Třešňová povidla
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 8. 2017 18:41
Frantiska:
No vidíš, a já měla zafixováno, že povidla se mohou nazývat pouze švestková, jablečná a hrušková.... Člověk se furt učí....
No vidíš, a já měla zafixováno, že povidla se mohou nazývat pouze švestková, jablečná a hrušková.... Člověk se furt učí....
17. 8. 2017 09:51
No jo, no... trošku si tu připadám jako námezdná síla na stavbě babylonské věže - asi se nedomluvíme...
Tou "zavařeninou" jsem se chtěl pouze vyhnout podobnému nonsensu jako je profláknuté "pomazánkové máslo"
Tou "zavařeninou" jsem se chtěl pouze vyhnout podobnému nonsensu jako je profláknuté "pomazánkové máslo"
17. 8. 2017 09:33
tejaja:
17. 8. 2017 07:39
magdalenka: U nás keď poviem zaváranina, myslím kompót. Ale pojem lekvár je trocha iná vec. Lekvár je na celom Slovensku. Je to pojem pre istý druh výrobku z ovocia. V globále všetko zjeme, nie?
17. 8. 2017 07:00
tejaja: u nás sú zaváraniny všetko, čo naložíme do pohárov na zimu... (aj uhorky či čalamáda) a lekváre všetko sladké z ovocia, varené, zahusťované odparovaním, alebo aj s cukrom alebo dnes aj s želírovacími prostriedkami.
17. 8. 2017 06:32
casino: Je to asi vec rôzneho názvu. U nás názov "zaveřenina" neexistuje. Je lekvár, ktorý sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša. Lekváre môžeme pripraviť z rôzneho ovocia. Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým nie je hustý a nerozteká sa.
Džem sa pripravuje varením celého alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia. A robí sa ešte marmeláda, ktorá sa robí z dužiny, šťavy, vody a cukru a musí byť priezračná, akoby sklovitá.
Takže všetko, čo varím z ovocia s cukrom vyparovaním vody je u nás lekvár.
Ja želírovacie prípravky nepoužívam. Ak varím lekvár z ovocia, ktoré má málo pektínu, pridám jablko alebo ríbezľovú šťavu a je to. Ochutí to lekvár.
Džem sa pripravuje varením celého alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia. A robí sa ešte marmeláda, ktorá sa robí z dužiny, šťavy, vody a cukru a musí byť priezračná, akoby sklovitá.
Takže všetko, čo varím z ovocia s cukrom vyparovaním vody je u nás lekvár.
Ja želírovacie prípravky nepoužívam. Ak varím lekvár z ovocia, ktoré má málo pektínu, pridám jablko alebo ríbezľovú šťavu a je to. Ochutí to lekvár.
16. 8. 2017 21:42
tejaja:
Asi mluvíte o různých věcech (všechny jsem dělal)
Rozdíl mezi povidly a zavařeninami ("marmelády", džemy) vysvětlila Frantiska: níže
Za mého mlada má rodička vařila zavařeniny způsobem jak píšete. Fakt je ten, že dlouhým vařením (zahušťováním) vzniklo cosi, co se podobalo spíše povidlům, ale vůní, barvou, chutí a v neposlední řadě i neúsporou času, se to nedá srovnat s tím, co vařívám dnes. Jsem staromilec ale až na výjimky (pravá marmeláda, nebo rybízová, angreštová, kdoulová zavařenina) používám želírovací přípravky
Asi mluvíte o různých věcech (všechny jsem dělal)
Rozdíl mezi povidly a zavařeninami ("marmelády", džemy) vysvětlila Frantiska: níže
Za mého mlada má rodička vařila zavařeniny způsobem jak píšete. Fakt je ten, že dlouhým vařením (zahušťováním) vzniklo cosi, co se podobalo spíše povidlům, ale vůní, barvou, chutí a v neposlední řadě i neúsporou času, se to nedá srovnat s tím, co vařívám dnes. Jsem staromilec ale až na výjimky (pravá marmeláda, nebo rybízová, angreštová, kdoulová zavařenina) používám želírovací přípravky
16. 8. 2017 18:17
Sudet: Prečo by nešlo? Takto sme varili generácie lekvár zo všetkého, čo bolo. Varením po troche, s odparovaním vody. A boli lepšie ako so želírovacím cukrom a Gelfixami.
16. 8. 2017 17:11
cathleen: nehlede na to, ze Křemílek a Vochomůrka už několik desetiletí vaří borůvková povidla :)
16. 8. 2017 17:02
Sudet: opravdu - jak píše Františka...tahle dělám už roky a kdysi jsme dělali i jablková povidla, předloni zas hrušková - eva hubová tu má na ně fantastický recept...atd
16. 8. 2017 16:54
Sudet: jde :) povidla jsou prevazne ze svestek. Ale ve starych kucharkach se delaji i z tresni, merunek, boruvek, hrusek, jablek ... ovoce se vari bez cukru
Cituji: Povidla jsou zahuštěná ovocná dužnina. Od zavařenin se liší menším množstvím cukru a větším zahuštěním. Připravuji se z ovoce, které má dostat vlastního cukru.
Cituji: Povidla jsou zahuštěná ovocná dužnina. Od zavařenin se liší menším množstvím cukru a větším zahuštěním. Připravuji se z ovoce, které má dostat vlastního cukru.
16. 8. 2017 16:51
Já nechci být rýpavá, ale...... Povidla z třešní nejspíš udělat nelze
Nicméně recept
Nicméně recept
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzená polévka s hráškem a cibulí
Přidáno před 48 minutami
Bagety s grahamovou moukou
Přidáno před 5 hodinami
Slaný koláč s vinnou klobásou
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 19 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 11 minutami
Květáková polévka s kedlubnou
Smirny uvařila před 14 minutami
Bramborové lupínky
janatka uvařila před 19 minutami
"Bramborový placky se škvarkama"
janatka uvařila před 22 minutami
Pohanková polévka s houbami a klobásou
Iveta. uvařila před 1 hodinou
Zelný salát do zásoby
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Veselé jednohubky
Fitulka uvařil před 1 hodinou
Sebevrahova kuřecí játra
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Bramborové růžičky
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Koláče z majonézy
janatka uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Pamatujete na roksová lízátka? Kulatá dobrota stála 40 haléřů, vyrábí se dodnes a prodává za 4 koruny
Třešňové taštičky z listového těsta: Letní dobrotu s chutí pálenky podle našeho receptu upeče i začátečník
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Další recepty
Tématické fráze: tresnova povidla třešňová povidla v troubě povidla z třešní třešňová povidla pecena tresnova povidla pecena v troube pečená třešňová povidla rozvarene tresne borůvková povidla bez míchání angreštova povidla pečené tresnove povidla zahuštění povidel třešňové povidla třešně rozvařené pecena povidla z tresni třešňová povidla bez míchání povidla s tresni rybízová povidla třešňová marmeláda s medem povidla z třešní bez míchání rybízová povidla bez míchání
Třešňová povidla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7xkB
12 názorů