Jednoduchá a rychlá jihočeská zelňačka

Bezmasá jídla Doba přípravy: 15 - 30 min 7 názorů

Bezmasá jídla Doba přípravy: 15 - 30 min 7 názorů

Suroviny cca 8

1 balení kysaného zelí (nejlépe Roudenské nebo Křimické)
1-2 balení (175-400 g) kysané husté smetany (nejlépe bio)
4-5 ks středních, až větších brambor
1 stroužek česneku
3 lžičky celého kmínu
bobkový list
nové koření
barevný pepř celý
Podravka Natura nebo zeleninový bujon
anebo jen sůl
pažitka nebo petržel

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a dáme spolu se zelím do hrnce. Kdo chce může přidat i lák ze zelí (polévka pak bude kyselejší).

  2. Vezmeme větší ponorné sítko, do kterého dáme 1 stroužek česneku, 3 lžičky celého kmínu, cca 3 kuličky nového koření, něco celého barevného pepře a bobkový list. Sítko dáme do hrnce.
    Dále přidáme cca 2 lžíce Podravky Natura, nebo 2 kostky zeleninového bujonu anebo jen sůl, jak kdo chce.

  3. Přilejeme vodu a dáme vše vařit: v normálním hrnci 20 minut, v tlakovém hrnci 5 minut.

  4. Po uvaření vybereme sítko, dáme do nějaké nádoby kysanou smetanu, ke které přidáme několik lžic vody z právě uvařené polévky, řádně promícháme a až pak dáme do hrnce, kde vše řádně promícháme (např. metličkou).

  5. Servírujeme a můžeme dozdobit pažitkou nebo petrželkou.

Komentáře k receptu Jednoduchá a rychlá jihočeská zelňačka

  • StandaCB StandaCB (autor receptu)

    yanull: " schválně to někdy zkuste"... :-D

    Odpovědět

  • yanull yanull (moderátorka)

    StandaCB: Už bylo odpovězeno, schválně to někdy zkuste, brambory vařené se zelím se mi zdají "křemčité". Dnes jsou už papiňáky jiné kvality, ale kdo má ještě ten starý, v něm se vůbec nedoporučuje vařit kysané zelí, to si s hliníkem opravdu nesedí. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    StandaCB:
    Zemáky se sice uvaří, vo vnútri jsou měkké, ale avšak na povrchu jsou tužší, "gumovější":no:
    No, jíst se to dá, ale já mám takovou neblahou zkušenost...

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB (autor receptu)

    Lenunka: No, v papiňáku změkly docela dobře. :-)
    Ale předtím jsem tuto zelňačku mnohokrát vařil v normálním hrnci a nezdálo se mi, že by byly brambory (na kostičky, za 20 min) tvrdé...

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka (moderátorka)

    protože brambory vařené se zelím dobře nezměknou:-), já vařím každé zvlášť:-)

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB (autor receptu)

    yanull: A mohu prosím vědět proč? :-)

    Odpovědět

  • yanull yanull (moderátorka)

    Z vlastní zkušenosti nedoporučuji vařit dohromady zelí a brambory. Nejlépe je vařit nejprve brambory a až jsou uvařené, pak teprve přidat zelí. Popřípadě brambory vařit zvlášť a pak je tam dodatečně vložit.

    Odpovědět

Tématické fráze: rychla zelnacka zelnacka v papinaku juhoceska zelnacka zelňačka z papiňáku vařím dobre pravá zelňačka recept na jihočeskou zelňačku roudenske zelí recepty bezmasá zelnačka rychlá zelňačka z kysaného zelí recept na jednoduchou zelnacku jihočeská bila zelnačka bio zelňačka jičeská zelnacka jednoduchá zelňačka z kysaného zelí jednoduchou zelnačka jednoducha zelnacka s houbami pravá zelňačka videorecept jednoduchá zelnice normalni zelňačka