

Knedlíky - blbouni s klevelou
Doba přípravy: 90 minut i s kynutím 4-6 porcí Sladká jídla 17 názorů
Suroviny
- Těsto:
- 500 g hrubé mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 vejce
- 200 ml vlažného mléka
- trochu cukru (na kvásek)
- špetka soli
- meruňky (nebo jiné větší ovoce)
- Klevela:
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce mléka (smetany)
- cukr
- skořice
- 1 lžička škrobu
- trochu vody
- borůvky
- maliny (nebo jahody, rybíz)
Postup přípravy receptu
Kynuté těsto: uděláme kvásek (rozdrobené droždí, trochu mléka, trochu cukru), až vzejde, připravíme mouku do mísy, uděláme uprostřed jamku a tam vylijeme kvásek, pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu.
Mezi kynutím připravíme klevelu: do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici, vše uvedeme do varu a když jí máme rozvařenou a hustou, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely, převaříme a je zahuštěná.
Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit, uděláme kulaté knedle a necháme ještě chvilku odpočinout. Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté podle velikosti (dělám je větší).
Knedlíky vyndaváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára a polijeme klevelou, čím víc, tím líp.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou!
Ty plněné prý jsou pro požitkáře - tak asi jsme požitkáři, já je plním!!
Poznámka
Recept dostala maminka od své maminky a teď ho mám po mamince já. Těsto se může dělat v domácí pekárně!
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 32 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Knedlíky - blbouni s klevelou
-
Bibinka: já znám taky klevelu/kleveru jen jako rozvařené ovoce ( švestky, hrušky, jablka...) s cukrem a dochucené ( rum, skořice), na polití blbounů, ale třeba lívanců a tak...
-
casino: Co se Ti na tom nelíbí? Tak se to dělalo u nás vždycky a jsem také z Jižních Čech jako Janja
-
"Knedlíky-blbouni s klevelou"
Klevela - máslo, mléko, škrob? -
Chystám se dělat kynuté knedlíky po mnoha letech...hlídám vnoučka a jeho maminka je celiak. Mám zmrazené borůvky a proto budou bez náplně, jen polité "žahourem". Tak se říká v jižních Čechách rozvaru, který je uveden v receptu, ale je jenom z borůvek. Často jsme ho v létě mívali na lívancích. To, čemu říká autorka klevela, dělávala maminka jenom ze švestek (bez škrobu a másla i mléka) a podstatné bylo přidání rumu. Alkohol se vypařil, ale ta vůně zůstala
. Přidávala se hlavně na ty lívance. Já jsem ji od té doby neměla (ani nikdy nevařila)
, což v sezóně švestek určitě napravím. A "nahlásím", jak se mi blbouni povedly
-
Jana Remkova:ˇJani, to víš, že nevadí, naopak a fotka je krásná
-
Jani, přidám ti foto, nevadí??
-
Zítra budou k obědu, jen místo meruňek budou všude borůvky
-
bohdana:Bohdanko, ty jsi je dělala
, my jsme je měli zrovna dneska k obědu-to je náhodička
-
Jsou moc dobre
-
Helinca:Helinco klidně použij mražené a můžeš ho nechat chvíli povolit a borůvky, ty budou povolený rychle
Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo -
Zdravím, má někdo zkušenosti s mraženým ovocem? Těsto jsem zadělala, ráda bych použila mražené borůvky - dá se to? Prosím o radu, jakou kdo máte zkušenost. HŠ
-
Já jsem měla slovo klevela spojené jen se švestkami, to dělala babička. Tahle z drobného ovoce musí být taky moc dobrá
-
Bibinko těsto dělám úplně stejně, ale tu klevelu to musím zkusit,asi hned v pátek
Slovo klevela slyším poprvé, kdybyych nečetla recept asi bych nevěděla co to je
Posílám bodík
-
Já jsem tady včera dumala, kdo to nazýval, ty knedle myslím, těmi blbouny!
-
Jééé Doogo, našich 8 pidi taky měli Pavlova a snědli celej ten 1 velkej blboun. Já teda sladký nemusím, ale tohle byla fakt bomba
. Díky