

Salát z volské tlamy podle Viléma Vrabce
Suroviny 4 porce
- 600 g očištěné, kůže zbavené volské tlamy (nebo hovězích líček)
- voda
- 1/8 l octa
- sůl
- 120 g kořenové zeleniny
- 1 malá cibule
- 2 bobkové listy
- 4 zrnka pepře (dala jsem 6)
- lžička hořčičných semínek
- Na zálivku:
- 1/10 l octa
- 1/16 l vývaru z masa
- 2 lžíce oleje
- lžička hořčice
- trošku soli, cukru a pepře
- lžička worcesterské omáčky
- 80 g cibule
- přidala jsem proti receptu 2-3 sladkokyselé okurky na tenké plátky
Postup přípravy receptu
Očištěné maso z přední části volské tlamy dobře vymyjeme, dáme do hrnce, zalijeme okyselenou vodou a vaříme 4 hodiny (můžeme si pomoct tlakovým hrncem, který dobu zkrátí). Potom přidáme očištěnou zeleninu, cibuli a koření a vaříme tak dlouho, až maso změkne.
Uvařené maso nakrájíme na velmi tenké lupínky, cibuli na drobné kostičky. V hrnku rozmícháme vývar s hořčicí a dochutíme octem a ostatními ingrediencemi na marinádu.
Nalijeme na salát, promícháme a necháme uležet přes noc. Podáváme s pečivem.
Já jsem do salátu ještě přidala tence nakrájené sladkokyselé okurky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Salát z volské tlamy podle Viléma Vrabce
-
Salát z volské tlamy se dnes opravdu sežene velmi těžko. Proto si jej dělám sám. Jako základní surovinu si na něj kupuji (zpravidla v Globusu, mají tam krásně tence nakrájený) jazyk v aspiku. Pak postupuji zhruba podle receptu výše - s tím rozdílem, že přidávám zeleninu z Kunovjanky, i s trochou láku, dávám hořčici, okurku i worcester, nedávám olej ani výver, vynechávám i cukr a sůl, pepřím.
-
Tu chuť si přesně vybavuji - a stále v lahůdkách na Zlatém Kříži mají
-
zizala: Díky za připomínku na dřívější pochoutku
musím si uložit.
-
Děkuji za hezké komentáře a vzpomínky pamětníkům
-
redwinn:
No, rád si zajedu 50km na Hambáče do Mekáčeale pokud je "s.....y" jak píšete, to co si myslím, tak jsem to ochutnal v podobě cibetkové kávy...
https://www.labuznik.cz/diskuse/cibetkovou-kava-41... -
Díky moc za recept, jako studentka jsem si jej často kupovala, byl vynikající, recept jsem dlouho sháněla. A rýpalové kecy si nechte, v hamburgrech jíte s.....y a ještě si mlaskáte, tohle je starý osvědčený recept. Takže autorce
-
Tenhle salát jsem prodávala před víc než 30 roky a zákazníci už čekali až ho přivezou a byl prodaný ze všech nejdřív. Takže špatný asi nebyl. Já ho ale ani neochutnala ,mám jiné chutě
-
magdalenka: ....pohlavné buňky...až ve mně hrklo, co budu číst dál!
I mně se salát moc líbí -
magdalenka: ... a jak známo, nejoblíbenějším jídlem jeho císařské milosti Karla IV., prvního panovníka křesťanské Evropy, bylo prasečí ouško!
-
magdalenka: Ve Francii ten salát myslím bez hořčice dělají. Ale pasuje tam, navíc je jí tam jen lžička. Dokonce tam byly dobré i ty okurky, i když v receptu původně vůbec nejsou.
-
tejaja: ja som kedysi z vareného hovädzieho mäsa niečo podobné vyrábala a bolo to výborné...proste šalát , myslím, ale že bez horčice.
-
Dajda: Ľudia bez problémov bežne konzumujú pohlavné bunky...(slepačie vajíčka) a nikto nemá s tým problém...
-
magdalenka: Někdo se zase předvádí !
Tento salát byl dříve docela běžně k dostání v prodejnách lahůdek a vůbec nebyl špatný! Nejde to smazat? I když na druhé straně, když chce být někdo veřejně za hlupáka, je to jeho problém.
-
Zaujímavý recept.
Len u nás by som asi nepozháňala to mäso, ale líčka áno. Stálo by to za vyskúšanie.
-
casino: Lebo je evidentne inteligentná.