

Královnina polévka
Doba přípravy: 2 hod 15 min 12 až14 porcí Polévky 10 názorů
Suroviny
- 1 slepice na polévku
- 1 balíček polévkové zeleniny (mrkev, petržel, celer, cibule...)
- 400 ml smetany ke šlehání
- 135 g másla
- 60 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 lžíce suchého bílého vína podle chuti
Postup přípravy receptu
Slepici bez vnitřností omyjeme.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Spolu se slepicí vložíme do hrnce a zalijeme asi litrem studené vody.
vaříme 1,5 hodiny.
Maso vykostíme, kousky prsíček nakrájíme na jemné proužky.
Dáme do mísy, přilijeme trochu vývaru a odložíme.
Zbylé maso nakrájíme na drobno, přidáme 250 ml smetany a 75 g měkkého másla a protřeme jemným sítem. Tuto kaši dáme do chladna.
Ze zbylého másla a mouky uděláme jíšku.
Přilijeme k ní 2 litry slepičího vývaru a kosti a šlachy v něm 30 min povaříme; potom přecedíme.
kaši smícháme s polévkou a zahřejeme, nenecháme však už vařit, jinak by se polévka srazila.
Žloutky rozšleháme se zbylou smetanou, přidáme do polévky a zamícháme.
Přidáme nakrájené maso.
Podle chuti přilijeme bílé víno.
Poznámka
ktéto polévce se také hodí knedlíčky z drůbežího masa.250g drůbežího masa nasekáme na drobno a smícháme se 100 g strouhanky,1 celým vejcem, solí a pepřem.Vodu uvedeme do varu. Tvoříme knedlíčky a vaříme 15 min
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Královnina polévka
-
Moc dobrá polévka, taková jemná, máslová...
+
-
Drakanko, já osobně jsem moc ráda, že jsi na to přišla sama, jsi šikovná a radost mám i z toho, že se ti tu s náma líbí
nám všem se tu taky líbí a jsme tu spokojení.
-
Milé dámi opravdu nikdo mě nenutil abych ten recept měnila jen jsem si sama uvědomila že by mi asi nechutnali dva vývari v jedné polévce
ps: moc se mi mezi vámi líbí
-
Recept je velice zajímavý,já dělám polévku z kuřecích koster a docela běžně k nim přihodím třeba kosti z vepřových kotlet,nebo ořezané zbytky hovězího a vzniká vynikající chuť.Když se přidá zelenina, kterou vařím zvlášť nemá taková polévka chybu
-
AnnaC - nikdo Drakanku nenutil, aby recept změnila. To že jsem jí zeptala, zda by nestačil jen vývar slepičí, snad není trestné
Pokud jste četla pořádně můj komentář, recept jsem pochválila, ráda jej i ozkouším, ale mám za to, že vývar ze slepice má svojí specifickou chuť a vývar hovězí se v něm totálně ztratí. Totéž si myslím o Srbské verzi, kde si absolutně nedovedu představit chuť slepice a jehněčího. Mé chuťové buňky by z toho měly asi totální "hokej" .Právě zkušenost s vařením slepičího vývaru mě dovedla k tomuto názoru. Toť vše a více se nehodlám k tomuto vyjadřovat.
-
Myslím, že Drakanka neměla recept opravovat.Našla jsem ve Velké kuchařce od Marie Janků Sandtnerové recept na Královskou polévku a v ní je vývar z drůbežího a teleciho masa.Je dost podobný této.A v Srbské kuchyni je obdobná polévka- vývar ze slepičího a jehněčího masa.Nevím, zda Iljusa a Bibinka polévku vyzkoušely,než jí vytkly kombinaci vývarů.
-
Ke kombinaci slepičího a hovězího vývaru chci sdělit, že to asi není tak špatný nápad.V mém okolí se často tento vývar připravoval jako svatební a hodová polévka.
-
Jo,jo Blani, to je svatá pravda, vždyť ze slepice je vývar sám od sebe tak silný(skoro až moc), že přidání čehokoliv to jen znásobuje a tak je dobře, že jsi to zlikvidovala. Jinak polévek není nikdy dost, jak tady říkáme s těmi, co jsou na polévky zatížení
-
Ahojky Iljuso ano máš pravdu že je to škoda do slepičí polévky přidávat ještě hovězí vývar hned to změním cose týče balíčku jednáse o mrkev+celer+petržel+cibule....
ps:moc děkuji za připomenutí za ten vývar
-
Blani, prosím tě, nedá mi to, ale zdá se mi zcela zbytečné do slepičího vývaru přidávat hovězí vývar. Myslím, že se slepice krásně vyvaří, masa je na kvalitní vývar z 1 ks dost. Je škoda ničit vůni slepičího vývaru vývarem hovězím. Jinak recept se mi velice líbí, jsme polévková rodina. Ráda ozkouším
Ještě bych upřesnila pojem "balíček do polévky", beru, že je to pravděpodobně mrkev+celer+petržel+cibule....