Volarské koláče
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 2 372 kJ / 567 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,89 g |
Tuky | 13,33 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 428 mg |
Sodík | 43 mg |
Sůl | 0,11 g |
Sacharidy | 102,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Koláčové těsto, které se mi velmi osvědčilo: https://www.toprecepty.cz/recept/63337-mechurky/
Jemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech a okolí pekly na větší slavnosti - posvícení, poutě, svatby, křtiny apod. Jsou obvykle plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny. Vzhledem k blízkým hranicím s Rakouskem i Německem mívají i názvy jako Flecken, Gulatsch'n.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 5. 2020 15:15
hospodyne: Ano, hladká mouka a nešetřit máslem. Pak je těsto jako hedvábné
10. 5. 2020 15:12
U nás mají perník na strouhání v každých menších potravinách - sámoškách. Někdy dokonce už nastrouhaný. Já ho mám moc ráda, sypu s ním i švestkové knedlíky místo máku, chutná nám to víc. Taky ten perník používám na zahuštění domácích povidel, protože tak hustá jako z obchodu neumím.
yanull: Rum s máslem zkusím, děkuji.
Mám radost, že se recept líbí, děkuji za milé komentáře
yanull: Rum s máslem zkusím, děkuji.
Mám radost, že se recept líbí, děkuji za milé komentáře
10. 5. 2020 14:28
MamlajdaD: já perník na strouhání sekám či "melu" v el. sekáčku. Pak ho nechám doschnout a skladuji ve sklenici. U nás je ale k dostání normálně v potravinách.
10. 5. 2020 14:26
yanull: Ten nápad s máslem a rumíkem je náramný, to stojí za vyzkoušení! přeji pevné zdraví a hodně dobrých nápadů!
10. 5. 2020 14:21
magdalnka: Magduška, ten perník se hodí třeba i na posypání vdolečků a dalších dobrot. Kdybys chtěla zkusit, tak si ho můžeš sama upéct, není to nic složitého. Recept je tady na topkách od fb.lib s fotkou od casina: https://www.toprecepty.cz/recept/37303-pernik-na-s...
Ono by možná stačilo i z menšího množství, než je v receptu. Zbytek perníku ti možná i vyschne, ale nekazí se. No vysušený se trochu hůř strouhá. Budu ho taky péct, ale pak si všechen nastrouhám na robotu a zamrazím. Udělám si taková plochá "psaníčka" do mikrotén. sačků, aby se mi snadno oddělovaly kusy podle potřeby. V dávných dobách mého mládí byl perník k dostání v každém malém i větším obchodě, dnes je k vidění jen málokdy. Přeji hodně zdaru a pevné zdraví!
Ono by možná stačilo i z menšího množství, než je v receptu. Zbytek perníku ti možná i vyschne, ale nekazí se. No vysušený se trochu hůř strouhá. Budu ho taky péct, ale pak si všechen nastrouhám na robotu a zamrazím. Udělám si taková plochá "psaníčka" do mikrotén. sačků, aby se mi snadno oddělovaly kusy podle potřeby. V dávných dobách mého mládí byl perník k dostání v každém malém i větším obchodě, dnes je k vidění jen málokdy. Přeji hodně zdaru a pevné zdraví!
10. 5. 2020 14:14
Jsou fakt úžasné!! Podstata takového lahodného hedvábného těsta tkví v hladké mouce. Je zajímavé, že takové koláče nám pekla přítelkyně manželovy matky ve vesnici u Poličky jako krajovou specialitu. Ostatně byly to Sudety a německý šmrnc tam mělo víc receptů.
10. 5. 2020 13:10
zizala: vyskúšala by som, ale v našich končinách neexistuje perník na strúhanie, tak isto nepoznáme tvaroh na strúhanie... Ale viem, kde ležia Volary, viackrát som bola na Šumave na dovolenke, pochodíme toho vždy veľa, nielen túry po horách.
10. 5. 2020 12:12
Jak se znám, určitě bych perník po upečení pokropila máslem s rumem
10. 5. 2020 10:23
magdalenka: Děkuji, vyzkoušej, jsou opravdu lahodné.
10. 5. 2020 09:35
Žižu, krásne, ako obvykle. Vďaka tebe spoznávam krajové (pre mňa neznáme) recepty.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 7 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 14 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno před 18 hodinami
Mechový dort II.
Přidáno před 20 hodinami
Plněný croissant
Přidáno před 22 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Pudingovo-tvarohové polštářky
Elivet uvařila před 7 hodinami
Můj segedín s domácím knedlíkem
spagin uvařila před 9 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
Adinka2020 uvařila před 9 hodinami
Jahodové řezy Mrož
Petruse.b uvařila před 9 hodinami
Zapečené tortilly
Helenecka 21 uvařila před 10 hodinami
Borůvkové smoothie
elenaraskova51 uvařila před 11 hodinami
Houbová polévka se strouháním
Lisa444 uvařila před 11 hodinami
Kakaový olejový korpus na dort
jana.r uvařila před 11 hodinami
Zasmažená pórková polévka
jankohrasko uvařila před 11 hodinami
Krůtí prsa na mrkvi a bazalce
SALENAXL uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich radí, jak zvýšit kvalitu školního stravování: Nechte děti jíst, co chtějí, organismus si z toho něco vybere
Vosí hnízda patří k nejoblíbenějším druhům nepečeného cukroví. Vyberte si svůj oblíbený tvar i chuť
Pajšl aneb Plíčky na smetaně: Směs vnitřností v lahodné a lehce nakyslé smetanové omáčce překvapí jemnou chutí
Další recepty
Tématické fráze: volarske tvarohove kolačky volarske koláč s tvarohem volarské koláče s perníkem
Suroviny: tvaroh měkký, cukr, žloutek, mléko, kůra citronová, cukr vanilkový, rozinky, perník strouhaný
Volarské koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yL6P
25 názorů