Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňová povidla

Pokud se vám poštěstí získat zdravé a vyzrálé třešně, zkuste doma připravit povidla. Doba skladovatelnosti je fakticky neomezená a chuť naprosto luxusní. Nedá se srovnávat s koupenými, takže za práci při přípravě to určitě stojí.

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

16. 8. 2017 16:38

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Sudet Sudet

17. 8. 2017 19:41

Frantiska:
No vidíš, a já měla zafixováno, že povidla se mohou nazývat pouze švestková, jablečná a hrušková.... Člověk se furt učí....

casino casino

17. 8. 2017 10:51

No jo, no... trošku si tu připadám jako námezdná síla na stavbě babylonské věže - asi se nedomluvíme...:-K
Tou "zavařeninou" jsem se chtěl pouze vyhnout podobnému nonsensu jako je profláknuté "pomazánkové máslo" :-)

magdalenka magdalenka

17. 8. 2017 10:33

tejaja: :-D:yes:

tejaja tejaja

17. 8. 2017 08:39

magdalenka: U nás keď poviem zaváranina, myslím kompót. :-) Ale pojem lekvár je trocha iná vec. Lekvár je na celom Slovensku. Je to pojem pre istý druh výrobku z ovocia. ;-) V globále všetko zjeme, nie? :-D;-)

magdalenka magdalenka

17. 8. 2017 08:00

tejaja: u nás sú zaváraniny všetko, čo naložíme do pohárov na zimu...:-D (aj uhorky či čalamáda) a lekváre všetko sladké z ovocia, varené, zahusťované odparovaním, alebo aj s cukrom alebo dnes aj s želírovacími prostriedkami.

tejaja tejaja

17. 8. 2017 07:32

casino: Je to asi vec rôzneho názvu. U nás názov "zaveřenina" neexistuje. Je lekvár, ktorý sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša. Lekváre môžeme pripraviť z rôzneho ovocia. Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým nie je hustý a nerozteká sa.
Džem sa pripravuje varením celého alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia. A robí sa ešte marmeláda, ktorá sa robí z dužiny, šťavy, vody a cukru a musí byť priezračná, akoby sklovitá.
Takže všetko, čo varím z ovocia s cukrom vyparovaním vody je u nás lekvár. ;-)
Ja želírovacie prípravky nepoužívam. Ak varím lekvár z ovocia, ktoré má málo pektínu, pridám jablko alebo ríbezľovú šťavu a je to. Ochutí to lekvár. ;-)

casino casino

16. 8. 2017 22:42

tejaja:
Asi mluvíte o různých věcech (všechny jsem dělal)
Rozdíl mezi povidly a zavařeninami ("marmelády", džemy) vysvětlila Frantiska: níže:yes:
Za mého mlada má rodička vařila zavařeniny způsobem jak píšete. Fakt je ten, že dlouhým vařením (zahušťováním) vzniklo cosi, co se podobalo spíše povidlům, ale vůní, barvou, chutí a v neposlední řadě i neúsporou času, se to nedá srovnat s tím, co vařívám dnes. Jsem staromilec:-D ale až na výjimky (pravá marmeláda, nebo rybízová, angreštová, kdoulová zavařenina) používám želírovací přípravky :yes::yes::yes:

tejaja tejaja

16. 8. 2017 19:17

Sudet: Prečo by nešlo? Takto sme varili generácie lekvár zo všetkého, čo bolo. Varením po troche, s odparovaním vody. A boli lepšie ako so želírovacím cukrom a Gelfixami. :-)

Frantiska Frantiska

16. 8. 2017 18:11

cathleen: nehlede na to, ze Křemílek a Vochomůrka už několik desetiletí vaří borůvková povidla :)

cathleen cathleen

16. 8. 2017 18:02

Sudet: :-O opravdu - jak píše Františka...tahle dělám už roky a kdysi jsme dělali i jablková povidla, předloni zas hrušková - eva hubová tu má na ně fantastický recept...atd;-)

Frantiska Frantiska

16. 8. 2017 17:54

Sudet: jde :) povidla jsou prevazne ze svestek. Ale ve starych kucharkach se delaji i z tresni, merunek, boruvek, hrusek, jablek ... ovoce se vari bez cukru

Cituji: Povidla jsou zahuštěná ovocná dužnina. Od zavařenin se liší menším množstvím cukru a větším zahuštěním. Připravuji se z ovoce, které má dostat vlastního cukru.

Sudet Sudet

16. 8. 2017 17:51

Já nechci být rýpavá, ale...... Povidla z třešní nejspíš udělat nelze;-)
Nicméně recept:yes::-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: tresnova povidla třešňová povidla v troubě povidla z třešní třešňová povidla pecena tresnova povidla pecena v troube pečená třešňová povidla rozvarene tresne borůvková povidla bez míchání angreštova povidla pečené tresnove povidla zahuštění povidel třešňové povidla třešně rozvařené pecena povidla z tresni třešňová povidla bez míchání povidla s tresni rybízová povidla třešňová marmeláda s medem povidla z třešní bez míchání rybízová povidla bez míchání

Suroviny: třešně, cukr

TopRecepty.cz

Třešňová povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7xkB