Pšenično-žitný chléb s kaší

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 2 názory

Suroviny

Rozkvas:
30 g žitného kvasu
150 g vody
150 g žitné mouky celozrnné jemné
Kaše:
70 g celozrnné mouky pšeničné
150 g vřící vody
Těsto:
230 g vody
450 g pšeničné chlebové mouky
2 a 1/4 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme suroviny na rozkvas a zakryté necháme 10-12 hodin v teple kvasit.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek vody a mouky, promícháme a hodinu necháme proběhnout autolýzu (lépe se vyvíjí lepek).
    Zatím si nachystáme moučnou kaši - vřící vodou v misce zalijeme pšeničnou celozrnku, dobře rozmícháme a lehce rozhrnuté necháme prochladnout.

  3. K těstu v míse přidáme kaši, sůl a kmín a opravdu dobře prohněteme. Necháme vykynout přibližně 1-1,5 hodiny.

  4. Na pomoučněném stole těsto přeložíme, zformujeme bochník a dáme ho vykynout do pomoučněné ošatky - cca 2 hodiny.

  5. Vykynutý bochník opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií, ometneme z něj mouku a dobře ho postříkáme vodou z rozprašovače.
    Upečeme v dobře vyhřáté troubě na kameni, při 250 °C asi 15 minut, pak teplotu snížíme na 220 °C a 30 minut dopečeme.

Poznámka

Bochník je veliký, lehounký, krajíce maximálně pružné.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 21 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšenično-žitný chléb s kaší

Tématické fráze: chléb s kaší pšenično-žitný chléb v v troubě domáci chleba s pivom recept recept chleb s kaší chléb pšenično žitný recepty recept na žitný chléb z kvasu chleba z pšeničného kvasu žitný kvas recept na chléb chleba s kaší psenicnozitny chleba 60:40 recept pšenično žitný chléb z kvasu pšenično žitný chléb v troubě

Zapomněl/a jsem heslo