Královnina polévka

drakanka Kuchařka:

Doba přípravy: 2 hod 15 min PT2H15M 12 až14 porcí Polévky 10 názorů

54

Suroviny

1 slepice na polévku
1 balíček polévkové zeleniny (mrkev, petržel, celer, cibule...)
400 ml smetany ke šlehání
135 g másla
60 g hladké mouky
2 žloutky
1 lžíce suchého bílého vína podle chuti
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Slepici bez vnitřností omyjeme.

  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Spolu se slepicí vložíme do hrnce a zalijeme asi litrem studené vody.

  3. vaříme 1,5 hodiny.

  4. Maso vykostíme, kousky prsíček nakrájíme na jemné proužky.

  5. Dáme do mísy, přilijeme trochu vývaru a odložíme.

  6. Zbylé maso nakrájíme na drobno, přidáme 250 ml smetany a 75 g měkkého másla a protřeme jemným sítem. Tuto kaši dáme do chladna.

  7. Ze zbylého másla a mouky uděláme jíšku.

  8. Přilijeme k ní 2 litry slepičího vývaru a kosti a šlachy v něm 30 min povaříme; potom přecedíme.

  9. kaši smícháme s polévkou a zahřejeme, nenecháme však už vařit, jinak by se polévka srazila.

  10. Žloutky rozšleháme se zbylou smetanou, přidáme do polévky a zamícháme.

  11. Přidáme nakrájené maso.

  12. Podle chuti přilijeme bílé víno.

Poznámka

ktéto polévce se také hodí knedlíčky z drůbežího masa.250g drůbežího masa nasekáme na drobno a smícháme se 100 g strouhanky,1 celým vejcem, solí a pepřem.Vodu uvedeme do varu. Tvoříme knedlíčky a vaříme 15 min

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Královnina polévka

  • HankaPu HankaPu

    Moc dobrá polévka, taková jemná, máslová...:yes::yes: +

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Drakanko, já osobně jsem moc ráda, že jsi na to přišla sama, jsi šikovná a radost mám i z toho, že se ti tu s náma líbí:-)nám všem se tu taky líbí a jsme tu spokojení.;-)

    Odpovědět

  • drakanka drakanka(autorka receptu)

    Milé dámi opravdu nikdo mě nenutil abych ten recept měnila jen jsem si sama uvědomila že by mi asi nechutnali dva vývari v jedné polévce ;-) ps: moc se mi mezi vámi líbí :-))

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Recept je velice zajímavý,já dělám polévku z kuřecích koster a docela běžně k nim přihodím třeba kosti z vepřových kotlet,nebo ořezané zbytky hovězího a vzniká vynikající chuť.Když se přidá zelenina, kterou vařím zvlášť nemá taková polévka chybu :-p:-p:-D

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    AnnaC - nikdo Drakanku nenutil, aby recept změnila. To že jsem jí zeptala, zda by nestačil jen vývar slepičí, snad není trestné :-(Pokud jste četla pořádně můj komentář, recept jsem pochválila, ráda jej i ozkouším, ale mám za to, že vývar ze slepice má svojí specifickou chuť a vývar hovězí se v něm totálně ztratí. Totéž si myslím o Srbské verzi, kde si absolutně nedovedu představit chuť slepice a jehněčího. Mé chuťové buňky by z toho měly asi totální "hokej" .Právě zkušenost s vařením slepičího vývaru mě dovedla k tomuto názoru. Toť vše a více se nehodlám k tomuto vyjadřovat.;-)

    Odpovědět

  • AnnaC AnnaC

    Myslím, že Drakanka neměla recept opravovat.Našla jsem ve Velké kuchařce od Marie Janků Sandtnerové recept na Královskou polévku a v ní je vývar z drůbežího a teleciho masa.Je dost podobný této.A v Srbské kuchyni je obdobná polévka- vývar ze slepičího a jehněčího masa.Nevím, zda Iljusa a Bibinka polévku vyzkoušely,než jí vytkly kombinaci vývarů.

    Odpovědět

  • AnnaC AnnaC

    Ke kombinaci slepičího a hovězího vývaru chci sdělit, že to asi není tak špatný nápad.V mém okolí se často tento vývar připravoval jako svatební a hodová polévka.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jo,jo Blani, to je svatá pravda, vždyť ze slepice je vývar sám od sebe tak silný(skoro až moc), že přidání čehokoliv to jen znásobuje a tak je dobře, že jsi to zlikvidovala. Jinak polévek není nikdy dost, jak tady říkáme s těmi, co jsou na polévky zatížení;-):-D

    Odpovědět

  • drakanka drakanka(autorka receptu)

    Ahojky Iljuso ano máš pravdu že je to škoda do slepičí polévky přidávat ještě hovězí vývar hned to změním cose týče balíčku jednáse o mrkev+celer+petržel+cibule....:-) ps:moc děkuji za připomenutí za ten vývar:-8

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Blani, prosím tě, nedá mi to, ale zdá se mi zcela zbytečné do slepičího vývaru přidávat hovězí vývar. Myslím, že se slepice krásně vyvaří, masa je na kvalitní vývar z 1 ks dost. Je škoda ničit vůni slepičího vývaru vývarem hovězím. Jinak recept se mi velice líbí, jsme polévková rodina. Ráda ozkouším ;-)Ještě bych upřesnila pojem "balíček do polévky", beru, že je to pravděpodobně mrkev+celer+petržel+cibule....:-)

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo