

Rajský lilek - zdravě a chutně
Suroviny 2-3 porce
- 1 lilek
- sůl
- pepř mletý
- bazalka čerstvě natrhané lístky - dle chuti
- 1-2 stroužky česneku - dle chuti
- rajčata čerstvá nebo sušená - dle chuti
- olej
- balzamiková redukce - není nutná
Postup přípravy receptu
Lilek na několika místech propícháme vidličkou, zabalíme do alobalu nebo pečícího sáčku a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C cca 60 minut.
Po vychladnutí sloupneme z lilku vrchní slupku nebo vydlabeme dužinu, kterou dáme do misky, osolíme, opepříme a vidličkou rozmačkáme.
K rozmačkanému lilku přidáme rozetřený česnek, nasekanou bazalku, necelou lžíci rostlinného oleje (například olivový) a drobně pokrájená rajčata bez vnitřní dužiny se semínky, která můžeme předem spařit a oloupat. Pokud máme rádi sušená v oleji nakládaná rajčata, můžeme je dát místo čerstvých a olej z nich použít místo čistého rostlinného. Množství rajčat záleží na chuti každého, já dávám cca 2-3 dle velikosti. Kdo má rád balsamico, může ho také přidat nebo jím lilek přizdobit při servírování.Po krátkém proležení v chladnu můžeme podávat.
Podáváme ke grilovanému masu nebo zelenině, můžeme jím ochucovat těstoviny, podávat lze i jako salát s pečivem, bruschettou, toustem, bagetkou...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rajský lilek - zdravě a chutně
K receptu nejsou žádné komentáře.