Pikantní králičí nebo kuřecí řízky

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Jiné maso 8 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 naporcovaný králík (nebo kuře)
trojobal (hladká mouka, vajíčko, strouhanka)
olej na smažení
Na kořeněnou směs:
2 stroužky česneku
1 větší cibule
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky kari koření
1 a 1/2 lžíce octa
1 lžíce oleje
sůl
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do oleje přimícháme prolisovaný nebo utřený česnek, nastrouhanou cibuli, ocet, koření, sůl a dobře promícháme. Jednotlivé díly králíka (ale může to být i kuře) potřeme touto směsí a necháme uležet do druhého dne. Koření můžeme i změnit podle své chuti. Druhý den pak obalujeme a smažíme jako normální řízek v trojobalu.

  2. K tomu podáváme hranolky s tatarskou omáčkou nebo vařené brambory a zeleninový salát.

  3. Pokud máme obavy, že se nám králík (nebo kuře) na pánvi dost nepropeče, naskládáme usmažené porce do nádoby, třeba do kastrolu, pečlivě zakryjeme přiléhavou pokličkou nebo dobře utěsněným alobalem a dáme na půl až třičtvrtě hodiny do trouby vyhřáté na 90-100ºC.
    Důležité jsou dvě věci:
    1) Dobře zakrytá nádoba, ve které řízky v troubě dopékáme, jinak se maso vysuší!
    2) Použité nádobí – nejen např. kastrol ale i poklička nesmí mít ucha nebo úchyty z plastu, pozor na to!
    Takto dokončuji i vepřové řízky, ale na ty ještě na každý rozetřu kousínek másla, pod řízky dávám pařáček, aby neležely v loužičce tuku. Ten odkapaný tuk lze použít na pokropení brambor, z větší části je to máslo jen s troškou oleje.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Pikantní králičí nebo kuřecí řízky

  • yanull yanull(moderátorka)

    Eja57: Evi, kdyby to bylo aspoň vodňanské ptactvo, ale je polské a ve Vodňanech pouze přebaleno a pro nás spotřebitele, jako echt české, nabízeno :no:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    yanull: Ono to s běžným sortimentem kuřat není o nic lepší;-(
    Onehdá jsem u kamarádů pomáhala s úpravami na zahradě po rekonstrukci bytu a nabídla se, že i uvařím z donesených surovin. Tvářili se kysele, že teda jako kuře, zeleninu a bylinky a brambory vše do jednoho pekáče nic moc, a pak málem sežrali i kosti...nepřinesla jsem vodňanské ptactvo ale KUŘE...Nejvíc je to znát na kuřecím vývaru - tam se už podle vůně pozná, jestli je to KUŘE...

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Dovolím si připojit ke kupovaným králíkům malý komentář. Ani bych mnoho nelitovala, že jsem v obchodě králíka nesehnala. Osobně znám paní, kteří se velkochovem zabývají a mají jich doma cca 1000 ks, Jsou krmeni pouze granulemi, přikrmování senem. Ani čerstvou trávu jim nedávají, aby se nenafoukli. Králíci jsou docela náchylní na různé nemoci, proto je každému jasné, co součástí krmiva je a nebo jsou očkováni.
    My jsme měli to štěstí, že nás mnoho roků zásobili rodiče z domácího chovu, chápu, že každý tu možnost nemá, ani my už ne, ale asi 2x do roka se mi podaří sehnat ještě domácího ušáka a je to o něčem jiném.
    Recept se mi líbí, jen mám tu zkušenost, možná to byla náhoda, že jsem jednou nastrouhala cibuli a byla pak hořká. Proto ji raději velmi jemně krájím nožem ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    ALBERT 17.7. - 23.7. 2019 králík chlazený 169,-/kg
    ...a do české kotliny dorazí až z pyrenejského poloostrova ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dievčatá, u nás dostať často králiky v Metre, takže sa mrknite u vás v Makre, ak ho máte po ruke. ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    JanaDorazinová: Jani, taky bych si dala králíka,:-Q ale už jsem je neviděla dlouho ani v obchodě.;-( Kde jsou ty časy, když jsme si je pěstovali sami, k tomu kuřata - brojlery a ty veliké krůty. Vic jsme toho neměli, nebylo kde to mít, ale stačilo. No třeba zkusíš z kuřete, to taky jde.;-) A řízky jsou vždycky dobrota:-D Děkuji za komentář a moc zdravím.:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    No, smažit pouze na pánvi, aby pak maso bylo měkké, ale nevysušené a obal byl CHRUMKAVÝ:-! tak to je umění, že ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :yes: to se mi líbí, jenže nemám králíka. Možná by to šlo i s kuřecím masem ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo