

Dalamánky ze staršího chleba
Suroviny
- Na kvásek:
- 50 ml vlažné vody
- lžička cukru
- 15 g droždí
- 50 g hladké mouky
- Dále :
- 140 g oschlého staršího chleba (2-3 krajíce)
- 200 g horké vody
- lžíce oleje
- lžička soli
- lžička kmínu
- lžíce žitné chlebové mouky
- 260-280 g hladké nebo chlebové mouky
Postup přípravy receptu
V míse smícháme suroviny na kvásek a v jiné míse chleba, nakrájený na kostičky, zalijeme horkou vodou. Necháme rozmočit, než kvásek nakyne.
Rozmočený chleba můžeme rozmačkat vidličkou nebo rukou, já ho mixla ponorným mixérem – hezky rozmělnil i kousky kůrky. Přidáme kvásek a zbylé suroviny a necháme robota nebo pekárnu vymísit těsto.Po jeho vykynutí ho propracujeme, rozdělíme na kousky (6-8), z každého uděláme šišatý dalamánek, který oválíme v mouce.
Všechny uložíme na plech, žiletkou nebo ostrým nožem nařízneme, necháme vykynout a pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/25-30 min).
Poznámka od kuchařky
Pekárnmánie -> http://www.pekarnomanie.cz
Občas zůstává kousek zbylého chleba a pokud už s ním nechci podarovat naši drůbež, zrecykluji ho do dalamánků, které dochutí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dalamánky ze staršího chleba
-
Moc dobré, děkuji za recept, popletla jsem to hned z kraje s vodou, kousky na plechu vypadaly hrozně, ale dobře to dopadlo, pečivo je výborné. Nachystala jsem si k jídlu na talířek i máslo a úplně ho zapomněla použít
... Synovi chutnaj' též, prý to řekne ve školce paní učitelce i ředitelce, tak to jsem ho musela přesvědčovat, že to fakt není nutné
.