

Gratinovaný mangold s bramborami
Suroviny 4-5 porcí
- 1 kg uvařených brambor
- 300 g mangoldu (spařených nakrájených listů včetně řapíku)
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 plátky Gazdovské slaniny
- 1 PL sádla
- 1 Tokajská klobása
- 1 PL hladké mouky
- 1 vajíčko
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 1/2 kelímku smetany na šlehání
- 1/3 syrové feferonky
- sůl
- pepř
- 1 KL koření česnekové kotlety
Postup přípravy receptu
Zapékací misku vymažeme sádlem a větší polovinou brambor nakrájených na plátky, poklademe na dno a po okrajích misky. Posolíme a popepříme.
Na pánvi usmažíme Gazdovskou slaninu, nakrájenou na kostičky s jemně nakrájenou cibulkou a feferonkou, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a prolisovaný česnek a restujeme cca 2 minuty.
Přidáme 1 PL mouky, rozmícháme. Asi po minutce přilijeme smetanu cca 6 PL. Přidáme mangold, sůl, pepř, a koření „česnekové kotlety“, promícháme a krátce orestujeme.
Ještě horké navrstvíme do misky s připravenými bramborami. Nakonec poklademe zbylými plátky brambor.
Do rozšlehaného vajíčka, přidáme 2 PL smetany a nastrouhaný parmazán. Zamícháme a lžící poléváme brambory.
Takto připravenou misku vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme cca 40 minut.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Gratinovaný mangold s bramborami
-
maris:díky, jsem ráda, že sis recept přečetla a zaujal tě. Je to jednoduché a lahodné papání
-
rozmarynaH:juklo na mě z náhodných - moc se mi to líbí
+10
-
jarka skrobakova:Díííky
-
krásný recept, krásně naservírováno a nafoceno Rozmarýnko super
-
Iljusa, Magdalenka, díky za palečky
. Vyzkoušejte, je to skutečně moc dobré
-
Velmi chutně vypadající
-
Krása!
-
Bibinka:Bibi, je v tom klobása a kus slaniny
. Je to velmi jedlé
. Ale jako variantu bys tam mohla dát orestované kousky masa a nebo maso jako přílohu. Díky za milý komentář
-
rozmarynaH:Rozmarýnko, to vypadá, že to bude dobroučký, ale dala bych si k tomu nějaké pečené masíko-to víš, my masožravci to nemáme lehké
ovšem ty máš 6.bod
-
Anna Kocikova: Aničko, díky za milé hodnocení. Teda já nevím, ale maso za mangold bych neměnila
-
Vyměním mangold za maso v mrazáku
Rozmarýnko,máš to nejen príma uvařené,ale i krásně naservírované+5
-
-
1974andrea: Je to pašák, myslím mangold, vydrží i -7°C
.
-
rozmarynaH:To je fakt, zmrznul mi taky až někdy v lednu
-
1974andrea: Andrejko, sklízela jsem letos 5x. Mrazák praská ve švech
. Loni byl teplý prosinec, tak byl i čerstvý do salátu. Díky