Knedlíky - blbouni s klevelou

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 90 minut i s kynutím 4-6 porcí Sladká jídla 17 názorů

Suroviny

Těsto:
500 g hrubé mouky
1 kostka droždí (42 g)
1 vejce
200 ml vlažného mléka
trochu cukru (na kvásek)
špetka soli
meruňky (nebo jiné větší ovoce)
Klevela:
1 lžíce másla
2 lžíce mléka (smetany)
cukr
skořice
1 lžička škrobu
trochu vody
borůvky
maliny (nebo jahody, rybíz)
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto: uděláme kvásek (rozdrobené droždí, trochu mléka, trochu cukru), až vzejde, připravíme mouku do mísy, uděláme uprostřed jamku a tam vylijeme kvásek, pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu.

  2. Mezi kynutím připravíme klevelu: do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici, vše uvedeme do varu a když jí máme rozvařenou a hustou, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely, převaříme a je zahuštěná.

  3. Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit, uděláme kulaté knedle a necháme ještě chvilku odpočinout. Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté podle velikosti (dělám je větší).

  4. Knedlíky vyndaváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára a polijeme klevelou, čím víc, tím líp.


    Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou!

    Ty plněné prý jsou pro požitkáře - tak asi jsme požitkáři, já je plním!!

Poznámka

Recept dostala maminka od své maminky a teď ho mám po mamince já. Těsto se může dělat v domácí pekárně!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 32 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Knedlíky - blbouni s klevelou

  • Eja57 Eja57

    Bibinka: já znám taky klevelu/kleveru jen jako rozvařené ovoce ( švestky, hrušky, jablka...) s cukrem a dochucené ( rum, skořice), na polití blbounů, ale třeba lívanců a tak...

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    casino: Co se Ti na tom nelíbí? Tak se to dělalo u nás vždycky a jsem také z Jižních Čech jako Janja

    Odpovědět

  • casino casino

    "Knedlíky-blbouni s klevelou"
    Klevela - máslo, mléko, škrob? :-O

    Odpovědět

  • Janja Janja

    Chystám se dělat kynuté knedlíky po mnoha letech...hlídám vnoučka a jeho maminka je celiak. Mám zmrazené borůvky a proto budou bez náplně, jen polité "žahourem". Tak se říká v jižních Čechách rozvaru, který je uveden v receptu, ale je jenom z borůvek. Často jsme ho v létě mívali na lívancích. To, čemu říká autorka klevela, dělávala maminka jenom ze švestek (bez škrobu a másla i mléka) a podstatné bylo přidání rumu. Alkohol se vypařil, ale ta vůně zůstala <3. Přidávala se hlavně na ty lívance. Já jsem ji od té doby neměla (ani nikdy nevařila);-( , což v sezóně švestek určitě napravím. A "nahlásím", jak se mi blbouni povedly;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jana Remkova:ˇJani, to víš, že nevadí, naopak a fotka je krásná ;-):yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jani, přidám ti foto, nevadí??;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Zítra budou k obědu, jen místo meruňek budou všude borůvky:-p:yes:;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    bohdana:Bohdanko, ty jsi je dělala:-?, my jsme je měli zrovna dneska k obědu-to je náhodička;-)

    Odpovědět

  • bohdana bohdana

    :yes::yes:Jsou moc dobre:-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Helinca:Helinco klidně použij mražené a můžeš ho nechat chvíli povolit a borůvky, ty budou povolený rychle;-)
    Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo;-)

    Odpovědět

  • Helinca Helinca

    Zdravím, má někdo zkušenosti s mraženým ovocem? Těsto jsem zadělala, ráda bych použila mražené borůvky - dá se to? Prosím o radu, jakou kdo máte zkušenost. HŠ;-(

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Já jsem měla slovo klevela spojené jen se švestkami, to dělala babička. Tahle z drobného ovoce musí být taky moc dobrá :-p:yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Bibinko těsto dělám úplně stejně, ale tu klevelu to musím zkusit,asi hned v pátek;-)Slovo klevela slyším poprvé, kdybyych nečetla recept asi bych nevěděla co to je:-DPosílám bodík:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já jsem tady včera dumala, kdo to nazýval, ty knedle myslím, těmi blbouny!:-)):-D:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jééé Doogo, našich 8 pidi taky měli Pavlova a snědli celej ten 1 velkej blboun. Já teda sladký nemusím, ale tohle byla fakt bomba:-p. Díky:-!

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: klevenda ovocné kynuté knedlíky blbouni blbouni klevela blbouny hrušková klevela kynuté knedlíky blbouni borůvková klevela blbouni recept recept na blbouny sladke kynute knedliky jahodová klevela co je klevenda jahodový blbouni kynuté knedlíky - blbouny kynuté knedlíky v domácí pekárně blboun kynuté knedlíky s klevelou plněné kynuté knedlíky kynutý blbouni

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít