Třešňová povidla

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 12 názorů

Suroviny

třešně
cukr
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Zralé třešně omyjeme a vypeckujeme.
    Dáme je do širokého silnostěnného kastrolu, minimálně podlijeme vodou (jen pár lžic) a třešně rozvaříme.

  2. Rozvařené třešně rozmixujeme ponorným mixérem a za stálého míchání pomalu a mírně vaříme do odpaření vody a zahuštění povidel.

  3. Před dovařením povidla trochu dosladíme - některá není třeba sladit vůbec.
    Hotová povidla ještě horká nalijeme do sklenic a zavíčkujeme. Měla by vydržet i bez zavaření, ale my jsme je vždy pro jistotu ještě zavařovali (80-85°C/15 minut).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 21 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Třešňová povidla

  • Sudet Sudet

    Frantiska:
    No vidíš, a já měla zafixováno, že povidla se mohou nazývat pouze švestková, jablečná a hrušková.... Člověk se furt učí....

    Odpovědět

  • casino casino

    No jo, no... trošku si tu připadám jako námezdná síla na stavbě babylonské věže - asi se nedomluvíme...:-K
    Tou "zavařeninou" jsem se chtěl pouze vyhnout podobnému nonsensu jako je profláknuté "pomazánkové máslo" :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: :-D:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    magdalenka: U nás keď poviem zaváranina, myslím kompót. :-) Ale pojem lekvár je trocha iná vec. Lekvár je na celom Slovensku. Je to pojem pre istý druh výrobku z ovocia. ;-) V globále všetko zjeme, nie? :-D;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: u nás sú zaváraniny všetko, čo naložíme do pohárov na zimu...:-D (aj uhorky či čalamáda) a lekváre všetko sladké z ovocia, varené, zahusťované odparovaním, alebo aj s cukrom alebo dnes aj s želírovacími prostriedkami.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    casino: Je to asi vec rôzneho názvu. U nás názov "zaveřenina" neexistuje. Je lekvár, ktorý sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša. Lekváre môžeme pripraviť z rôzneho ovocia. Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým nie je hustý a nerozteká sa.
    Džem sa pripravuje varením celého alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia. A robí sa ešte marmeláda, ktorá sa robí z dužiny, šťavy, vody a cukru a musí byť priezračná, akoby sklovitá.
    Takže všetko, čo varím z ovocia s cukrom vyparovaním vody je u nás lekvár. ;-)
    Ja želírovacie prípravky nepoužívam. Ak varím lekvár z ovocia, ktoré má málo pektínu, pridám jablko alebo ríbezľovú šťavu a je to. Ochutí to lekvár. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja:
    Asi mluvíte o různých věcech (všechny jsem dělal)
    Rozdíl mezi povidly a zavařeninami ("marmelády", džemy) vysvětlila Frantiska: níže:yes:
    Za mého mlada má rodička vařila zavařeniny způsobem jak píšete. Fakt je ten, že dlouhým vařením (zahušťováním) vzniklo cosi, co se podobalo spíše povidlům, ale vůní, barvou, chutí a v neposlední řadě i neúsporou času, se to nedá srovnat s tím, co vařívám dnes. Jsem staromilec:-D ale až na výjimky (pravá marmeláda, nebo rybízová, angreštová, kdoulová zavařenina) používám želírovací přípravky :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Sudet: Prečo by nešlo? Takto sme varili generácie lekvár zo všetkého, čo bolo. Varením po troche, s odparovaním vody. A boli lepšie ako so želírovacím cukrom a Gelfixami. :-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    cathleen: nehlede na to, ze Křemílek a Vochomůrka už několik desetiletí vaří borůvková povidla :)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Sudet: :-O opravdu - jak píše Františka...tahle dělám už roky a kdysi jsme dělali i jablková povidla, předloni zas hrušková - eva hubová tu má na ně fantastický recept...atd;-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Sudet: jde :) povidla jsou prevazne ze svestek. Ale ve starych kucharkach se delaji i z tresni, merunek, boruvek, hrusek, jablek ... ovoce se vari bez cukru

    Cituji: Povidla jsou zahuštěná ovocná dužnina. Od zavařenin se liší menším množstvím cukru a větším zahuštěním. Připravuji se z ovoce, které má dostat vlastního cukru.

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Já nechci být rýpavá, ale...... Povidla z třešní nejspíš udělat nelze;-)
    Nicméně recept:yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: tresnova povidla třešňová povidla v troubě povidla z třešní třešňová povidla pecena tresnova povidla pecena v troube pečená třešňová povidla rozvarene tresne borůvková povidla bez míchání angreštova povidla pečené tresnove povidla zahuštění povidel třešňové povidla třešně rozvařené pecena povidla z tresni třešňová povidla bez míchání povidla s tresni rybízová povidla třešňová marmeláda s medem povidla z třešní bez míchání rybízová povidla bez míchání

Zapomněl/a jsem heslo