Závin s červenou řepou a mákem

sabipupp Kuchařka:

Doba přípravy: 1 hodina PT1H00M 8 porcí Moučníky , Záviny, rolády 4 názory

57

Suroviny

Maková náplň:
6 lžic rozinek
1 balíček vanilkového cukru
200 ml mléka
200 g mletého máku
5 lžíc cukru
pár kapek citronové šťávy a rumu
Řepová:
2 střední řepy
Těsto:
200 ml mléka
450 g hladké mouky
6 lžíc cukru
2 ks vajec
1 špetka soli
100 g másla
40 g kvasnic
Na potření:
rum a vejce
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z rozdrobeného droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě, dokud kvásek nestoupne. Připravený kvásek promícháme s prosátou moukou, rozpuštěným máslem, vejcem a špetkou soli. Z těsto uděláme bochník, který přikryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.

  2. Makovou náplň připravíme ze surovin, kromě rozinek, které necháme namočené v rumu, přidáme je až nakonec. Mletý mák zahřejeme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem za stálého míchání. Musíme mít hladkou kašičku. Odstavíme a přidáme namočené rozinky a kapky citronů.
    Řepu očistíme a nastrouháme na jemno. Podlijeme vodou a dusíme cca 10 minut. Poté přecedíme přes cedník, abychom těsto neměli mokré. V krajním případě, pokud řepa po upečení pustí tekutinu, nechte závin vysušit na půl hodiny na 100 stupňů.

  3. Těsto vyválíme na pomoučněném vále do obdélníku a naneseme prvně dušenou řepu a na ni makovou náplň. Těsto srolujeme do závinu a dobře utěsníme strany. Kynutý makový závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem s rumem.
    Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Upečený kynutý závin ještě horký posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

  4. Kynutý závin nakrájíme na plátky a podáváme ke kávě nebo čaji.

Poznámka

http://www.akrodif.com/p42/sneci-nejen-skoricovi/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Závin s červenou řepou a mákem

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo