opravdu nevím, jak vytvarovat chlebík, abychom neměli pořád bochníček nebo šišku :-D (ne že by nebyly šišky a bochníky dobré!)
    Jsou to jakoby dalamánky, pospojované dohromady - každý si uloupne svůj ;-)

    casino: přidala jsem ještě jednu fotku, kde je lépe vidět lupen, který se nad každým cípem hvězdy při pečení odchlípne...opravdu vhodné pro milovníky kůrek:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Ty jsi hvězda;-):-):yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Tak totok se mi líííbííí<3
    Z chlebíků mám nejraději kůůůrčičky a že tento jich má požehnaně:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Pěkný chlebíček ;-):yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Krasna hvezda :yes:, deda ma moji solidaritu ;-)

    Odpovědět

  • Daniela B Daniela B

    děkuji za info

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Daniela B: tak, abys ten balíček v pohodě rozřízla - tu poslední jsem "rozřezávala" obracečkou, balíček měl průměr kolem 10-12 cm.

    Odpovědět

  • Daniela B Daniela B

    pěkné, jen mě zajímá, jaký je průměr kruhu před rozložením na hvězdu

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Bezva :yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    hosta: nene :-8 tohle jsme pekli i fotili s vnukem;-) a u hotového bránili okvětní lístky před dědečkem, který si chtěl "jen tak trochu loupnout" :-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Teda ty už si ale vymýšlíš....:-D:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: zdobení chleba recept na chleba nejjednodušší nejjednodušší chleba postup při tvarovani cheba tvarovani kvaskoveho chleba zdobeni kvaskoveho chleba recepty hvězda chleba zdobeni tvarovani chleba zdobení chlebů nejjednodušší chléb recept nejjednodusi recept na chleba zdobení kvaskoveho chleba recept hvězda

Zapomněl/a jsem heslo