Luštěninová jíška do polévek bez tuku a bez mouky - taková moje hrašková vychytávka pro děti

Ivace64 Kuchařka: Ivace64

Luštěniny 14 názorů

Suroviny

300 g bílých fazolí (jindy dávám hrášek loupaný aneb zmražený)
300 g čočky
kurkuma podle chuti
uzená paprika - podle chuti
sůl, česnek
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Luštěniny namočíme cca na 2-3 hodiny do vody, po této době je propereme a ještě namočíme, přidáme uzenou papriku, kurkumu, česnek a dáme vařit doměkka. Luštěniny osolíme, promícháme a ponorným mixerem rozmixujeme. Vložíme do mističek od Ramy, necháme vychladnout a dáme do mrazáku.

  2. Zavařujeme do polévek a nakonec vložíme po vaření jen třeba máslo na zjemnění, ale není to nutné. Misku s "jíškou" vyndáme z mrazáku - vždy tak cca 2 hodiny před vařením polévek, necháme volně rozmrazit a pak ji zavařujeme.

  3. Používám tuto "hrašku" - místo moučných těžkých jíšek do zeleninových polévek, např do : kapustové, pórkové, květákové, bramborové a dalších. Je to zdravá varianta.

Poznámka

Pro kuchaře a kuchařky bych chtěla předat tuto skvělou vychytávku, na kterou mne vlastně přivedl můj vnouček. Vždy říká: "babi, udělej mi tu Tvou polévku "a já nevěděla nikdy kterou, :-) a on chtěl polévku z Hrašky a ta je dost drahá a je jí málo a tak jsem jednou zkusila to, co zde píši a je opravdu levná, zdravá a vydrží v mrazáku v krabičkách od Ramy - dlouho- Je to taková má osobní vychytávka a zatím není okoukaná. Pokud si ji děláme s manželem sami, přidáme třeba pálivou papriku nebo koření podle sebe.

Nejradši tuto "jíšku" dělám ze zmraženého hrášku - ten pak připravujeme bez namáčení. Dnes vyjímka - byly bílé fazole a čočka, abych do vnoučka dostala trochu luštěnin.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Luštěninová jíška do polévek bez tuku a bez mouky - taková moje hrašková vychytávka pro děti

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    spagetka: díky Ladi:-K

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    anajavozirk: ano, může se použít hrách jiný, střídám všechny luštěniny:-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    Jana Remkova: :-):yes:

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    Anna Kocikova: jj, každý podle možností a místa:-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    Jitkas: také pěkný nápad, díky:-):yes:

    Odpovědět

  • anajavozirk anajavozirk

    nevýhoda použití zeleného hrášku znamená, že se šidíme o luštěniny... jelikož zelený hrášek není luštěnina, ale zelenina...

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ivuš,dobrá vychytávka:-K:yes:Ale protože je u nás mrazák celoročně plný,zahušťování polévek řeším stejně,jako Jitkas:-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    díky všem:-K

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Ja naopak jsem zvykla zeleninove polevky zahustovat tak, ze dam vice zeleniny, pred dokoncenim 1/3 polevky odeberu, ponornym mixerem rozmixuji, vratim ke zbytku a polevka je zahustena.
    Reagovala jsem spise na to, ze toto je jediny mozny zpusob jak dostat do vnoucka lusteniny, pouzit lusteninovou mouku je podle meho mnohem praktictejsi. Povaris zeleninu podle typu polevky a ke konci k ni pridas cizrnovou mouku (treba) ve forme zaklechtky, zaroven koreni, cesnek, sul atd., povaris 15' a hotovo .

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    Jitkas: z praxe je to pro mne nejlepší vychytávka, kterou mám místo jíšky:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, pro mne super vychytávka :-) :yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Pripada mne vse dost slozite, staci pouzit cizrnovou mouku (nebo fazolovou) a aby se vice podobala "jisce", muzes ji mirne oprazit nasucho, po vychladnuti rozmichat ve studene vode jako zaklechtku a povarit v polevce cca 15 minut.
    Kdyz uz macis fazole, nech je namocene alespon 8 hodin, 2-3 hodiny nedava smysl (nema cenu). . . .

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dobrý nápad Ivo:yes:

    Odpovědět

  • dascha dascha

Tématické fráze: co znamená hraška co místo jíšky hraska na zahuštovani jak dlouho vařit luštěniny v mrazáku jiska - jak dlouho povarit v polevce náhrazení jíška dieta a luštěniny- čočka na veče,r