Domácí pampeliškový med
Pampeliškový med má v naší kuchyni už také jistou pozici. Na jaře, jakmile vykvetou, je čas na přípravu medu. Kvítky stačí povařit, nechat vyluhovat a poté scedit. Výslednou šťávu doplníme cukrem a varem dovedeme k barvě a konzistenci medu.
Suroviny pro 1 dávka
6 středně velkých sklenic
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 34 003 kJ / 8 127 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,52 g |
Tuky | 1,44 g |
Vláknina | 8,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 021,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pampelišky lehce propláchneme.
Krok 2: Pampelišky vložíme do většího hrnce, přidáme na kolečka nakrájené citrony (včetně kůry), důkladně omyté a vypeckované. Vše zalijeme 2 litry vody a vaříme 30 minut.
Krok 3: Povařené pampelišky necháme 24 hod při pokojové teplotě vyluhovat.
Krok 4: Druhý den scedíme přes plátno a vymačkáme zbylou šťávu.
Krok 5: Přidáme 2 kg cukru a vaříme na mírném ohni cca 2 hodiny.
Krok 6: Správnou hustotu medu zkoušíme tak, že kápneme na talířek a po vystydnutí zjistíme konzistenci. (Čím déle med vaříme, tím je hustější.)
Krok 7: Poté vařící med plníme do zavařovacích sklenic, otřeme je do čista, důkladně zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vystydnout.
Zveřejněno 23. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí pampeliškový med
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qzQ0
Moje poznámka
Domácí pampeliškový med
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qzQ0
Nejnovější recepty
Meruňkový nákyp
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí plátek na rajčatech a oreganu
Přidáno před 2 hodinami
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno před 23 hodinami
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno 19. 6. 2025 10:01
Caesar salát naší rodiny
Přidáno 19. 6. 2025 09:27
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banánová bábovka s jogurtem
Milusedrabkova před 1 minutou
Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)
soumar99 před 4 minutami
Knedlík z hladké mouky (pro nás, žijící v cizině)
Tereziena před 1 hodinou
Hovězí po myslivecku v PH
monyss před 2 hodinami
Pudingová bublanina z 1 vejce
Markeeta před 3 hodinami
Klobásy se zelím
pavelcicha před 4 hodinami
Salát s cottage
SenBri před 5 hodinami
Roládky na špejli
anicka1 před 5 hodinami
Rychlá buchta s povidly
Hubenoura před 7 hodinami
Brokolicovo-celerová polévka
TondaJ před 7 hodinami
Suroviny:
květy pampelišek,
citron,
voda,
cukr krystal
Komentáře (1)