Mrkvový salát s bobulemi

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 15 minut 3 porce Saláty 0 názorů

Suroviny

300 g mrkve
250 g hroznových bobulí
2 lžičky moučkového cukru
1 citron
sůl
skořicový olej nebo ořechový olej k podávání
1 lžíci nasekaných ořechů
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uděláme zálivku. Do šťávy vymačkané z poloviny citronu přidáme špetku soli, cukr a 2 lžíce čerstvé šťávy vymačkané z části bobulí. Vše promícháme a necháme vychladit.

  2. Zatím očistíme, omyjeme a nastrouháme mrkev. Hroznové bobule omyjeme, překrojíme a pokud je třeba, vyndáme z nich jadérka. V misce smícháme mrkev s bobulemi a zalijeme zálivkou.

  3. Před podáváním salát pokapeme skořicovým olejem. Lze koupit nebo vyrobit domácí - 0,5 l např. arašídového oleje, 1 svitek celé skořice. Olej nalijeme do čisté sklenice, přidáme skořici a necháme ustát cca 3 dny. Olej můžeme uchovat 5 týdnů a používáme na různé saláty. Nemáme-li skořicový olej, použijeme jiný kvalitní určený pro studenou kuchyni (např. ořechový).
    Ozdobíme plátky citronu nakrájenými ze zbylé poloviny a nasekanými ořechy.

Poznámka

Mrkev je bohatá na vitamíny a minerály; obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, selen, železo, fosfor, síru a křemík, vitamíny A (beta karoten), B, C, D, E, G a K, a kyselinu listovou. Vitamíny A, D, E, K jsou rozpustné v tucích proto přidáváme kvalitní olej.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mrkvový salát s bobulemi

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: jak vyrobit mrkvový olej